Återblick på året som gått

28 12 2015

Hoj Hoj,

Tänkte göra en liten sammanställning av det år som gått. Mycket har hänt och mycket har man varit med om.

3 Januari
Årets första tur. + 2,5 grader. En tur på 10 mil. In till Uppsala för att köpa en slipsmikrofon till GoPro kameran. Skulle vilja lägga lite snack till filmerna. Lite reflektioner under turen kan man säga.

18 Januari
Då var det dags för nästa tur. +2 grader. Testade mikrofonen jag köpte under denna tur som inte var helt riskfylld. Isfläckar så det gällde att hålla koll vart man satt hjulen.

20 Januari
Vinterpyssel. ett 12 v dubbelt USB uttag monterades. Jag hade ett vanligt 12 v Cig uttag innan, men USB uttag är perfekt för laddning av telefon och padda under semestern. Biltema med blå belysning.

25 Januari
En av årets stora händelser. MC Mässan i Älvsjö. Detta år var det Stockholms tur att ha mässan. Välbesökt som alltid. Inga stora planer på inköp, men däremot stort intresse för nya KTM Super Adventure 1290. Tänkte provsitta den får se hur den känns. Gillade priset kontra den utrustning (teknisk) som finns med från början. Provsittningen fanns lite att önska. Fanns inge ute på marknaden att provköra ännu. KTM 1190 har samma chassi så en sådan skulle provköras.
Vi provsatt många hojar och många hade alltid något att önska. Så kom vi till BMW 1200 GS Adventure. Till skillnad från övria så var denna utrustad med samtliga väskor. Vi båda satt utmärkt, men priset är galet. Det finns många begagnade med mycket varierande utrustning. Priset på dessa är också relativt högt. Mer provkörning  skulle ske framöver.
Investeringen blev nya byxor till Monica och en vattentät mobilhållare till mig. Skulle styra GoPro kameran via iPhone. Mobilhållaren visade sig vara helt kass.

14 Februari
Premiärtur för Monica. +3 grader. Vilken spätta. Bangar inte för lite frisk luft. Ögonblicksbild 1 (2015-02-14 22-24)Som ni ser på bilden så var det  lite lurigt även denna gång. Det var isigt ut till Uppsalavägen. Spår att köra i med is utanför. 21 mil hade jag kört så långt i år.

21 Februari
Nu ar sommar semster suget stor. Fixade lite med semesterturen i BaseCamp. Lade in lite waypoints att besöka under dagsturerna. Den digitala resan hade börjat på allvar.

25 Februari
Nya delar till Varaderon beställda. Touratech fotpinnar. Bredare fotpinnar med bra grepp för stående körning. Fågelpinne att fästa GPS´n på. Sneglade på ett par handskar med touchfunktion för att styra mobilen.

28 Februari
Då var det dags för en tur igen. Denna gång in till Biltema i Uppsala för att köpa en reparationssats för däck. Det kommer att bli rätt många mil på ödsliga vägar i Norrland så det kan vara bra att ha med.

1 Mars
Premiärerna avlöser varandra. Nu blev det grillpremiär. Några passerade ute på gatan och tittade in där jag stod med pannlampa och grillen igång och i den starkaGrillen vinden flög det gnistor iväg från kolen. Tog en promenad under dagen och såg att viden började slå ut.

4 Mars
Fotpinnarna och fågelpinnen kom. Montering på kvälen. Provkörning planerades till kommande helg då vädret såg lovande ut igen.

8 Mars
Hojtur in till Biltema. Kändes som sommar i luften. Blåsigt men ok ändå. Inköp av nytt batteri till Annika´s hoj. Ett GEL batteri. Många har åsikter om batteri från Biltema, men jag tycker dom har funkat helt ok. 529 kronor istället för 1700 kronor. Vad völjer man? Viktigast är att underhållsladda om hojen står någon vecka eller 2 utan att köras. Sen spelar det ingen roll vilket batteri man har.

11 Mars
Premiär tur till gruvan. +4,5 grader vid starten. Gillar inte längre att köra hoj in till gruvan. För mycket bilar. Tar ett tag innan bussfilen kommer, men den kör man väl inte?

1 April
Hjälpte Jennifer och Stoffe att flytta. Startade rätt tidigt så vi var klara vid 12 tiden. En annalkande huvudvärk hade börjat smyga å mig och förvärrades. Vi skulle grilla på kvällen så jag var in på ICA och köpte fläskfilé och annat till maten. Skar ner filén och la den i marinad. Sen ut med hojen och på med hojkläder. En tur på 7,5 mil fick huvudvärken att försvinna.

6 April
Jag och en av mina bästa hojkompisar tog en tur. Jag träffade Danne vid Gullmarsplan för en tur ner till SkanssundetSkanssundet. Där skulle vi möta upp Leffa. Han kom med 12 färjan och vi körde tillbaka till Eldtomta för en fika och en räkmacka. Vilka härliga killar. Vi fikade och snackade om sommarens planerade turer och en hel del annat. DEt var dags att skiljas igen och Leffa vände tillbaka mot färjan och Danne och jag körde mot staden igen.

7 April
Den fösta riktigt sköna kvällen. +14 grader. För ovanlighetens skull tog jag inte hojen utan tog en promenad med kameran i den härliga kvällen. Jag älskar att IMG_3553fotografera. Brukar ofta se efter vinklar och skuggor som gör bilden lite extra intressant. En del fina skott har man satt. Jag tog en promenad längs Långsjön. Fotade lite här och var.

16 April
Äkta April väder. Hela registret på 24 timmar. Snö, hagel, regn och sol. Jag var ut på lunchen till Kungsträdgården för att se hur långt körsbärsblomningen hade kommit. Ingen riktig fart ännu. Några träd blommande lite grann.

19 April
Danne kom till mig och vi skulle ta en grustur som jag gjort iordning. Vi gillar grus både Danne och jag. Bild 1 Det blev en härlig tur i den 13 gradiga värmen. Vi njöt i fulla drag. Många fina grusvägar fick vi känna på. Vi tog en fika i Faringe vid Thun´s.

25 April
Vid Faringe så upptäckte jag att jag inte hade fotplattan med så en idé kläcktes om att sätta på en platta permanent på fotstödet. Det var bara grus där och fick leta upp en liten större plattare sten att ställa stödet på. Annika hämtade sin hoj som nu var servad och klar för säsongens turer.

7 Maj
Ett nytt bakdäck till Varaderon kom. Ny var det bara att byta däck. DSC_0230Fasen vad det slits trots rätt tryck tycker jag det slits onormalt mycket. Fast å andra sidan så kör jag väldigt mycket. En normal säsong ligger runt 2000 mil så det får man kanske ändå säga är bra. Både på grus och asfalt.

9 Maj
Nu skulle det bli provkörning av KTM 1190 för att se hur den passade oss. Hade bestämt en provkörning med väskor hos Lelles i Uppsala. Dom skulle montera väskor till Lördagen då vi kom in. Väl på plats visste dom ingenting och killen på KTM sidan var ledig på lördagar. Inget som helst intresse att ordna en provkörning så vi åkte till Upplands Väsby och Din MC istället. Här var det mer fart. Vi snackade med en kille om den nya KTM´n och sedan provkörde vi 1190. Redan när Monica klev upp på den märkte hon att fotpinnarna för henne satt för högt upp. Passagerar sadeln var smal och obekväm. Redan där vart den avskriven, men vi tog en tur i alla fall. En skön ensamhoj, men imponerade inte så mycket på mig. Vi måste båda trivas på hojen annars går det inte. Även och jag skull fastna för den så är det uteslutet.

15 Maj
Nu hände det som jag sagt inte skulle hända. Jag såg några dagar tidigare på Blocket om en BMW 1200 GS Adventure årsmodell 2011. All utrustning och endast 730 mil. Kunde det va möjligt? Kände lite på tanken och ju mer jag tänkte, så tilltalade den mig. Ringde Probike i Malmö och pratade med säljaren. Hojen fanns kvar och jag var såld på den. Jag sa att jag kommer ner om några dagar och tittar på den och provkör. Gillar jag den får den följa med hem. Dagarna kröp fram. Gamla karln kände sig otålig som ett litet barn. Fredagen kom och biljetten var grejad. Trunken lastad med hojkläderna. Ett tidigt X2000 ner till Malmö. Tåget gick på sekunden. Framme i Malmö blev det Taxi ut till Probike. Säljaren såg mig direkt när jag klev in i butiken och trots att han hade en kund visade han mig bort till en fika automat. Lite VIP kändes det som. Efter en stund kom han till mig och tog mig med ut till verkstaden där hojen stod nytvättad och blank. Love at first sight. Killarna körde fram den till framsidan och jag klädde på mig för en provtur. En snabb visning av dom olika inställningarna som fanns. La inga alls på minnet. Körde ut från Probike. Satt otroligt bra var första reflektionen. Tänk att BMW gjort en hoj för mig.

Körde ut på en större väg och svängde i några mer korsningar för att hitta en plats där jag kunde stanna och kolla in lite närmare. Hittade den. Stannade motorn och klev av. Kollade in den som hastigast. Den var snygg. Satte mig på den igen. Kände att den var något högre än Varaderon. Pillade lite på inställningarna. Dags att vända tillbaka och skriva på papperen. Då slog det mig att jag inte hade haft så stor koll på hur jagIMG_3651 åkt. Visste i alla fall från vilket håll jag kom och tillslut så började jag känna igen mig. Pappren skrevs och GPS´n sattes i hållaren. Mattade in första längre stoppet. Paul och Kerstin på Kila Gård i Dalhem. Två underbara lätta människor som vi lärt känna dom senaste åren på grund av hojintresset. Jag rullade ut en sista gång från Probike. Hojen fulltankat vid leverans. Snyggt. Utan att tanka skulle jag nästan kunna ta mig ända hem. Rullade på bra. Njöt av varje millimenter som jag lämnade bakom mig. Körde småvägar. Kom till slut fram till Paul och Kerstin. Jag hade fått order om att inte äta på vägen för mat skulle jag få. Jag käkade och fick fika på maten. Så underbart kula att bara träffa dom igen. Bara att konstatera att vi bor alldeles för långt ifrån varandra. Jag var tvungen att rulla på hemåt igen. Temperaturen hade sjunkit från +17 grader ner till +4 vid Norrköping och så var det hela vägen hem. Fasen va jag älskade hojen. Såg semestern framför mig i Norrland med denna. Skulle bli en dröm.

17 Maj
Då hade Monica provåkt också. Med provsittningen på mässan var jag säker på att Monica skulle sitta bra och därför kunde jag slå till utan att Monica var med. Det visade sig att batteriet inte var helt friskt. Skruvade bort det för att mäta det och fick se norra Europas minsta batteri som stod på en liten plastställning. Vilket skämt. Tog riktiga mått utan pall och köpte ett GEL batteri på Biltema. Strax efter började jag sätta sin prägel på den med lite tillbehör.

25 Maj
Jag hade en skum dröm om att jag vann en högvinst efter att jag köpt en triss i en ort som hette Sjöhult. DetIMG_3678 fanns en väg som hette Sjöhultsvägen i Taberg. Jag gjorde en tur ner dit och upp via Hjo och Oskarshamn. Leffa och Danne var inte sena med att haka på. Fasen va kul det skulle bli. Danne och jag drog ner till Leffa på Fredagen och hade en grillkväll där. Tidigt på Lördags morgonen drog vi vidare på den planerade turen. Vi körde först mot Motala Motormuseum. Vid Motala var Danne tvungen att vända hemåt då han nyligen flyttat till radhus och en hel del att göra för att få det klart. Tråkigt tyckte vi att skilja där. Leffa och jag fortsatte ner mot Gränna på småvägar. Det var en underbar tur i ett perfekt tempo och lagom med stopp. Längtar tillbaka och vi kommer säkerligen att försöka få till en repris och då ska Danne med hela vägen.

1 Juni
Denna dag blev det en tur till Morgongåva och Enköping. Tommy hängde med på sin Suzuki GXR 1000. Vi hämtade Jonathan och Jakob i Uppsala. Jakob kör en BMW 1200 GS. Närmare Morgongåva kom vi in i en riktig regnskur. Till Enköping och Tammerfors Café och räkmacka. Det blev en skaplig tur. Väl hemma sprack solen fram och Tommy och jag tog en tur till efter maten.

16 Juni
Rickard och jag tog en tur till Avesta. Jag skulle kolla på en ny hojjacka Lundgrens MC. IMG_0181Rickard tog täten upp mot Avesta. Kalasväder så vi skulle få en fin dag i sadeln. Rickard hade också bytt till en Adventure. Så nöjd med den. Körde en BMW 1200 RT innan. Vi stannade i Skultuna på väg hem och tog en räkmacka. För övrigt en mycket god en.

27 Juni
Nu hade jag gjort en tur som jag skulle ta med Hojgänget. En Mjukglass i Grisslehamn. Vi blev 8 stycken med mig. Lite otur då vi fick en rejäl skur över och, men vi tog skydd under tak vid Malsta Bilskrot. Skuren gick över fort och vi fortsatte mot Grisslehamn. Det blev lite mat och en mjukglass som efterrätt.

29 Juni
Efter lite fix hemma drog Monica och jag upp till Gävle för en Brunch. Ett museum besök han vi med. Åkte sedan upp till Kenneth och Carola i Söderhamn.

5 Juli
Björg frågade mig om vi inte kunde köra lite i Uppsala då hon snart skulle köra upp. Som exempel tog jag en kort snurr in på en fordonstrafik förbjuden gata bara för att visa att här får man inte köra. Det var 27-28 grader så det blev ett stopp för en svalkande glass. Vi vände hem till Björg och Niclas igen. Dom skulle vidare mot Väddö, fast med bil. Monica och jag åkte in till Österbybruk och käkade på Österbygrillen.

13 Juli
Vi skulle bara åka åt nåt håll. Antingen Gävle, Enköping eller Trosa var siktet inställt på. Det blev Trosa trots omaket att ta sig förbi Stora Människobyn. Hem tog vi via Strängnäs och Enköping. Vi har åkt förbi Skokloster så många gånger och sagt att vi skulle dit någon gång. Så blev det nu. Vi knallade runt i trädgården och kollade. Magnifikt. Man blir lite tagen över tanken att på samma plats som jag nu står gick det slottsherrar och damer. Damerna i vackra klänningar.

19 Juli
I startblocken för Adventure 2015. Dagen efter började vi vår semester tripp norröver. Det blev en tur i väldigt skiftande väder och framförallt temperatur. Andra dagen hade vi +7,5 grader och spöregn under 15 mil av den etappen. Vi frös inte, men det var svårt att se. Den Norra delan varade i 12 dagar och varje dag var speciell, men om den får ni läsa i bloggen.

5 Augusti
Nu bar det iväg söderut. Vår första södertur. Första natten skulle vi campa hos Paul och Kerstin på Kila IMG_3966Gård. Underbara vänner / kompisar. Vi åt mat och kräftor och pratade sent in på natten. Ett par som vi fastnade för meddetsamma. Så enkla och mysiga. Palle och jag är väldigt lika i vårt sätt och våra tankar. Som Palle´s mor uttryckte till Palle: ”Du och han Runar e inte kloka på en enda fläck”

Ett mycket bra betyg tycker jag. Kvällen blev som sagt mycket sen och det var dags att krypa in i tältet. Söderturen tar vi som en tältsemester. På morgonen så satt det en som var mycket nyfiken utanför. Jag han inte mer än öppna tältet så möttes vi i öppningen när jag var på väg ut och Bonnie på väg in. IMG_3976Hon slängde sig ner bredvid Monica och njöt för fulla muggar. Det var inte helt rätt att få henne ur tältet när vi skulle packa ihop.

Paul och Kerstin tog oss med på underbart fina väger i vår fortsatta färd söderut. Vi tog en ostkaka där en ostkaka ska ätas. I Frödinge förstås. Därefter skildes våra vägar för denna gång men hopp om ett snart återseende igen.

6 Augusti
Moheda. Vi tog in på vandrarhemmet denna gång.  Vi åkte i kring lite i området och kollade och hälsade på Tommy och Emma med deras barn och Ann-Helen och Affe. Så härligt att se alla hönsen och ankorna vandra fritt på gården. Ett härligt kvackande och IMG_4012pipande från kycklingar. Frustande i hagarna från dom ståtliga hästarna. En härlig miljö. Barnbarnen kommer att växa upp i en miljö som är få förunnat.

Vi var in till Avesta för att käka lite och kolla runt igen. Vi stannade för att kolla efter ett ställe via GPS´n att käka på då en hoja stannar bakom oss. Vi frågade han och fick förslag på matställe. Han sa också att vi skulle åka ut till Tyrol där det var en hoj och bilträff. Vi nappade förstås. Vi åt först och sen åkte vi ut till Tyrol. Det var en festpark med 50-60 tals stuk och bevarade målningar från den tiden. Så häftigt att se. Där ser man vad man kan få genom att bara prata med någon från orten.

7 Augusti
Jag skulle till Lidköping och Touratech för att köpa ett mini 12 v uttag att koppla direkt på batteriet på hojen. Canbus systemet lår av om belastningen blir för hög så jag kunde inte använda min 12 v pump till madrassen utan att koppla den direkt på batteriet. Danne och Kattis som nu var i Haverdal tyckte vi skulle komma över och så fick det bli. Vi ändrade planen lite. Vi slog upp tältet bredvid Danne och Kattis tält. Vi tog sedan en hojtur till Varberg. Danne tog vägarna närmast havet. En mäktig syn. Mycket vackert. Vi åkte tillbaka till Haverdal och tog en kall vid havet. Det blev en härligt kväll med dessa fina vänner. Tänk vilka härliga människor vi har träffat med likasinnade intresse. Vi checkade ut från campingen och en sista glimt av en vinkande Danne såg vi innan 2:an lades i och ett nytt Adventure var startat.

8 Augusti
Vi landade i Ulricehamn. Vilket vandrarhem. Rekommenderar Nyboholm i Ulricehamn om ni är där. LiggerDSC_0124 lite utanför, men vad fint det var. Rummet var rymligt med toalett och dusch på rummet. En jättetrevlig tjej i receptionen. En matsal som man verkligen kände sig som hemma. Vi fortsatte mot Lidköping och Touratech. Trodde det skulle vara större faktiskt. Det som var riktigt bra var att hojar stod med monterade tillbehör. Man såg hur det skulle bli. Därifrån blev det Läckö Slott. Jag blir stum av beundrar för dessa byggen. Jag kan nästan känna slotsherrar svepa förbi mig när jag går i slotten. Jag får rysningar. Så stort.
Vi tog en fika i Skara. Ett bröllop hade precis avslutats så vi fick vänta ett tag innan vi gick in i Domkyrkan. Ståtliga byggnader.

Vi sov över i Karlsborg och var in på fästningen och tittade. Andra gången jag var där denna säsong, men imponerad igen. Därefter körde vi hemåt efter 3 veckor på hojen. 524 mil under semestern.

13 Augusti
Monica och jag tog en tur till Arsenalen i Strängnäs. Vi åkte förbi under hemresan från norr turen, menIMG_4097 dom skulle precis stänga så vi tänkte ta det senare. Nu blev det av. Imponerad över alla dom museum vi varit in på. Så fint gjort. Små scener iordningsställda som ser så verkliga ut. Sådana här små turer och upplevelser är så underbara.

Vilka enorma pjäser och tanks det finns även i vårt land. Eller fanns ska jag väl kanske säga.

16 Auusti
Då blev det dags för Mälaren runt 2015. Brukar köra om vädret ser ok ut. Så var det i år. Björg och Niclas med Robin på bönpallen kom hem till mig för att haka på runt. Vi mötte upp Rickard vid Statoil i Solna där vi brukar träffas. Vi åkte upp till ”rampen” ovanför Pampas Marina. I år var det nog rekord besökt. Vi rullade på 15 IMG_4124minuter innan starten gick för att komma undan värsta köerna. Vi träffande Patrik Samuelsson och Monica Jansson mitt i vimlet vid Turinge. När vi satt vid Sulas kom Jens Westerlund med sin hoj. han hakade på oss mot Motorstadion. När vi kom dit möttes vi av ett gäng hojar som var på väg ut. Nu insåg vi att vi tagit ganska lång tid på oss dit. Dom flesta hade plockat ihop inne på marknaden.

 

Ja där slutar jag min återblick. Mycket fanns ändå kvar att berätta och jag har utelämnat en massa. Jag hoppas att ni orkat läsa hela.

Gott Nytt År alla mina vänner och läsare. Ett nytt spännande år väntar.

 

 

 

 


Åtgärder

Information

Ett svar

1 01 2016
joebona

Härlig läsning och helt klart att det är bra betyg från morsan. 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.
%d bloggare gillar detta: