Första turen 2016…

31 01 2016

Hoj Hoj,

i Lördags blev det första turen. Alltid spännande så här tidigt. Man får vara beredd på att det dyker upp is på vägen i kurvor där solen inte kommer åt eller där vinden inte kommer åt för att smälta och torka.

Till höger är ett exempel på hur det kan se ut. Nu var denna innan kurvan så man såg den tydligt, men oftast dyker domSpårval upp i kurvorna och då gäller det att anpassat farten förstås och välja rätt spår. Har man väl valt ett spår får man hålla det för kanten mellan asfalt och is är rund, så med för liten anfallsvinkel så dyker framhjulet och man får känna på textilbroms som heter duga.

Smältvatten som rinner ut i vägbanan är också förrädiskt. Några plusgrader i luften innebär inte att det är lika vid vägbanan. Ligger man bakom en bil som passerar smältvatten och inte ser några spår efter den, då är det fara å färde.

Vet man bara om farorna så blir man inte överraskad och kan hantera det på bästa sätt. Det kändes i alla fall bra med 6,5 mil på hojen igen. Visserligen var det 22 December som jag körde sist. Bara vi får några varma kvällar i år och inte som förra året. Jag tog en kvällstur upp till Gävle. Det var runt +14 grader när jag åkte hemifrån, men på hemvägen sjönk det till +4 grader och det var i Juni någon gång. Nä i år hoppas jag på varmare kvällar så det kan bli några kvällsturer.

Ha de!


Åtgärder

Information

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.
%d bloggare gillar detta: