En kort promenad.

1 02 2016

Hoj Hoj,

Det blev en kort promenad idag. Passerade förbi Centralposthuset, Stockholm 1 en gång i tiden. Kvarteret Blåmannen och dess DSC_0951närområden var en gång i tiden översållat med råttor. Det finns ett spår, eller snarare en påminnelse om detta på gamla anrika Centralposthuset. Längs fasaden c:a 1,8 meter upp är huset smyckat med olika dekorationer. På husets norra sida (Bryggargatan) så finns denna fina illustration. Mycket trovärdig. Liksom Pompeji´s innevånare begravdes i vulkanisk aska år 79 e.kr,  har denna råtta bara stelnat i sitt försök att nå sitt bo som ligger alldeles under den.

Intressanta saker att se och samla lite historia om. Apropå historia så ramlade jag in på en Norsk dramaserie i SVT1 om kampen om tungvatten (H3O). Går på måndagar men finns även på webben. Handlar om dom motståndsmän som planerade och genomförde sabotage mot tungvattenfabriken i Rjukan, Norge  år 1943. Detta för att förhindra att tyskarnas framställning av en atombomb i det ockuperade Norge. Kanske ligger mig närmare då jag i högstadiet någon gång hade ett föredrag om just detta och hur dom Norska motståndsmännen hjälpte Engelska motståndsmän att ta mark vid Hardangervidda. Modiga män, då det inte fanns någon räddningsplan för dom efter utfört uppdrag. Cyanidkapslar delades ut vid uppdragets början.

 


Åtgärder

Information

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.
%d bloggare gillar detta: