Inte kul längre….

6 02 2016

Hoj Hoj,

Det finns två yrkesgrupper som jag har svårt att förstå mig på. Flyttkarlar och bilmekaniker. Tänk att släpa på gamla möbler dagarna i ända. Blytunga gamla soffor, byråar och annat som skulle behöva en tornado för att lyfta dom nån millimeter på golvet. Slita med fastrostade bultjävlar. Om det så bara är en bult med 5 mm lång gänga, så sitter fan fast.

Började skruva på Passaten idag. En till synes mycket enkel åtgärd att byta generatorn som ”bara” sitter med 2 bultar. Underskatta aldrig en biljävel. I alla fall inte en som gått 25ooo mil. Den är rädd om sina bultar och släpper inte ifrån sig dom i första taget. Ingen risk att delarna skramlar loss och det är i och för sig bra. På en B20 ( Volvo 240 motor ) skruvade man loss generatorn om man nu behövde det. På en Passat 2004 års modell får man skruva loss, spännhjulet, luftintaget och fläkten. Fläkten måste bort för den ena bulten till generatorn får man inte ur annars. Resten för att överhuvudtaget komma åt vettigt.

Vadan denna drastiska åtgärd? Jo på väg hem från affären en kväll fick bilen spel. Den har låtit som ett tröskverk på sista tiden och vid en vetenskaplig ”Bosse Bildoktorn” analys med hjälp av en stor skruvmejsel som stetoskop insåg jag att det hiskliga oljudet kom från generatorn. Denna kväll från affären tändes först laddningslampan. Ungefär 3,2 sekunder senare tändes resten av varenda jäkla varningslampa upp i instrumentpanelen samtidigt som instrumentpanelen för övrigt slocknade helt. Rätt snyggt, men troligen inte bra. Efter ytterligare max 2 sekunder så började bilen gå som en Drabant tankad med diesel. Orkeslös och hostandes fram. Slog om till parkeringsljus och då gick den i alla fall framåt. Helt 100 på att generatorn skurit.

Bättre begagnad generator beställdes och den kom i början på veckan. Idag skred jag till verket. Hopp om att få liv i Passaten igen. Lossade spänhjul (för övrigt nyligen bytt), slangen till luftintaget. Bultarna som skulle loss har fått smaka lite 5-56 under veckan. Dom lossnade perfekt. Vid detta tillfälle var jag inte påläst att fläkten skull demonteras. Insåg det ganska snart då den undre bulten till generatorn omöjligt kunde dras ur innan fläkten lossats. Det var nu jag upptäckte vart det tröskverksliknande ljudet kom ifrån. Det är lagret till fläktaxeln som är slut. Då gick ridån ner. Jag bytte skepnad till Rudolf (Sunes pappa). Efter några uttrycksfull väl valda ord typ dom som Rudolf sa när billåsen fryst och dom hade bråttom iväg, gick jag in. Detta innebär nu att förutom fläkt och generator så ska ytterligare 6 jävla bultar loss för att få loss stycket där lagret sitter.

Skam den som ger sig tänkte jag och på fanstyget igen. Fläkten sitter med en T50 bult, med betoning på sitter. Man kommer till ett visst läge när erfarenheten säger stopp, ta inte i mer nu. Ibland så överskrider man den gränsen ändå och då går det käpprätt åt helvete med en bult som är av och man har inte en chans att komma åt den utan att plocka ur motorn typ. Nu har jag kommit dit. Dit när jag inte törs ta i hårdare alltså. Dyngade på 5-56 innan jag gav upp för dagen. I morgon blir det mer 5-56 och gasolbrännaren. Ska försöka undvika att sätta eld på hela skiten.

Jag började fundera på vad som hände på väg från affären och har inte kommit på vad det kunde vara. Laddningslampan har inte lyst. Batteriet inget fel på. C-tek laddaren meddelar det i så fall. Startmotorn gick igång med full kraft vid starten, så batteriet verkade inte vara urladdat.

Någon som har något tips så mottages det tacksamt.

Ha de!


Åtgärder

Information

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.
%d bloggare gillar detta: