Det kan ändra sig fort…

12 03 2016

Hoj Hoj,

En härlig lördagsmorgon. Solen sken in genom persiennen. Enligt väderprognoserna skulle det bli en fin dag med runt 6 grader. En hojtur skulle sitta fint. Monica jobbade till klockan 10. klockan 9 var det 0 gradigt. Lovade gott inför resten av dagen.

Monica kom hem och han knappt innanför dörren innan hon frågade ivrigt om vi skulle åka hoj idag.DSCN0336 Fler som är sugna här. Passade på att tvätta av hojen innan turen. Den behövde en lite bättre tvätt än dom avspolningar den fått på sista tiden. Skulle ändå behöva en grundligare rengöring med högtrycken. Det får bli nästa gång värmen sköljer över oss. Tempen hade stigit till 6 grader då jag var färdig. Det var dags att dra på sig hojkläderna och ge sig iväg.

Vi skulle ta en sväng ut till Ted och Viktoria. William skulle vara där så vi hade lite påsk grejer med till honom. Bara nytto saker. Inget godis då han faktiskt inte är mycket för det. Klok liten kille det där. Han hade fått en Thailändsk kompis där. Hon hade bara varit i Sverige i 8DSCN0338 månader och pratade Svenska hur bra som helst. Snacka om jag blev imponerad av denna lilla tös.

Vi kom närmare Riala och jag såg att tempen sjunkit. Titta vilka fina räd sa Monica och jag kollade temperaturen som nu var nere på 1,5 grader och efter en liten stund sjunkit till 0,5 grader. Vackert var det. Lite frost ramlade ner från träden så det såg ut som det snöade. Ett moln tornade upp sig i Öster. Såg hotfullt ut med tanke på att det var så pass få grader. Kunde mycket väl bli snö av det.

Vi kom fram till Ted och Viktoria. Fikade och medans vi var där kom solen åter fram  och värmde något men inte mycket. När jag startade hojen stod den på 8 grader som snabbt sjönk till 1,5 igen då vi började rulla. Vägen var torr men visst fanns det isfläckar som fick undvikas till varje pris. Rinnande smältvatten är förrädiskt vid dessa temperaturer. Vi rullade in mot Norrtälje på kustvägen 276:an. Tempen höll sig runt 1,5 – 2,0 grader hela vägen in till Norrtälje. Vi tog av på gamla Stockholmsvägen 77:an. Det dröjde ända till Libby innan temperaturen började stiga. En halv grad åt gången. Hemma i Rimbo igen hade tempen stigit till skapliga 8 grader. Tänk vad några grader gör mycket. mellan 2 och 6 känner man stor skillnad..

Hemma igen och nu skulle jag testa Sukan på vägen. Fyllde på lyft då det sjunkit under vintern. 2,8 bak och 2,5 fram. Fram var så gott som tomt. Annika får hålla lite koll på det. Sådan skillnad att starta den nu mot förr. Förr fick man fick nöta ordentligt på startmotorn och absolut inte ge gas eller ens choke. Då dog den direkt. En kallstart nu görs med choke och utan gas. Gick igång direkt. Ingen tvekan. Upp ur garaget och jag kände redan där mer kraft i hojen mot förr. Ut på 77:an mot Uppsala hållet. Vred på rullen och den stack iväg som aldrig förr. Kände igen Sukan´s karaktäristiska beteende med kardanen. Ger sig iväg som en Hyena med längre bakben. I med tvåan och gas. Likadant igen. Ger sig iväg bra. 3:an och 4:an likadant. Nu körde jag den inte innan, men det jag hör när jag gasar är inte som förut. Svarar mycket mer på gasen. Nu är det bara oljefilter och ny olja som ska i. Troligen byter jag bromsklossar i fram också då jag såg att dom börjar bli lite slitna. Bak är det ju trumbromsar på dessa, men indikeringen visar att bromsbanden är ok.

Ha de!


Åtgärder

Information

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.
%d bloggare gillar detta: