En dag på Skansen

1 05 2016

 

Hoj Hoj,

Idag var det en riktigt fin dag. En dag som vi tillbringade på Skansen. Perfekt temperatur att knalla runt på skansen. Började med dramatik och jakt på förrymda ungkalvar. Slutade lyckligt, men har kunnat sluta i katastrof då dom var på väg ut på vägen då vi åkte tillbaka för se vart dom var. Vi lyckades få stopp på bilar och få djuren att vända hemåt igen. 1 timma senare så var vi på väg med den Blå till Stora människobyn, men mycket nöjda med insatsen.

Vid Tekniska Högskolan var hållplatsen för 67:an fullsmetad med folk. Inte nu igen tänkte jag. Sist vi var där var det gratis inträde för dom med Med Mera kort. Nu hade vi ingen barnvagn med oss så nu var det i och för sig lättare. Vi kom med första bussen. Ute vid Djurgården visade det sig att dom flesta skulle till Gröna Lund. Kanske var första helgen som dom öppnade för säsongen. En liten kö in till Skansen. Vi hyrde en vagn till Nellie och sen gav vi oss in bland djur, gårdar och växter.

Nellie och jag åkte Skansentåget. Fick veta att i norra delen av skansen fans gårdar norrifrån och i södra så kom dom förstås från söder. Information om gårdar som vi passerade och kom faktiskt till ställen jag inte varit på. Vi tog sedan en promenad runt dessa ställen. Tittade in i Skånegården och fick lite historia om denna. Jag ( 189 cm ) fick böja mig rejält för takstockar och höjden för övrigt var precis så jag kunde stå. Fick veta att sonen i huset hade tagit över gården sedan föräldrarna gått bort. Han var 195 cm lång. Kunde inte vara en lätt vardag för den killen. Vi var också in på Oktorpsgården där en kille berättade om gården. Det var städdag och han hade ”städprylarna” framme. En mycket fin sand, mossa och enris. Sanden ströddes ut och enriset bands på fötterna. Sedan hasade man runt med det. Lite blöt mossa tog sedan upp sanden igen. Rummet var uppdelat i zoner som begränsades av en balk i taket. Den första delen var för fattiga som kom och besökte. Delen i mitten var för familjen och mannen i huset hade en egen hörna med ett skåp där brännvinet fanns.

Vi tog ju förstås även en tur bland dom nordiska djuren. Det fina med denna dag var att alla djuren var ute och aktiva.DSCN0514 Inte som man normalt ser dom, om man har tur, liggandes och bara dåsa i värmen. Vi kom till Berguvens bur. Det hade varit matning av dessa och dom satt och kalasade på varsin köttbit av något slag. Vilka magnifika fåglar. När man ser en Berguv kan man bara föreställa sig hur en örn skulle vara att uppleva. Ingen aning om att dom var så stora. Måste erkänna att jag e ingen klippa på att känna igen fåglar, men en lågt flygande anka tar jag aldrig miste på.

Vi fortsatte bland djuren och kom till Visent. Europas Bisonoxe. En bjässe på 900 kilo. Stor redan då man står på håll, så man kan tänka sig hur liten och tanig man trots allt skulle vara bredvid den. Vi fortsatte och kom till lodjuren. Så kul att se dessa ”katter” och se hur lodjuret även finns i våra katter. Man känner igen varje beteende dom DSCN0518har i en vanlig katt. Sättet att lägga sig ner, gropen dom gräver när det så att säga trycket på och hur exakt den gropen måste vara. Mycket kul att se. Alla lodjuren var framme idag och strosade runt. Bara att se dom gå, lugnt och stilla men ändå fullt medvetna om vad som sker runt dom är som kattens. Man skulle bara vilja går ner och gulla lite med dom ”små” katterna.

Vi fortsatte igen. Nu kom vi till vargens hägn. Alla där var även ute och gick runt. Man kan ha starka och känsloladdade åsikter om detta djur, men jag tycker det är ett mycket magnifikt och ståtligt djur. Jag har sett ett i verkligheten fritt i naturen på väg in till gruvan. Om jag jämför den med DSCN0521dom på Skansen så kan jag säga att den i fritt tillstånd var mycket, mycket mer kraftigt byggt. Vi stod och såg på varandra i c:a 10 – 15 sekunder. Ett magiskt ögonblick. Varken jag eller vargen kände oss hotade av varandras närvaro. Jag nyfiken på honom och han nyfiken på mig. Tror det var en hane men är inte säker. DSCN0525

En trött men nöjd Nellie somnade på bussen hem. Senare blev det en hojtur för mig in till Uppsala för att hämta hem Alex hoj från vinterförvaringen. Startade utan problem trots avsaknad av underhållsladdning. Kompressorn fick fylla på lite luft i framdäcket som var inte var ens ett kilo. Fyllde på till 2,2 och sedan får han fylla lite till. Nu kunde vi i alla fall köra hem.

Det blev en mycket fin dag.

Ha de

 

 


Åtgärder

Information

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.
%d bloggare gillar detta: