Pythagoras i Norrtälje.

21 05 2016

Hoj Hoj,

Så kom jag dit till slut. Jag har läng tänkt besöka Pythagoras i Norrtälje, men det har liksom aldrig blivit av. I dag DSCN0623passade jag på då dom körde många av maskinerna. En imponerande samling av maskiner. Metallsvarvar i alla möjliga storlekar. Tändkulemotorer i olika storlekar. Denna till höger var i drift. Drog en generator. Denna stora motor, DROTT SL-1, lämnade bara 40 hk. 400 varv/min. Tillverkningsår 1932. Tändkulemotorn kallas även för råoljemotor. Den kan till och med använda tjära som bränsle. Tändkulan hettas upp med blåslampa så att den glöder sen kan man starta den. När kolven pressar upp luft i kammaren stiger temperaturen genom kompressionen, värmen i kulans väggar och i de kvarvarande förbränningsresterna till sådan nivå att bränsle-luftblandningen antänds.

Det var ett mycket intressant besök och som sagt så var tillverkningen igång. Kamaxlar svarvades, hjul som används påDSCN0629 lok svarvades. Vad sägs om kolven till höger? Den är c:a 2 dm i diameter. Kan tänka mig att en sådan sitter i tändkulemotorn. Allt drevs med remmar ifrån uppe ifrån taket. Snacka om säkerhet med alla remmar som gick ner till maskinerna. Dagens arbetarskyddsstyrelse skulle svimma.

Efter besöket funderade jag stark på Gävle. Ett steg i taget tänkte jag och åkte till Hallstavik. Framme i Hallstavik så skulle det ta 1 timma 2+ minuter till Gävle. Insåg att tiden inte skulle räcka så siktet ställdes om till Uppsala och Uppsala Högar. Rullade på. Vägen till Uppsala från 76:an är skittråkig men faktiskt jätte fin trots Stockholms län. Blev sämre när jag kom in i Uppsala län. Stannade till på en busshållplats. Lite kul tänkte jag då hattigheten var 80 km/h och konstaterade att ingen körde i 80. Blev omkörd så det visslade om det. När jag stod där så hörde jag hur alla bilar saktade in. En bil körde in på busshållpltsen och en herre steg ut. Han kom fram till mig och frågade om jag spanade på något speciellt. Ännu en i raden som tror att man är polis.

Rullade in i Gamla Uppsala och körde till Uppsala Högar. Odinsborg väckte gamla skolminnen. Köpte ett par mini,mini DSCN0633kikare där som kunde fästas med en nål. Det stod Odinsborg på en liten, liten skylt. Det var blå kommer jag ihåg. Bumsen fick vila sig lite och jag tog en mjukglass. Klev upp på en av högarna och satte mig en stund i solen. Rätt avkopplande faktiskt. Tiden gick som vanligt för fort och var tvungen att åka hem igen.

Ha de!


Åtgärder

Information

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.
%d bloggare gillar detta: