Laxön – Högbo Bruk – Ingbo Källor

15 06 2016

Hoj Hoj,

Det blev en underbar söndag. Vi kokade kaffe och bredde mackor och drog iväg en bit åt norr. Vi tog det lugnt och stannade till på många ställen. Så som en tur ska vara.

15 grader varmt då vi startade. Passade på att fylla hojen med finsoppa på Sveriges bästa mack. OK/Q8 i Rimbo som är som en mack ska vara. Inga korvar som snurrar runt eller mjölk produkter finns att köpa. Nä, bara sådant som förväntas av en mack + lite till. Vi satsade på kustvägen upp mot i första hand Östhammar. En bensträckare nere vid hamnen fick det bli. Sommarstaden har vaknat nu. Mycket folk i rörelse.

Vidare upp mot Älvkarleby som skulle bli nästa stopp. Trafiken var som vanligt. Det vill säga en bil lite då och då. Inga mängder. Vi rullade in i Älvkarleby och jag  svängde av mot Laxön. Åkt förbi många gånger och tänkt att dit ska jag nån gång och idag fick det bli så. En busslast med pensionärer kom och en äldre herre kom fram och kollade in hojen. Han hade själv kört hoj i sin ungdom. En Norton Dominator. Alltid några som kört hoj en gång i tiden som kommer fram och pratar. Så kul att höra dom prata om sina dagar på hojen.  Gillar sådant.

Vi tog en fika och några mackor där vid dammen. Funderade då på när fallens dag var och fick se det när jag kom hem. Det är på söndag den 19 Juli. Åker eventuellt upp för att se det. En sån där sak som jag tänkt på länge, men aldrig blivit av. Vi sparade några mackor och kaffe och fortsatte uppåt. Nu var siktet inställt på Högbo Bruk. Fått tips av en av döttrarna för ett tag sedan. Högbo Bruk ligger c:a 4,5 km norr om Sandviken. Här finns det en hel del att göra. Hade jag haft MITAS E-07 på så hade jag kunnat pröva MTB banan på 15 km. Nu fick det vara 🙂

Det finns badplats, lekplats och djur som barn kunde gulla lite med. Ett glasbruk fanns också.DSCN0736 Vi fick se när glasblåsaren skapade ett äpple i glas. Äpplet innehöll små bubblor och fick veta att han strödde på bikarbonat för att få fram bubblorna i glaset. Så kul att se hur skulpturen växte fram från bara en glödande glasklump. Det fanns många fina skulpturer i glas. Skulpturer med färgklickar i och droppar med olika färger. Vi köpte med och ett sådant äpple som han just gjorde och en platta med led lampor som äpplet står på. Ett minne från denna tur. en vacker park fanns att titta på och många ställen att fälla ut en filt och njuta av fikat som var med. Varje onsdag under sommaren var det hojträffar vid Högbo Qvarn. En servering med mackor glass och några rätter med mat.

Vi fortsatt nu söderut igen. Mot Sandviken. Jag passade på att stanna till på Monroes. Ett 50 tals fika och _20160613_203400mat ställe. Inredningen är i 50 tals stuk med många dockor i fullsize som sitter på stolar. Denna välkända kille satt på en av dom. Vi tog en Taco Bufé. Helt ok faktiskt. Jag ska ta lite mer bilder från interiören nästa gång jag hamnar där. Klockan gick och jag hade ett ställe till på lut som vi skulle till och ta den sista slurken av kaffet som var kvar i termosen. En otroligt bra termos som håller värmen hela dagen. En given kamrat på våra hojturer och semesterturerna.

Vi körde 272:an söderut. Passerade Bångs. Vid avfarten till Främlingshem var jag i valet och kvalet att ta denna eller fortsätta på 272:an. Det blev Främlingshem även om 272:an är så fin att köra. Svepande kurvor och en fantastisk skog runt. Ut så småningom på 56:an och mot Tärnsjö. Jag hade bestämt att Monica skulle få komma till Ingbo Källor också då hon jobbade sist jag var där. Nu gick det mycket lättare DSCN0760än förra gången 🙂

Jag tyckte att denna gång var vattnet klarare än sist jag var där. Bilden till höger visar botten och det är runt 2 meter djupt där. Helt klart vatten alltså. Lite spöklikt på något sätt. Trodde definitivt att det skulle vara mer mygg än det var. Några såg jag men inte många. Nu blev det sista dropparna av kaffet vi hade med oss. Värmen höll i sig även nu då klockan började närma sig 20:00.

Vi rullade på hemåt i lagom fart. På kvällen är det extra stor risk att träffa på sådana djur man inte vill träffa på. Några rådjur ute på en åker och några harar var detDSCN0768 ända vi såg.

Sista bilden är den skulptur som vi köpte med oss från DSCN0769glashyttan.

Ha de!

 

 

 


Åtgärder

Information

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.
%d bloggare gillar detta: