Fallens Dag i Älvkarleby 2016

19 06 2016

Hoj Hoj,

Jag vet inte hur många gånger jag har tänkt besöka Älvkarleby under Fallens Dag. Idag gjorde jag slag i saken. Växlande molnighet, men en del mörka orosmoln. Tittade bara på dom ställen där det var blått istället. För säkerhets skull tog jag med regnkläderna. Bara för att jag har typ. Stället står emot bra annars. Kokade fika och bredde några mackor. Monica jobbade så jag fick åka själv. Inte lika kul, men vad gör man.

Behövde inte tanka innan avfärd. Fördel med stor tank och liten förbrukning. Hade tänkt tagit ut pengar i Rimbo så jag hade till parkeringsavgiften. Det stannade vid ”hade tänkt” som är en helt annan sak. Jag rullade alltså på mot Älvkarleby. Nu blev det inte lv 280 utan jag rullade mot Rånäs för att ta småvägar upp via Gimo och lv 292. Tanken var att hinna till påsläppet 11:30 och sedan rulla vidare en bit norrut. Nosa lite på semestern alltså.

Jag kom fram 10:55 och sökte efter nämraste bankomat i GPS´n. Den visade sig finnas i Skutskär. 6,5 km DSCN0791ifrån Älvkarleby alltså. Insåg att 11:30 kunde jag glömma om jag åkte dit. Chansade på ICA affären, men misstänkte att dom inte var villiga att ens släppa ifrån sig en 50 lapp. Mina misstankar var befogade. Det var bara att ge sig av mot Skutskär. Knappade in en bankomat och tog den närmaste. Väl framme var det snabbt konstaterat att den var stängd. Matade in nästa och bar iväg. Den kunde bara leverera 500 kronors sedlar och det hade jag ingen lust med. Tog nästa och där gick det bra. Väldigt tätt mellan bankomaterna. Nästan så man kunde se den ena ifrån den andra.

Nu var jag ändå rökt på 11.30 påsläppet och nästa var inte förrän 15:30. Gott om tid alltså. Drog till WillysDSCN0797 och kollade utbudet av 3 dl mjölk. Blev tji, men nu fanns det 5 dl. Funkar men är inte rätt. Det blev en kexchoklad till som genast fick avnjutas med den extremt vita mjölken, då jag befann mig norr om Dalälven. Styrkt av mjölk och kexchoklad rullade jag söderut igen till Älvkarleby. Jag såg redan vid min första entré i Älvkarleby att det var mycket folk. Det var inte mindre denna gång kan jag säga. Knökfullt överallt och flera hade parkerat flera km utanför själva området. Överallt var det bilar. Långt ut i skogarna på vissa ställen.

Jag rullade så nära jag kunde komma. Ville inte gå hur långt som helst med hojkläder i värmen. Blev anvisad in på en väg där bilar ställt sig där det fanns plats typ. JagDSCN0809 rullade in på en skogsväg och tog en runda i skogen. Eländig terräng och här hade Mitas E-07.orna kommit till pass. Trodde ett tag att jag varken skulle komma framåt eller bakåt då hjulet bara spann. Lyckades till slut ta mig loss. När jag tog bilden hade dom flesta åkt, men när jag parkerade kom jag genom skogen bakom hojen.

Det var tjockt med folk överallt. Nästan svårt att ta sig fram på området. Glad jag inte hade en barnvagn att parera med. Svårt att ta sig fram själv. Nästan för mycket. Det var som en liten marknad. Chokladhjul, klubbor, hamburgare och fika. Området som en gång var sommarläger för Svea Ingenjörregemente. Där övade dom broslagning överDSCN0791 forsande vatten. Byggnaderna hade sina namn kvar. Jag han med att gå runt och kolla in läget lite. Gav upp i trängseln och satte mig i skuggan. Påsläppet närmade sig så jag drog mig upp mot dammluckorna. Fick en bra plats. Tror nog det var mer folk vid första påsläppet.

Sirenerna började tjuta och dammluckorna började sakta att öppnas för att släppa på vattnet. Älvfåran fylldes snabbt med vatten och klippblock som förr låg i dager försvann fort under vattenmassorna. När man såg att dessa var borta såg man vilka mängder vatten det är. Flera hundra kubikmeter i sekunden forsar fram. Under dom 10 minuter som luckorna är öppna så skulle el för ett helt år kunna produceras för en normal stor villa. c:a 20.000 KWh alltså. Ansenlig kraft. Inga slukande elradiatorer då förstås.

Ja nu fick jag till sist se då dammluckorna släppte fram det vilda vattnet. Nästa år kanske jag står vid vägbron och fotar forsen som blir. Jag gick tillbaka till hojen igen som nu stod lite ensam och övergiven. Rullade på upp mot Gävle. En bilist lyckades skapa en enorm bilkö genom att ligga i 50 km/h där det är 80 km/h. Ingen möjlighet att köra om då det kom möten hela tiden. Det är ju sådana förare som skapar förutsättningarna för farliga omkörningar när någon totalt ruttnar och ska om till varje pris. Ja det tog som sagt var lite tid att komma upp till Gävle. Det började regna så jag stannade och tog på mig regnjackan i alla fall. Tänkte jag skulle tanka, men hittade ingen finsoppa. Förra hittade jag det men nu var det bara fulsoppa och diesel. Ingen 98 oktan alltså. Vet inte om det är inbillning men nog fasen tycker jag 98 ger lite mer kraft. Bara man e nöjd själv så. Finns säkert dom som tycker annorlunda och då får dom göra det.

Det fick bli lite fulsoppa. Bättre än inget alls. Nu rullade jag på hemåt längs min kära lv 272. En fin väg medDSC_1117 bra beläggning och ett lagom tempo. Stannade till vid Bångsbroar och tog en fika. Det var uppehåll så jag passade på. Gott med en kopp fika och en macka längs vägen. Jag rullade på hemåt igen. Svängde av vid Tärnsjö mot Harbo. Nu blev det sådant där hemskt duggregn. Bättre att det regnar droppar än duggregn som bara fastnar på visiret. Ska lägga på lite bilvax igen för att få det att rinna bort. Nu var det full speed hemåt där grillat väntade.

Så var den dagen till ända och haft en härlig dag igen om än lite ensamt utan spättan.

Ha de!

 

 


Åtgärder

Information

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.
%d bloggare gillar detta: