Dag 2 – Vemdalen

25 07 2016

Hoj Hoj,

Söndag 24 Juli:

Vi lättade från Leksands Vandrarhem runt klockan 09:00. Träffat all bekanta utom Bengt som skulle komma in under dagen. Vi fick en stuga som vi faktiskt inte sovit i förut. Kör upp hojen till stugan, sa Erik. Värden för vandrarhemmet. Efter 6 års campande där så har vi blivit riktigt bekanta med varandra. Är ni i Leksand och funderar på att natta över så välj Leksands Vandrarhem på Parkgattu 6. Mycket trevligt ställe och en underbar personal. Vi fick även i år lämna detta för vår fortsatta färd norrut. Siktet var inställt på Östersund, men då vi startade en dag tidigare än beräknat på grund av full beläggning på Parkgattu från den 24:e så fick vi ju en dag tillgodo kan man säga till bokningen på Världens Längsta linbana.

Från Leksand till Östersund är det dryga 40 mil så det blir lite långt om man ska ta det lugnt. Vi siktade därför in oss på Sveg eller Vemdalen. Vi tog väg 70 från Mora upp till Älvdalen. Där körde vi mot Lillhärdal. Det är normalt en mycket fin väg att köra. Ingen norrlandstur är utan ett vägbygge och då är det rejäla sådana. Här tas allt material bort och vägen byggs upp från grunden. Inget lapptäcke här inte. Mycket bra, men det blir ju lite problem med 2 hjuling. Jag har kört flera mil på vanlig singel om än tjockt lager, men denna gång var det stenkross som låg. Om än bara c:a 20 meter, men det var omöjligt att köra, så jag fick paddla fram.  Mycket stora stenar alltså. Stor risk för punka, även med nya däck då dom bara är några millimeter tjocka mellan nabbarna. På samma ställe där detta låg fick vi möte med en husbil. Jag stannade innan och väntade ut husbilen. Han stannade och sa att snart blev det asfalt, men efter det blev det ännu värre en det vi nyss varvid. Glad för den informationen. Insåg att ett alternativ måste tas för  fortsatt färd efter asfalten eller under asfalten.

49 km kvar till Lillhärdal. För varje km asfalt blev man glad. Med runt 2 mil kvar till Lillhärdal tog asfaltenDSCN0929 slut och skylt om vägarbete kom. På samma ställe gick en grusväg åt höger. Jag tänkte att även om den kommer ut på samma väg vi nyss åkt på så har vi ju i alla fall kommit en bit. Vi körde in på den. Nu började molnen torna upp sig och det blixtrade på två sidor om oss. Strax efter kom regnet. Vi körde på kurva efter kurva passerades. Vägen tycktes aldrig ta slut, men den var en helt vanlig grusväg som var fin att köra på. Jag kollade nyss på kartan och det var 37 km fågelvägen. Vi tog en bensträckare längs vägen och en kille kom med bil och frågade om vi sett en blå Volvo. Hans tjej skulle komma och hälsa på honom men han var osäker på i vilken ände av vägen hon väntade. Vi hade inte sett någon i ”vår” korsning, så hon måste då stå i den andra. Han vände bilen och körde tillbaka ifrån det håll han kom. Vi fortsatte strax efter för att komma ut på E45:an. en bit bort stod han och vi stannade och hörde om han fått koll på damen. Han trodde att hon skulle stå vid korsningen vid E45. Vi skulle ju ditåt så vi sa att vi håller koll och talar om för henne vart hon ska åka.

Efter ytterligare en bra bit på vägen så möter vi hans tjej och vi talar om att hennes riddare på den vitaDSCN0930 springaren står en bra bit in på vägen. Vid sådana här tillfällen är det bra att ha en stor tank på hojen. Vi kom ut på E45 och tog den upp mot Sveg. Nog med utsvävningar för denna dag tyckte vi. Ett stopp på Sibyllan för lite käk och sedan fortsatte vi till Vemdalens Camping. Slog upp tältet och gick ner och tog en parkeringsöl. Somnade ganska fort, men vaknade runt 3 av att det var kallt. Vi behöver lite kraftigare sovsäckar konstaterade vi.

Nu ska vi ut en runda i Östersund.

Ha de!

 


Åtgärder

Information

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.
%d bloggare gillar detta: