Dag 4 och 5 – Syd – 6 och 7 Augusti

7 08 2016

Hoj Hoj,

Ja jag han inte skriva på ett tag men nu slår jag två flugor i en smäll eller nåt sådant.

Dag 4:

Vi åkte från Tommy & Emma mot Tobisviks Camping. Vi kom bara runt 200 meter från starten så börjadeDSCN1084 det regna. Vi kollade och övervägde om regnkläder skulle på, men såg ljusningar i molnen så vi skippade det. Vi hade en del att se innan vi kom ner till Tobisvik. Bergkvara slottsruin var en av sakerna. Mäktigt att se dessa ruiner efter svunna tider och fejder. Tänk om stenarna kunde berätta. Vilka historier.

Vi rullade vidare på småvägarna. Nästa mål var Bilkyrkogården i Ryd. Det tog sin lilla tid på dom vägar jag väljer. Ibland tror jag själv att jag är på väg åt helt fel håll. GPS´n visade oss in på väg 119. Vi skulle vara framme enligt GPS´n och där dök skylten upp. Bilkyrkogård. Bara att växla ner och gå in för landning. Vi gick stigen fram och färdades bakåt. Bakåt i tiden. Den tid då Åke Danilesson insåg att torvbrytning inte lönade sig på mossen utan att sälja bilreservdelar var guldgruvan jämfört med torv. Han började med det 1940 som en bisyssla. Skroten är nu DSCN1086skyddad under ett 49 årigt bygglov som veterankrossanläggning.

Nästa planerade stopp på dagsturen var Brösarps Backar. Vilken väg det är från Brösarp ner till Simrishamn. Kurvig och går uppför och nerför om vartannat. Jag har sett bilder från backarna och som vanligt när man ser det i verkligheten så är det en helt annan grej. Jag var upp till Andersberg och såg förödelsen efter branden där och i verkligheten var den verkligen något man inte kunna föreställa sig. Lika var det med Brösarps backar. Så annorlunda när man står där. Ser DSCN1096backarna avlösa varandra med djupa dalar emellan.

Efter backarna var det dags att ta sig till Tobisvik Camping för en natt i tält igen. Från backarna var det inte så långt. Vi rullade in i skaplig tid. och jag körde fram hojen till tältet genom rader av husvagnar och husbilar. Lite samma här som i Sundsvall. Tältcamping kommer på andra plats. Det som inte duger till husvagn eller husbil blir tältplats. Nu var det inte lika stor lutning här som i Sundsvall, men den fanns.

Trötta av dagens tur och upplevelser så somnade vi rätt fort.

Dag 5:

En lite kylig natt enligt SMHI. 11 grader, men sovsäckarna levererade ännu en gång. Vi hade det mysigt. Värmen kommer direkt när man kryper ner i sovsäcken. Jag tror felet dom flesta gör ar att klä på sig innan man kryper ner i sovsäcken. Sovsäcken fungerar bara om den kan ta värmen från kroppen och värma sovsäcken. Har man kläder på sig så släpper inte kroppen ifrån sig värmen och sovsäcken blir inte varm. Jag håller med om att det verkar lite motsägelsefullt att klä av sig för att hålla värmen. Testa så får ni se.

Vi Satte igång och plocka ner tält och packa sovsäckar och hojen. Vi har campat en hel del så ruterna sitter DSCN1102perfekt. Var och en gör sin sak. Det går riktigt fort att packa allt och komma iväg. Idag skulle det bli många stopp. Tidsoptimist som jag är så misstänkte jag att det skulle spricka. Första planerade stopp skulle bli Ales Stenar i Kåseberga. Vi rullade på längs kusten så mycket som möjligt. Det märktes att det var söndag för många hojar var ute. Skillinge, Örnahusen och Mälarhusen passerades. Till slut kom vi fram till Kåseberga och Ales Stenar.

Hur mycket folk som helst. Parkeringsvakter anvisade vart man skulle parkera. Vi på hoj fick köra ända fram. Nere vid hamnen fanns en MC parkering med en parkeringsvakt. Toppen. Bara att lämna allt utan att var orolig.DSCN1112 När vi kom var det 3 andra hojar parkerade också. Vi gick upp till stenarna och det var en liten strapats som var värd det. Otroligt mycket folk. Vi kollade runt och fotade och gick sedan ner igen för att ta nåt att äta. Det fick bli en räkmacka och kaffe. Vi satt och blickade ut mot havet. Mäktigt att se. Långt, långt därute gick lastfartyg och passagerarfartyg.

Vi hade 2 saker till vi skulle se denna dag så det var bara att ge sig iväg igen. Insåg nu att en till möjligen skulle vi hinna  med. Radiomuseet i Ekeby. Beredskaps muséet fick nog bli nästa dag. Vilka vägar. Inga större vägar här inte. Väl framme i Ekeby verkade det som Radiomuseet lagts ner. Såg väldigt ödsligt ut även om det möjligen var stängt för det var lite sent på söndagen. Inte ens säker på om det var rätt. Mycket dåligt skyltat. Gun på vandrarhemmet kände tydligen hans syster, så hon skulle kolla läget.

I morgon tar vi Beredskapsmuseet och Kullmannens fyr. Få se vart vi hamnar sedan.

Ha de!


Åtgärder

Information

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.
%d bloggare gillar detta: