Dag 6 och 7 – Den 8 – 9 Augusti

10 08 2016

Hoj Hoj,

Gör en sammanslagning av två dagar igen.

Dag 6:

Vi vaknade på Miatorp i Helsingborg. Vi fick ta en ny plats för övernattning då jag som vanligt var en tidsoptimist. Detta innebar ju att vi kunde hoppa över en tänkt övernattning och gå direkt på nästa, fast först så hade vi mycket att se denna dag.

Vi lättade från Helsingborg efter en mycket god frukost. Städning av rum ingick så vi var klara att åka DSCN1124efter vi ätit frukost. Vi är uppe i så god tid att vi hinner duscha och packa alla saker innan frukost. Idag skulle det bli två saker. Beredskapsmuseet Batteri Helsingborg och Kullens fyr. Vi kom iväg i mycket god tid från Miatorp och var alldeles för tidiga vid Beredskapsmuseet. Dom öppnade först klockan 11:00 och vi var där redan 10. Vi rullade ner till närmaste ort och det var Domsten. Vi åkte ner till Hamnen och fikade. Märklig känsla att se Danmark med blotta ögat. Med hjälp av kameran kunde jag också får en bild på Helsingörs Slott. Ganska stor inzoomning och vädret var inte på topp. En klar dag skulle man kunna få ett riktigt bra kort.

Det blåste väldigt mycket och det hade gjort det dom senaste dagarna. Väldigt jobbigt att köra i den DSCN1149starka byiga vinden. Det var dags att börja rulla mot museet. Jag har sagt det förr och säger det igen. Alla museer vi varit på imponerar stort. Många, dom flesta skulle jag tro, arbetar ideellt med dessa. Museet var indelat i lite olika områden och man gick från ett till ett annat. Man fick en inblick i en soldats vardag under vinterkrigen bland annat. Handeldvapen, kanoner och kulsprutor. Till höger ser ni loppet i Maja. Ett 15,2 cm kustartilleribatteri.

Det tog närmare 2 timmar att gå igenom hela museet. Vi fortsatte till nästa mål som var Kullens Fyr. Vi passerade Mölle för att komma ut till fyren. Många mycket speciella hus passerades. För er som minnsDSCN1166 Kullamannen så spelades den in här. Man satt som 11 åring klistrad framför TV´n då denna serie gick. Lite historia om Kullamannen hittar ni här. Vi kom upp till fyren och det blåste kraftigt. Fyren skickar iväg ett ljussken som motsvarar 33000 st 100 watts lampor. Den syns från 5 mils håll. Vi var förstås in i den och gick ut på den avsatts som är under linsen. Vi kom knappt ut för vinden som tryckte emot dörren. Väl därute kändes det som man skull blåsa bort. Men var häftigt det var. Vilken utsikt. Det fanns mycket att läsa om fyren inne i den. Ett fik fanns det också och vi tog en fika förstås och en räkmacka. Inte den billigaste, men det hade man ju inte räknat med heller.

Enligt displayen på väderstationen inne i fyren visade den att det blåste runt 10 m/s. Lät väldigt liteDSCN1158 då jag som på bilden kunde stå lutad mot blåsten utan att falla framlänges. Man kan ju då föreställa sig hur en storm med 25 m/s kunde vara. Hade det blåst mer så hade nog många minde knattar som var där blåst bort. Rediga stup fanns det längs klipporna.

Vi blev kvar en bra stund ute vid fyren. En stor attraktion för området då det strömmade till folk hela tiden. Vi gick ner mot hojen igen. Hade vi vetat att så många ”handikappade” hade tagit sitt fordon ut till fyren, så hade vi gjort det också. Problemet när man campar med hoj är ju att man har ju en massa som man är extra rädd om och blir stora problem om någon klåfingrig jäkel får för sig att sno. Man blir ju då tvungen att släpa detta med sig. Det var perfekt vid Ale då vi tittade på stenarna. Där fanns en hojvakt som vaktade hojen och prylarna på den.

Vi kom ner till Mölle igen och åkte ner till hamnen. Vi fick syn på något som såg ut som sälar, men detDSCN1168 visade sig vara surfare som tog till vara på vågorna. Jag blev mer fundersam om en vind på 10 s/m kunde göra dessa vågor som räckte att surfa på en bra bit. Det var fullt med surfare i vattnet och lika många på land som vi och kollade.

Vi fortsatte våran tur. Strax utanför Mölle var det en singelolycka. En bill hade kört in i ett träd. Utan att veta så tror jag att den starka vinden överraskade föraren och då gick bilen in i ett träd som stod alldeles bredvid vägen. Det var svårt att hålla hojen i vinden. Man fick verkligen hålla i hojen som for hit och dit. Det var lite läskigt att köra ska jag erkänna. Hade det bara blåst lite till så hade jag nog övervägt att slå läger. Vi rullade på längs kusten upp mot Vilshärad som ligger norr om Halmstad. En mycket jobbig resa längs den blåsiga kusten.

Vi funderade starkt på att ta oss upp till Falkenberg och träffa Leffa och Anneli som campade en bit utanför. Jag ringde dit men det var fullt. Ett enkelrum fanns med en liten säng, men jag ville vara bra utvilad till den fortsatta resan. Vi slog upp tältet på Vilshärads Camping. Vi hittade en bra plats i lä. Många andra tält fladdrade för vinden.

Dag 7:

Det blåste fortfarande som satan. Vi hade ju en fin plats, men man hörde i träden hela tiden att det blåste som satan. Vi packade våra saker igen på hojen och körde vidare. Tanken var att köra upp till Trollhättan. Vi rullade på längs med kusten upp. Enorma vågor rullade in mot stranden. Vid avfarten till Getinge gav jag upp att köra kustvägen och gick in mot landet i hopp om att slippa den värsta vinden. Det blev lite bättre men många öppna fällt där det blåste för fullt. Efter en runda in i Falkenberg tog vi 154 upp mot Ullared. Därifrån 153 då vi såg på hojkartan att det skulle finnas ett MC Museum längs den vägen. Vi missade det tydligen för vi kom fram till Rolfstorp och museet skulle vara innan det.

Vid Floby tog vi en fika. Det hade blåst hela tiden och här gav vi upp planerna på att fortsätta turen. Vi hade då 73 planerade mil som vi hoppade över. Vädret skulle inte heller bli bättre och kallare nätter var att vänta. Det blev en maraton körning på 68,3 mil hem till Rimbo.

Sommarens semester tur blev totalt på 627 mil. Enligt planerna skulle det bli 381, så det blev ju några till. Det brukar bli så.


Åtgärder

Information

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.
%d bloggare gillar detta: