Grisslehamn – Albert Engströms Ateljé

18 09 2016

Hoj Hoj,

Ja nu var man sugen på en hojtur då man inte kört på några dagar. Hade inget alls bestämt när jag körde ut hojen ut garaget. Rullade på upp till OK/Q8 och fyllde på lite finsoppa. Medan tanken fylldes, så fylldes även mina tankar av att åka upp till Grisslehamn och se på den Optiska Telegrafen.

Hojen fulltankad och upp mot Grisslehamn. 14 grader varmt och växlande molnighet. Perfekt väder för en tur. Jag hade ingen brådska och rullade på i laglig hastighet. Inte mycket bilar ute denna söndag förmiddag. Körde upp mot Edsbro och tog av vid Sonö. Passerade den fina grusvägen som leder till Koludden. En mysig väg att sprätta lite grus på. Hoppade över det och fortsatte upp mot Grisslehamn.

Framme vid Grisslehamn så tog jag som vanligt en sväng in i samhället och ner till fiskebåtarna. Några hojar stod parkerade där, men såg inga knuttar. Fortsatte ut mot Marinan en sväng men där var det dött. Vände tillbaka igen och parkerade hojen vid parkeringsplatsen avsedd för besökare till Albert Engströms museum. 200 meter ungefär att gå, men värmen var inte så påtaglig så det var bara skönt att röra lite på sig.

Jag kom fram till museet och fortsatte fram till den Optiska Telegrafen. Denna kom man ända fram tilldscn1443 till skillnad mot den vid Furusund. Den fick man nästan gå över tomter om man skulle komma fram till den. Jag gjorde inte det utan stannade på håll och tittade på den och fotade och även det verkade inte gillas. Den har som ni ser till höger 10 järnluckor som kan vara öppna eller stängda. På bilden är dom stängda. Den öppna sidan är vitmålat. Varje lycka representerar en binär siffra (ett eller noll). Med desa 10 luckor kunde en kombination av 1024 tecken olika kombinationer göras. Det fanns en signaltabell med över 20 tusen olika uttryck.

Jag fortsatte stigen ut mot Albert Engström´s Ateljé. Såg att detta var en bit av Roslagsleden. Ateljén dscn1448ligger ute på en klippa med en underbar utsikt ut mot Ålands Hav. En väldigt lite stuga. Tänk att Albert satt där, Lönneberga sonen från Hult, och skapade några av sina alster. Allting där är orört sedan hans tid. Unika färgglada oljemålningar, grafik, teckningar, en mängd intressanta föremål.

 

Intill ateljén fanns det två mindre bunkrar. En av dom vetter mot inloppet till Grisslehamn och den andra ut mot Åland. dscn1450Jag skulle tro att dessa härstammar från andra världskriget. Utifall att typ. I taket fanns en kompass målad. Syftet vet jag ej. Kan va så att man blir lite dissorienterad efter en tid i bunkern, eller för dom som inte har lokalkännedom att veta väderstrecken. En stålställning framför en av öppningarna gör att man får tanken på att en lättare kanon stått där. En märklig känsla får man om man tänker sig tillbaka i tiden på vad som hände här.

Jag åkte vidare hemåt igen. Bestämde att jag skulle svänga av vid en skylt jag passerat ett antal gånger vid Stabby. Gruvor 3, står det på skylten. En liten grusväg leder bort från asfalten. Passerade ett antal villor. Mångadscn1457 var ute och vinkade glatt och nyfiket då jag passerade. Stannade till vid ett gruvhål och läste om det. Under 1870-talet påbörjades en omfattande gruvdrift efter
järnmalm i dessa trakter. I området finns många gruvschakt och alla är inte inhägnade, så man får ha lite koll. en del gruvhål kan vara upp till 160 meter djupa. Jag gick runt en kort stund innan jag vände hemåt igen.

Ha de!

 


Åtgärder

Information

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.
%d bloggare gillar detta: