Grus och asfalt i en bra mix

25 09 2016

Hoj Hoj,

I lördags blev det en tur med blandat grus och asfalt. Det var D7 mc Q som hade bjudit in oss gubbar att vara med på en av deras turer. Totalt blev det 14 hojar. Inte bara BMW utan en Honda, Triumph och en KTM smög sig in också.

Det blev en tidig start för mig då jag hade dryga 10 mil ner till starten i Södertälje. 7 grader varmt vid starten, men det steg så sakteliga med tiden. Inte mycket trafik en skapligt tidig Lördag morgon. Mot Stockholm tätnade trafiken något. Solen tittade fram och spred ytterligare värme. När jag rullade ut på Essingeleden såg jag att det var så där otäckt mörkt på himlen mot Södertälje. Bara det inte blir regn, tänkte jag. Funderade hemma på att ta med regnkläderna, utifall att. Men solen gick snart i moln och nu var molnen inte så mörka längre.

Kom fram till MAX i Södertälje i god tid innan starten som skulle gå klockan 10. Alla som anmält sig vardscn1477 där. Mats var den enda jag kände igen. Catarina gick igenom lite praktiska saker om denna öppna grupp. Hon skulle leda oss fram till Marys Caé & Butik som ligger strax norr om Eskilstuna. Jag har inte varit där så det skulle bli en ny upplevelse. Vägen dit skulle gå mestadels på grus vilket jag gillar.

Strax efter klockan 10:00 ringlade skaran av hojar iväg från MAX i Södertälje. Någon kilometer inledande asfalt sedan vek vi av på en grusväg. Jag glömde slå av alla hjälpprogram vid starten i Södertälje. Jag vill bestämma när det ska spinna och när jag ska kunna låsa bakhjulet när jag kör på grus. Jag har varit med om när jag snabbt ville få ner hastigheten på grus med ABS inkopplat och det höll på att gå riktigt illa. Känslan som  infann sig var att jag inte hade några bromsar överhuvudtaget. En snabb nedväxling och motorbroms med hasande bakhjul blev räddningen för att inte hamna ute i periferin.

Vi rullade på i skaplig takt. Vid första stoppet slog jag av hjälpsystemen. Nu kändes det tryggare. dscn1463Nu bestämde jag själv hur hojen skulle reagera. Ibland vill man gasa sig ur en kurva utan att antispinn slår in och gör att hojen inte alls följer det jag vill. Får en motsatt effekt. Lika väl som man ibland vill bromsa så hjulet låser sig för att på så sätt styra ut bakändan. Nu var det inte tal om det på denna tur utan vi tog det lugnt. Ibland flög hin håle in i en och var det ingen i närheten bakom, så fick bakhjulet rulla lite fortare än hojen.

Efter ett parti med grus blev det ett parti med asfalt. In på en ny grusväg igen. Ibland packat och ibland lite löst. Inga dscn1473mängder löst utan lagom fina grusvägar. Fika korgar var förstås med och vi stannade efter ett par timmars körning och tog en välbehövlig fika rast. Smakar alltid gott när man är ute. Nu hade vi bara c:a 1 timmes körning kvar innan vi var framme vid Marys Café.

Upp på hojarna igen och vidare. Mycket bra lett av Catarina som stannade till ibland och samlade ihop truppen. Tina var köman och höll koll på dom sista i gruppen. efter några kringel krokar på grus igen så var vi framme vid Marys Café. Ett trevligt ställe som en gång varit en lada som gjort om till ett Café. En skagen macka blev det och ett glas vatten. Smakade helt ok, fast priserna var lite fancy pancy måste jag nog säga. Motiverade inte riktigt den mängd macka man fick.

Vi rullade på hemåt igen. Nu skulle vi mot Åkersstyckebruk och Skottvång där vi skulle ta en bensträckare. Jag har varit där förut med Hojgänget och fikat så jag kände till stället. Tog en runda med kameran och fotade lite. Ett gruppfoto togs av en annan besökare. Vi satte oss upp igen på hojarna och nästa stopp skulle bli MAX i Södertälje igen. Jag skulle hem och se på speedway GP så jag stannde bara en liten stund i Södertälje innan jag fortsatte hemåt snabbaste vägen. Jag skulle precis hinna hem enligt GPS´n. JAg var hemma 18:44 och han se 1:a heatet och sedan la paddan av och via datorn var Viaplay motor bara en vit sida, men det är en annan historia.

Det blev härliga mil i sadeln igen och några nya vänner.

Ha de!


Åtgärder

Information

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.
%d bloggare gillar detta: