Återblick av 2016

31 12 2016

Hoj Hoj,

Så har ett år gott  igen. Som sig bör så kommer här en återblick av mitt/vårat år:

16 Januari: Träff med Hojgänget på Laughing Duck. Det var under 10 grader kallt, men trots det letade sig 12 stycken till Skrattande ankan för en trevlig kväll tillsammans. Var och ens sommarplaner delades med varandra.

30 Januari: Årets första tur. En spännande tur med is och snö där solen inte ännu nått med sina strålar. Smältvatten som rinner in på vägbanan och fryser till is under natten. Två spår att köra och ingen idé att ens tänka på byte av spårval. Den rundade kanten av is sätter P för det ganska omedelbart. Framhjulet dyker och sedan är det kört.

16 Februari: Läste att redan här var jag ner till Husläkaren och det konstaterades att jag hade bihåleinflammation. Det verkar som jag aldrig blivit av med den riktigt sedan dess.

25 Februari: Började med min Sverige karta. Markerade med nålar dom orter vi varit på under semestern och drog garn mellan nålarna. Sakta men säkert växte mönstret fram. Norra delen är bra täckt.

28 Februari: Nu startade lite små inköp inför sommarens semester. Tältet skulle med denna gång och jag köpte ett litet gasolkök. Det blev en hojtur in till Biltema i Norrtälje. 2,5 . 5 grader varmt så det var helt ok temperatur för den biten. Vägen ut från gården till 77:an var nästan is-fri.

16 Mars: Strax under noll grader på morgonen på väg till gruvan med den Röde. När jag lämnade Tokholm så var det + 10 grader. Nu skulle det bli en tur när jag kom hem. Fast det är ju så denna tid att så fort solen går ner så sjunker temperaturen ganska fort. När jag var hemma var det bara 4,5 plus. Skam den som ger sig. Käkade lite snabbt och på med hojkläderna och ut på ett Adventure. Bara efter några hundra meter var tempen nere på +2 grader. Testade extraljusen som jag monterat under vintern. Såg nu när jag läsa att det fanns 27w med samma fäste och anslutning som jag har på mina 10 w. Kanske en uppgradering?

19 Mars: Ett bakslag med snö igen. Det smälter rätt fort bort om det kommer den här tiden och det gjorde det även denna gång.

23 Mars: Mer investering till semestern. En växelriktare. Ett måste om man vill hålla liv i all elektronisk utrustning då man tältar. Dom flesta sakerna går ju att ladda med 12 v usb, men en dator behöver 230 v.

24 Mars: 7 grader varmt så det blev hojtvätt. Zukan som jag haft för övervintring fick sig en dusch också. Bra klös i den nu sedan jag fixat förgasarna under vintern på den. Startade direkt och spann loss upp för garaget. Det gjorde den inte innan.

26 Mars: Påskafton. Årets första längre tur. Äntligen var säsongen igång med dom längre turerna. Tempen var uppåt +13 grader. Mats och Eeva skulle till Eldtomta för att ta en räkmacka och frågade om några fler var intresserade. Självklart. Bara att haka på. Vi träffades vid Skogås Centrum. Vi blev några stycken. Mats, Eeva, Danne, Piotr, Björn och Morgan dök upp också vid Eldtomta.

27 Mars: Då var det dags igen för en tur. Nu gick den till Rosenhill. Vi blev ett litet gäng. Morgan, Piotr, Björn, Göran, Mats och Leif hade tagit sig upp från Oxelösund. Skrattsalvorna avlöste varandra som vanligt. Vi följde Leif över med färjan vid Skanssundet. Vi körde mot Södertälje och Leffa mot Vagnhärad. 44 mil blev det för mig denna dag.

28 Mars: Jag hade ordnat en tur till Skokloster. Vi blev 6 hojar vid starten som gick vid Donken i Upplands Väsby. Det blev en bikermacka på ”macken” vid Skokloster. En skiva formfranska, gurka, tomat, salladsblad, majonnäs och räkor. 110 kronor för denna var ett rejält överpris och någon räkmacka eller kanske ens stopp blir det inte där i fortsättningen. Kul att träffa några i Hojgänget igen i alla fall. Jag och Monica skulle hälsa på Ewa och Björn i Bålsta när vi ändå var i faggorna. Niclas med Robin bakpå och Björg hakade på.

28 April: Det hade varit ett äkta Aprilväder med allt vad det innebär. Sol, regn, snö och hagel. Allt detta kunde komma under en dag. Inget hojåka förrän denna dag då det blev en liten tur bara. En tur runt Skedviken. Klistrade på dekalerna jag beställt av Jeanette på packväskorna. BMW Motorrad i reflekterande material. Gult framåt och rött bakåt. Blev riktigt proffsigt som vanligt då Jeanette varit framme.

7 Maj: Dagen då jag blev grundlurad. 60 års fest. Jag hade bjudit in hojvänner att komma hem och fira hemma hos oss. Förberett med massor. 2 hojar dök upp och en bil. Familjen som hade planerat annat utan att jag visste om det såg mig fundera vart alla var någonstans. Ett listigt sätt att lura mig från gården en sådan här dag lyckades. Skulle ju bara vara borta i 30 minuter. Närmade mig lokalen som Ted och Viktoria ordnat. Såg en SAAB med en välbekant registreringsnummer. Ingen klocka ringde ändå. Passerade en jänkare. Bekant den också men klockaren var inte hemma så ingen klocka ringde nu heller. Ser ett gäng med hojar stå vid ett hus och ännu inga klockor. Sen ser jag dom alla hojkompisar och resterande delen av familjen stå på gården. Då först fattade jag. Det blev en mycket lyckad fest och jag blev riktigt rörd.

22 Maj: Första passeringen av Dalälven. En tur upp till Gävle fick det bli. Passerade Norskedika och såg en lustig öppethållande tid på ICA butiken. Öppet 08:00 — 23:01. 23:01 hur kom man fram till det och varför? En olöst gåta än idag. Får nog fråga i butiken när jag passerar någon gång. Vid Forsmark såg jag en kille med GSA sitta och fika. Gjorde förstås helt om och körde in jag också. Han kom från Borlänge och hade varit i Norrtälje Hamn. Han fick telefon från några kompisar som var vid Sandviken vid nostalgifiket. Dom skulle träffas där.  Han slog följe på min väg upp mot Gävle. Jag svängde in till Älvkarleby för att göra ett inlägg.

Jag körde lilla vägen från Gävle till Sandviken. Mycket fin och kul väg istället för Europavägen. nostalgifiket skulle ligga i närheten av Arenan i Sandviken. Letade reda på adressen till Arenan och rullade på. Framme vid Arenan såg jag fiket direkt vid rondellen. Flera hojar var där och Kenneth, som killen hette, var där också. Jag rullade in och morsade på hans gäng. En blandning av hojar. En GoldWing någon Custom och BMW.

En fika och en glass fick det bli för mig innan jag rullade söderöver inge på 272:an. Älskar 272:an mot Gysinge. Kurvig och fin med bra beläggning.

29 Maj: Jag gjorde en tur till Ingbo Källor. La in turen hemma i GPS´n. Kollade att den fanns och det gjorde den. Iväg till Upplands Väsby där vi skulle starta. 8 stycken hojar skulle vi bli. Klart för avgång och jag skulle starta turen i GPS´n. Helt borta fanns inte kvar. Knappade in Tärnsjö som ett delmål så fick jag knappa in resten däruppe. Vi rullade på. Strax innan Tärnsjö frågade jag en kille om vägen till Ingbo Källor och han sa vänster vid 56:an och sedan är det skyltat. Lät ju väldigt smidigt. Vi rulla på och svängde vänster ut på 56:an. Kilometer efter kilometer passerade och inte en tillstymmelse till skylt. Stannade och knappade in Ingbo. Där borde ju källorna ligga tyckte man. Ingbo låg en bit fram på den väg vi kört in på så vi fortsatte på den.

Passerade Fasenbo och sedan skulle Ingbo komma. Inte kom det något Ingbo. Stannade vid en villa där en dam var ut och frågade efter vägen. Det visade sig finnas två Ingbo ganska så nära varandra. Det andra låg vid Östa. Vi var vid Ölsta. Bara ett sketet l som skiljer platserna åt. Ett ställe vi passerade för typ 60 minuter sedan. Beight. Bara att vända kolonnen igen och åka tillbaka. Nu var vi i alla fall på rätt väg och hittade sedan avtagsvägen mot Ingbo Källor. Det fanns ingen skyllt som killen jag frågade sa att det skulle finnas. Väl framme smakade i alla fall kaffet extra gott då vi fått vänta på det i övertid.

5 Juni: En riktig långtur blev det idag. Ner till Oscarshäll för att träffa Paul och Kerstin. Härliga hojkompisar och vänner som bor alldeles för långt bort. Matade in fiket i GPS´n och så bar vi iväg. GPS´n tyckte vi skulle ta vägen förbi Uppsala, men det var inget jag tänkt mig och lagt in i BaseCamp programmet. Hela tiden envisades den med att visa om oss mot Uppsala. Det blev till slut fina små vägar ner mot Oscarshäll. Strax dök fiket upp. Lite möda att parkera då parkeringen sluttade en hel del. Åt ena sidan blev det för stor lutning på hojen med risk för att tippa över och åt det andra hållet var det risk att den inte lutade tillräckligt. Fick parkera längsmed och en växel i. Mycket vacker utsikt mot Bråviken och inloppet till Norrköping. Snart så dök Paul och Kerstin upp. Ett mycket glatt återseende blev det. Vi åt och fikade. Satt en bra stund förstås, men kändes som ett litet ögonblick.

Dags för oss att rulla vidare igen. Batteriet till min telefon var slut så vi körde in till Norrköping och Elgiganten för att skaffa en USB kabel så jag kunde ladda luren. När vi ändå var i Söderköping fick vi för oss att hälsa på Bengt och Ammi nere vid Yxningen. Sagt och gjort. Vi rullade ner och där fick vi smörgåstårta. Passade mycket bra då vi började bli lite småsugna. Timmarna gick och vi var tvungna att åka hemåt igen. Tempen låg på 13 grader då vi började rulla, men sjönk ganska snart och med 7 mil kvar var det 1,5 — 2 grader varmt. Det blev lite kyligt i 120 km/h så vi var lite frusna då vi kom hem. +57 mil till på mätaren.

12 Juni: En underbar Söndag. Vi kokade kaffe och bredde några mackor sen drog vi iväg på en tur norröver. Vi skulle till Högbo Bruk. c:a 4,5 km norr om Sandviken. Ett ställe som vi säkert kommer att återvända till. Hade jag haft mina MITAS E-07 monterade kunde jag testat MTB banan på 1,5 km. Ett glasblåseri fanns och vi var in och tittade hur glasblåsaren trollade fram ett vackert glasäpple från en glödande glasklump. Imponerande. Vi köpte med oss ett glasäpple hem. På hemvägen var vi in på Monroes (nostalgifiket) och tog en Taco Buffé. Söderut igen på 272:an, men denna gång tog vi av mot Främlingshem. Svepande kurvor med fantastisk skog runtom.  Jag tog en sväng ner till Ingbo källor så Monica fick se dom.

19 Juni: Fallens Dag i Älvkarleby. Tänkt många gånger att jag ska åka hit. Nu blev det i alla fall så. Monica jobbade så jag åkte själv. Kokade fika och bredde mackor och sedan bar det iväg. Tänkte inte på att ta t pengar innan jag påbörjade färden. Finns väl bankomat i Älvkarleby tänkte jag. Det var säkert parkeringsavgift tänkte jag så det var väl bra att ha lite pengar på sig. Framme vid Älvkarleby insåg jag ganska snart att det inte fanns någon bankomat. Det var hur mycket folk som helst. Kunde inte tro att det lockat så många besökare som det gjorde. För att få tag på en bankomat så fick jag fortsätta fram till Skutskär. Där snurrade jag runt till 3 stycken som var tomma innan jag till slut hittade den 4:e där jag kunde ta ut pengar. Tillbaka igen till Älvkarleby. Det stod bilar överallt. På varenda lite plats det gick att ställa sig stod det bilar. Körde in på en liten väg där två parkeringsvakter stod och dom var osäkra på om det fanns någon plats kvar. Jag körde in och lyckades kör lite i en skog till jag kunde hitta en plats för hojen. Tillbaka och betalade avgiften. Imponerande skådespel då dammluckorna öppnas och flera hundra kubik i sekunden forsar fram. Vilken kraft. under dom 10 minuter som luckorna är öppna så skulle c:a 20 000 kWh el produceras. Årsförbrukningen för en normalstor villa.

28 Juni: Premiärturen med nya däcken MITAS E-07. Jag och Monica och Stoffe som övningskörde var ut på en 4 km lång grusväg. Gick ut i mitten där det var mycket lösgrus och hojen gick spikrakt. Ingen tendens att vilja välja ett eget spår. Gick sakta diagonalt över strängen och det var inga problem alls ingen ”släng” som det brukar bli. Nu var det accelerations test. Upp på strängen i mitten och växlade ner till 4:an. Vred på rullen full gas i med 5:an full gas. Fortsatte spikrakt med gruset sprutande bakom hojen. Nu blev det asfalt. Lite högre ljud förstås då mönstret är grovt. Fungerade riktigt bra. Vandrar lite över 110 km / h men inte så ofta jag kör sådana vägar.

2 Juli: Större grustest av nya däcken. Kom in på en mindre väg som skulle slutat upp på en gård. Vände innan och kom ut i riktigt löst grus. Med Metzeler däcken hade jag stått där med en 270 kilos hoj som inte ville röra sig. Nu grävde sig däcket fram utan problem. Ut på en känd grusväg med lagom mycket lösgrus. Slog av alla stödsystem. ABS, Antispinn. Ut ur en kurva med hjulspinn på 3:an, 4:an och 5:an. Kraftig inbromsning och nedväxling. Bakhjulet hasar lite utan att var helt låst. Glider ut lite i kurvan. Från halva kurvan släpper jag fotbromsen och ger på gas igen. Bakhjulet skickar ut en kaskad av grus bakom sig och hojen skjuter fart ut ur kurvan. i med 4:an och full gas igen. Mycket nöjde med grusegenskaperna. Nu återstår hur mycket dom kommer att nötas under semestern som blir på mestadels asfalt.

3 Juli: Denna dag blev det en tur till Sigtuna och Wenngarn. Stoffe övningskörde igen. Ganska öde vid Våfflan. Några hojar och några som bara var ute och gick. Tog vägen förbi Wenngarn för att kolla in det nya fiket sedan det gamla brunnit upp. Inte i min smak längre. Fancy Pancy med en kopp ”kaffe” ur nån liten pryl som pressar kaffet. 30 kronor koppen.

8 Juli: Tog hojen ut till Farsta Centrum på lunchen för att gå till Clas Ohlson som hade en adapter till en kolsyremaskin. Kollat lite överallt men inte hittat någon. Här skulle den finnas enligt webben, men det var tji här också. Bakom mig i kön till Informationen stod en kille som jag började prata med. Han körde också hoj. Jag gick ut från affären och tog mig till torget för att ta något att äta. Där kommer killen jag pratat med fram till mig och frågar om jag heter Runar Larsson. Det kunde man inte neka till och det visade sig att han följer min blogg. Peter Knutsson hette han och när han sa det så kom jag ihåg att han börjat prenumerera på bloggen. Ett kul möte en vanlig dag.

11 Juli: Det blev en söndagstur upp till Gävle. Kaffe och kanelbullar i väskorna denna gång. Ett stopp vid Karins Stall Café i Österbybruk.  Fikade i Boulognerparken i Gävle. Traditionella stoppet vid Monroes i Sandviken. En varsin Chevrolet Bacon fick det bli. Söderut på 272:an igen. Passerat avtagsvägen mot Horndal många gånger men nu tog vi och körde dit. Detta brukar vara första delen av vår semestertur norröver, så det kändes otroligt motigt att vända hemåt igen.

13 Juli: Uppstarten inför semestern startade. Plockade fram utrustningen som skall med. Testade att resa tältet. Kört hoj till jobbet sedan 27 Juni då biljetten gick ut. Mina regnkläder låg i toppboxen, men har inte använt dom en enda gång under den tiden.

16 Juli: Mats messade mig och var sugen på en grustur upp till Öregrund. Så klart jag var intresserad och så fick det bli. Mats har kört dessa vägar förut så han tog täten. Det blev en härlig tur på fina vägar. Då det inte regnat på ett tag så var det mycket dammigt.

23 Juli: Första dagen på semester turen norr över. Leksand som första stopp som vanligt. Nu följer 14 dagar av semester turer åt norr och sedan ner åt söder. Några delar från söderturen kommer.

2 Augusti: Söderturen startade. Vi var hemma 1 dag. Allt var tvättat och klart igen så vi packade hojen igen och riktade varselljusen mot söder. Vi tältade som vanligt hos Paul, Kerstin och alla deras goa fyrbenta vänner. Bonnie visste sin plats i tältet direkt. Våra bästa vänner och kompisar.

4 Augusti: Vi rullade vidare från Kila Gård ner mot Moheda för att hälsa på Tommy, Emma, Alexa och Robert. Kringelkrokiga vägar ner förstås. Stopp vid Frödinge för att ta en koppa kaffe och en liten ostkaka då vi ännu var mätta efter frukosten hos Kerstin och Paul. Ostkakans mecka måste man ju bara stanna vid om man är här. Vare sig man är mätt eller inte.

6 Augusti: Nu fortsatte vi söderut på vår utstakade tur. Mycket skulle ses och upplevas. 200 meter ungefär från Tommy och Emma så började det att regna. Vi såg att det ljusnade så vi fortsatte utan regnkläder. Söderturen var mycket intressant. Så intressant att vi kanske något år skippar norr och bara tar söder och utforskar landet i söder ännu mer. Tyvärr fick vi bryta turen i söder i år på grund av stormar som svepte in. Flera dagar med oerhört kraftiga vindar och regn fick oss att till slut ge upp. det var jämt göra att hålla i hojen i vindbyarna. Vi höll ut riktigt länge ändå. Ungefär 1,5 – 2 meter höga vågor vid Mölle som ett gäng surfare utnyttjade. Vi tältade på Vilshärads Camping. Hittade ett bra ställe i lä. Några campare hade inte lika bra tur med sin placering av tältet och det hade blåst sönder totalt på morgonen. Här avbröt vi våran söder tur och vände hemåt. Dagen efter vi kom hem hade jag träningsvärk i armarna. Så jobbigt att hålla hojen. Sista biten hem blev 68 mil i ett svep.

19 Augusti:  Arbetet närmar sig igen och paniken stiger lite. Det här livet skulle jag lätt kunna vänja mig med. I 60 års present fick jag bland annat fått en natt för två på Scandic Hotell. Bokade i Borlänge. Fick en idé för ett tag sedan att besöka ett gäng med DollarStore butiker. Så fick det bli. Lade upp en rutt norröver som blev på 72 mil. La in ett stopp i Skultuna för att ta en mycket god räkmacka. Efter några DollarStore körde upp till Borlänge och checkade in på hotellet.

29 Augusti: Nu blev det en miniturné ner till Söderköping och Linköping. Det var medeltida marknaden i Söderköping. Hela Söderköping klär sig i stort sett i medeltida skrud. Gycklare, Smeder, Stenhuggare är några av dom man stöter på. Gedigna hantverk säljs. Jag köpte ett  läderskärp där för 3 år sedan minst och det är som nytt fortfarande. Det kallar jag läder.
Från Söderköping körde vi mot Linköping för att kolla in Flyguppvisningen. Vi tältade på campingen i Linköping. När vi checkar in möter vi Peo som just checkar ut. Han ska vidare hem mot Åkersberga. Vi reste tältet och kokade lite kaffe. På morgonen packade vi hojen igen. Vi skulle möta upp Jennifer och Stoffe som kom med bil. Perfekt för oss att stuva in vår packning i medans vi kollade in uppvisningen. Så mäktigt att höra Jetplanen dra iväg. Vilket ljud. Först ut på plattan var förstås JAS 39 Gripen. Fullt ös. EBK på och planet skjuter iväg med en otroligt acceleration. Många fina plan kom därefter och en show som var riktigt fin. Ingen dötid alls nästan plan uppe hela tiden.

12 September: Nu greps jag av ett otroligt sug efter grusvägar. Bara att ge sig ut på lite grus. Av med ABS och antispinn och ut på vägarna. En skogsväg med gräs i mitten. sedan lite mer grusbetonad väg. Man måste bara köra alla typer av vägar som finns.

21 Oktober: Ja det gäller att vara ute i tid. Nu var jag klar med den digitala norra delen av 2017 års semester.


Ja mycket mer hände det under resten av året. Idag är det den 31 December. Nyårsafton kan ni tänka er. Året har gått fort ändå. Jag verkar äntligen blivit frisk från bihåleinflammation med varbildning tack vare en hästkur med penicillin. Något jag säkert från och till, kanske mest till, dragit mig med i flera månader.

Nämnde jag att just nu är det 10 grader varmt. Nu tänkte jag förkorta ”icke hojsäsong” genom att ta en tur med hojen.

GOTT NYTT ÅR alla mina följare.


Åtgärder

Information

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.
%d bloggare gillar detta: