MC Mässan 2017

28 01 2017

Hoj Hoj,

Ja då var jag en dag på MC Mässan i Älvsjö. Otroligt mycket folk. Jag tror det var mer än 2015 då den var i Älvsjö senast.

Spenderade hela dagen bara i hojdelen av den annars 3 mässor i en som det var. Inget större intresse för bilar. Helt klart för många hjul. Jag har min Passat och det räcker. Många fina hojar finns det. Mitt intresse ligger i Adventure segmentet. Spanade därför in KTM 1290 Super Adventure, Yamaha Super Tenere, Honda Africa Twin och Triumph Explorer XRT. En liten sammanställning av dessa hojar helt ovetenskaplig och ej testkörda ska väl tilläggas. Bara intrycket ögat gav. Det första som jag tänkte på var att dom modeller som inte har det där lilla extra i utrymme för passageraren var dom också som inte hade en topbox monterad. Samtliga hojar är säkert mycket sköna för föraren, men då jag ofta och under hela semestern (runt 600 mil) har spättan med, så måste den vara bekväm även i bak.

KTM 1290 Super Adventure Rdscn1630

Tekniskt sett en mycket avancerad hoj med all tänkbar elektronik redan för början och det till ett bra pris. Inte an massa extra som måste på för att man skall få en trevlig hoj. Säkert bra klös i den 160 hk starka motorn. Provsatt och provkörde en KTM 1190 förra året med alla väskor på. Det blev trångt för spättan och det påverkade även min körställning negativt. Enligt försäljaren var det samma chassi som KTM 1290 Super Adventure har. Nu har jag inte provat en 1290 Super Adventure, men det skulle vara kul att prövdscn1665a.

Yamaha Super Tenere
En hoj som ser skön ut både för föraren och passageraren. En av dom hojar som hade alla väskor på som för oss är ett måste då vi är ute 3 veckor under semestern. Mycket som ska med. Den hade bra plats bakom föraren. En hoj som skulle vara kul att testa. Svagheten var ekrarna enligt försäljaren. Man fick se upp och kontrollera att dom inte började slacka med ett skevt hjul som följd. Lät lite otäckt faktiskt och rätt dyrt om man nu skulle missa det. Man har ju kardan för att slippa kontroller men här var det ekrarna som behövde kollas.

Honda Africa Twin

Utseendemässigt tycker jag dendscn1653 är lite tam. Inte det där aggressiva stuket som övriga Adventure hojar har. Jag vet inte. Kanske det är bara färgsättningen som gör det, men den verkar lite klen. Jag har läst recensioner om den och den har ju blivit lovordad i alla tidningar. Automatlådan skall vara att föredra även på grus och till och med sand. Det är vad jag har läst. Även denna har en ganska så tunn sadel för passageraren och som sagt inte så stor plats mellan förare och passagerare med monterad topbox.

Triumph Explorer XRTdscn1636

Ja denna blev nog min favorit av dessa hojar. !600 mils service intervall och det verkar vara något i min klass. Då skulle jag nog, observera nog, bara behöva serva en gång per säsong.  Kostnaden var lägre en för min nuvarande BMW. Det gör ju en del. Bekymmersfri kardandrift även på denna vilket tilltalar mig. En smidig lösning för fjädringen var att den anpassar sig efter lasten. Nu måste jag ju lägga ett plus för BMW som har 4 olika lägen för fjädringen beroende på vägval och last. Största terräng läget blir den väldigt hög med stor markfrigång. Åter till Triumph.  Denna var också monterad både med packväskor och topbox. dscn1637Som ni ser på bilden så är det gott om plats för passageraren och stoppningen i sadeln är rejäl. Mycket liknande den på BMW´n.

Ja det får nog bli en provkörning framför allt med Triumph Explorer XRT som jag tyckte var den med mest plats för oss båda. Blir det trångt för passageraren så blir inte en bra körställningen för föraren.

Jag säger det igen att detta var en helt ovetenskaplig och utan att ha prövat åsikt som ögat gav idag på mässan.

Det verkar som om vädret skull bli mycket mildare från och med Onsdag den 1:a Februari så vi får väl hoppas att det blir så. Norr över får det gärna vara kallt då jag ska upp med Ted och köra snöskoter i slutet av Mars. Ska bli riktigt kul.

Ha de!

 

 


Åtgärder

Information

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.
%d bloggare gillar detta: