Uppsala tur

18 03 2017

Hoj Hoj,

Mats och Eeva kom över med lite godsaker till hojen idag. En sadel och en vindavvisare. Mycket trevligt att träffas igen över en kopp fika. Kvällen innan var Danne här som var ute på en provkörningsrunda med nya hojen. Vi bestämde då att vi skulle ta en tur in till Uppsala. Danne kom med Ulf. En ny bekantskap för oss. Alltid trevligt med nya ansikten. Vi snackade en stund allihopa om hojar och deras teknik. Dom blir ju mer och mer avancerade. Kanske både på gott och ont.

Mats och Eeva skulle vända hemmet igen och vi skulle ta turen in till Uppsala. Tempen låg på c:a 7 grader. Dock hade solen gått och gömt sig. Den gör rätt mycket. Kanske mest psykologiskt, men visst känns det varmare om den skiner även vid låga temperaturer. Vi åkte över Rånäs och Almunge in till Uppsala. Så här i efterhand hade nog gamla 77:an varit skojigare. Almunge – Uppsala är en rätt tråkig väg, men nu blev det så. Första stopp skulle bli Domkyrkan. Kyrkan är störst i Norden. 118,7 meter lång med två lika höga torn (118,7 meter). Man känner sig rätt liten när man står nedanför dom. Den har Sveriges största kyrkklocka, Storan, som väger 7 360 kilo. Snacka om redig don som håller den på plats uppe i tornet. Tänk vilken kraft när den börjar pendla. En konsert skulle precis börja så vi kunde inte bara gå in och kolla runt liksom. Det fick bli en kaffe istället. Monica och jag tog en köttfärspaj. Måste nog säga att det var en ganska smaklös upplevelse. Dåligt kryddad med andra ord.

Från kyrkan åkte vi upp till Uppsala Slott. På slottet inträffade Sture morden 1567. Slottet började byggas 1549 som en befästning och ingick i den serie borgar som Gustav Vasa och hans söner uppförde som skydd mot utländska och inhemska fiender. En sida av slottet vetter mot en brant sluttning. Strategiskt för att hålla fiender borta och att lätt kunna eliminera dom.

På sommaren har man fin utsikt över slottsparken. På gården står även Gunillaklockan. En av symbolerna för Uppsala och dess universitet. Vi rullade vidare med Ulf i täten. Fina vägar som jag åkt förut, men dom kan åkas flera gånger.

Hemma igen så började jag montering av sadel och vindavvisare. I morgon blir det provtur med Touratech Comfortsadel. Bara namnet inbjuder till långtur. Det ska bli kull att testa. Det skulle ju bli i alla fall 4 plusgrader och sol så en liten sväng kan det i alla fall bli.

Här är en film från dagens Uppsala tur.

Ha de!


Åtgärder

Information

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.
%d bloggare gillar detta: