Fallens dag 2017

19 06 2017

Hoj Hoj,

Jag funderade på att ta en tur upp till Älvkarleby på Fallens dag. Jag var där förra året och det var större än jag trodde. Hur mycket folk som helst var det då. Den gången var jag uppe ganska tidigt. I år bestämde jag mig för att köra dom kurvigaste vägarna upp till Älvkarleby. Sträckan var bara 5 km längre än det ”raka spåret”, men tidsmässigt tog denna 1 timme längre. Jag hade förstås kokat kaffe som jag hade med mig, men tyvärr ingen Skogaholm. Det fick gå ändå. Kändes lite överkurs att ta sig ner och handla Skogaholm och sen hem och bre den. Det fick vara. Livets nödtorft var i alla fall fixat och nerpackat i sidoväskan.

Vilka vägar. Vilka vyer. Otroligt fina vägar. Jag var i närheten av Björg och Niclas så jag passade på att svänga in och snacka lite med dom. Buster var fullt upptagen med ett ben, men jag fick en snabb morsning sen återgick han till sitt ben. Jag rullade vidare från Björg och Niclas mot Älvkarleby. Vägen mellan Österbybruk via Andersbo ut mot rv 76 Lövstabruk var otroligt fin. Bra asfalt och fina svepande kurvor. Jag gjorde ett stopp mitt på ungefär och tog mig en kopp kaffe. Alldeles tyst. Så mysigt och gott.

Rullade vidare på 76:an upp mot Älvkarleby. Inte så mycket folk som förra året, men som sagt så var jag där tidigare. Gott om parkeringsplatser till skillnad mot förra året. Jag hade då precis bytt till Mitas E-07 däcken och utan dessa hade jag blivit kvar i skogen där jag parkerade. Nu var det inga problem utan jag fick plats alldeles i närheten på en parkeringsplats. Jag gick in på området. Lite av en marknad. Doften av brända mandlar slog genast emot en. Marknadsgodis, korv i alla möjliga smaker, limpor, ringar, halskedjor och spinner förstås i flera av stånden. Ja allt som hör en marknad till. Inte så stor, men ändå.

Fick ett mess från Björg med en bild från motsatta sidan mot där jag stod. Dom hade tagit sig upp också för att kolla. Dom kom över till min sida. Sirenen ljöd och dammluckorna öppnades. Snart fylldes hela fåran med vilt rusande vatten. Vilken kraft. I 10 minuter forsade vattnet ut. En fundering jag hade var att hur ser det ut nedströms när vattnet kommer. Jag brukar ta ett kort på hojen på ett ställe där älven flyter fram. En lång trappa leder ner till ett promenad stråk längs älven. Undrar hur det ser ut där när vattnet kommer. Nåt att kolla in nästa år kanske. Man är där på första öppningen och den sista är man vid dammluckorna.

När luckorna stängdes så förundrades jag av hur fort vattnet sjönk undan igen. Inte många minuter innan det slutade att forsa utan bara ringlade fram det lilla som var kvar av vattnet. Jag lämnade området, men tog en Langos innan jag fortsatte ”hemåt”. Givetvis inte raka vägen där heller. Jag har ett program i telefonen som heter Smart Link. Det kopplas till Garmin GPS´n och en massa information från telefonen skickas till Garmin. Trafik i realtid, Fartkameror, väder bland annat. Med den kan jag också välja en plats på kartan och skicka koordinaterna automatiskt till navigatorn när dom kopplas ihop. Du har en ny koordinat, Vill du importera den? är frågan man får i Garmin. Ett mycket smidigt sätt att göra en waypoint.

Så gjorde jag med Hedesunda Camping som ligger längs Övägen. En fin väg med vattnet nära på båda sidor. En väg jag sett när jag kollat lite i BaseCamp och blivit nyfiken på den. Nu skulle den utforskas då jag ändå var i trakterna. Rullade vidare hemåt igen. Stannade vid Tärnsjö och tog en kopp kaffe igen. Nu var det ungefär 11 mil hem. Jag ställde om GPS´n på närmaste vägen hem härifrån. Ungefär 2 timmar senare så rullade jag in på gården. 33,5 mil till på mätaren. Riktigt nöjd med dagen, men visst hade den varit ännu bättre om spättan varit ledig och följt med.

Ha de!

 


Åtgärder

Information

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.
%d bloggare gillar detta: