Nu är vi norr om Dalälven

31 07 2017

2017-07-30

Vaknade i Trollhättan. Nu var det betydligt bättre väder än när vi kom. Bara ljusa moln på himlen som solen ibland kunde skina igenom.

Vi körde vägen som kallas Jungfruvägen från Håverud och upp mot Högsbyn. Jag har hört talas om den och blev nyfiken hur den skulle vara så jag la in den i årets södertur. Visst var den kurvig och backig, men inte så överdrivet imponerande. Nu ska ni veta att vi kört bara kurvigaste vägarna hitintills också, så skillnaden för oss var inte så markant. Ligger man på stora vägarna och kör så kan jag förstå att man tycker detta är något enormt. Många vägar i Småland är minst lika kurviga och ibland så är dom riktigt backiga också.

Näste sak som skulle göras var ju att ta en kopp kaffe i Säffle. Holgers Konditori är ett känt begrepp när man snackar om fik i Säffle. Nu var ju typiskt ¨Holger¨ ledig på söndagar så vi kom bara upp till trappan. Vi skulle koka oss en egen kopp mad kaffe och hittade ett fint ställe nere vid Byälven. Ut med gasolbrännare och kaffepanna. Fyra koppar vatten i pannan och fyra matskedar kaffe. På med brännare och på med kaffepannan. Efter en stund tyckte jag att det blev väldigt tyst. Gasolen var slut. Så blev det med det koppen kaffe. Letade efter ett Biltema men det närmaste låg i Karlstad. Stackars människor tänkte jag. Vi fick rulla på mot Karlstad.

Vi checkade in på Bomstad Camping i Karlstad. 17 km utanför Karlstad. En mycket stor camping med en lång sandstrand. Vi hade nära till ett servicehus med kök, dusch och toalett. Vi var upp i köket och kokade kaffe. Där började vi prata med en tjej som stod och diskade. Det visade sig att hon bott strax utanför Rimbo och vi visste vilka hennes kompisar var från den tiden. Hon och hennes kille bodde nu i Norrtälje. Ja tänk vad världen är lite ibland.

2017-07-31

Hoj Hoj,

Start från Bomstad i Karlstad för att ta oss till Leksand. Det kom en skur under natten. Blåste rätt så bra, så tältet hade redan torkat på morgonen. Packade hojen igen och drog vidare. Gasolen var ju  slut hade vi upptäckt så jag var in på kvällen innan och kollade Biltema´s lager. Ingen gasol fanns det där. Vi åkte till OK/Q8 och Svedol men ingen där heller. Vi gav upp och körde vidare enligt rutten.

En sak var säker att innan vi skulle komma fram till Collins Crest så skulle vi ha gasol. Hittade en OK/Q8 mack på vägen och dom hade. Nu skulle det bli en kopp äkta kaffe vid Collins Crest. Vi rullade in på grusvägen. Vi kom liksom från andra hållet men jag kände igen krönet. Körde ändå en bit bort. På tillbaka vägen så kände jag igen vänsterböjen vid sjön som övergick till en höger och upp mot Collins Crest. Vi stannade precis innan krönet och kokade en kopp kaffe. Medans det kokade upp gick jag upp mot krönet. Helt otroligt hur dom kan hantera bilarna. Vägen är mycket smal. Precis efter krönet viker vägen av till vänster för att sedan svänga höger. Jag förstår att placeringen redan innan krönet är A och O.

Vi rullade vidare igen. Nu var det fäbodarna på Bastberget som skull besökas. En mycket lång grusväg i varierande skick. Från bra till riktigt mycket löst grus som spårade. Det var ändå värt mödan. Vilken upplevelse det var att bara se dessa fäbodar i naturlig miljö. Det kändes lite som om man körde hoj genom Skansen. Gärdsgårdar som inhägnade betande kor. En väg som man riktigt kan se hur häst och vagn skumpade fram på stenarna. Vi körde igenom hela byn och vände sedan tillbaka igen.

Ännu en lång väg med grus och nu blev den stundtals riktigt dålig. Lite större stenar så et tjongade i däcken. Blev räd att någon vass skulle sätta tillfälligt stopp för färden. Glad att jag bytte däck innan semestern.

Till slut fick vi lite bättre grusväg igen och sedan kom vi ut på asfalt upp till Leksand där vi landat för natten.

 


Åtgärder

Information

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.
%d bloggare gillar detta: