In i Norge

5 08 2017

Hoj Hoj

2017-08-04

Idag blev det en tur in i lusekoftornas land. Från Hemavan är det inte så fasligt långt in till Norge. Väl över gränsen så stöter man på en tunnel på 3,7 km. Väl inne så sjönk temperaturen från drygt 18 grader ner till modiga 7. En stor skillnad och med fartvind på det så blev det riktigt kyligt. När vi kom ute igen så steg ju värmen upp till 18 grader igen. Det har även utan tunnlar varit stora skiftningar i temperaturen. Det har pendlat från att vara runt 20 grader ner till 13 grader bara på ett par hundra meter. Underligt att det kan vara så stora skillnader. Även om solen lyst så har det kunnat gå ner mot 15 grader.

Vi åkte in i Mo I Rana och tog en kopp kaffe. Träffade två hojåkare från Bulgarien. Dom hade en kille med sig på kanske 8-10 år. Han hade sina fotpinnar förhöjda en hel del för att nå ner. Båda körde BMW GS. Dom var på väg upp till Nordkap. Efter en fika tog vi och fortsatte norrut. Vi åkte in mot Svartisen, men vi gav upp då det var en promenad på 8 km enkel väg. Vi kokade en kopp äkta kaffe istället. När vi laddat kaffepannan såg vi en båt komma puttrandes på  sjön. Då insåg vi att man kunde faktiskt åka båt större delen av dom 8 km. Med båt förkortades promenaden till ”bara” 3 km.

Vi körde vidare norrut på E6:an.Vi närmade oss polcirkeln på den Norska sidan. Den svenska har man ju passerat några gånger. Måste säga att längs E6:an var det en makalös natur. Höga fjäll på båda sidor om vägen. Vissa mer snöbeklädda än andra. Man kunde liksom inte se sig mätt. Svårt att både köra och kolla in omgivningarna. Det var mycket folk vid Arctic Center. En stor butik med souvenirer och kläder. En restaurang med priser som får en att baxna. En Kebab Pizza för 220 norska kronor. Vi tog en kaffe med våffla á 59 kronor (norska).  Hojar rullade in lite då och då.

Vi fortsatte resan igen för att svänga av 77 mot Luleå. Där var det skarpa kurvor och höga branter. Vilka djupa dalar och höga fjäll. Märkligt landskap egentligen. Vi kom till slut fram till Arjeplog där vi nattade i stuga. Temperaturen lågt på 13 grader då vi kom till Arjeplog.

2017-08-05

Dagens mål var egentligen Boden. Vi fick ändra våra planer och siktet blev inställt på Piteå. Bodens Vandrarhem var fullt och alternativet B&B i Boden var för dyrt. Ringde till Vandrarhemmet i Piteå och där fick vi ett rum. Piteå Vandrarhem var tidigare ett sjukhus och man känner igen rummet. PÅ väg dit skulle vi kolla in ett märkligt mönster jag såg då jag i vintras kollade på google maps satellitbild. Vi närmade oss målet och svängde in på grusvägen som ledde dit. Vi kom fram till en skylt STOP och en bom, visserligen uppfälld, men minst 3 stycken kameror bevakade ingången. Vi ansåg att det var nog läge att vända om. Platsen är alltså fortfarande lite mystisk, men jag tror att det är någon test anläggning.

Ut igen från mystiska platsen och nu mot en mer turistvänlig sådan. Storforsen. Vilket skådespel naturen bjöd på. Om ni varit vi Älvkarleby under Fallens Dag och sett dammluckorna öppnas så får ni nog multiplicera det gånger 5 i alla fall. 250 kubikmeter i sekunden med en fallhöjd på 60 meter. Omkring midsommar är flödet omkring 830 kubikmeter i sekunden. Helt makalöst vilka krafter som rusar fram. Forsen är en av dom största i Europa. Den är Europas största oreglerade fors.

 


Åtgärder

Information

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.
%d bloggare gillar detta: