En tur att minnas

16 08 2017

Hoj Hoj,

Ja ibland blir turerna lite mer lyckade än andra. Vet inte riktigt vad det beror på, men ibland så känns dom extra ”rätt” på något sätt. Allt flyter på så bra. Kurvorna sitter som dom ska. Ja ni som kör hoj känner säkert till det.

Igår hade jag en sådan. Daniel skulle till Uppsala och besikta dragkroken på sin hoj. Jag hakade förstås på och hade gjort en tur upp till Sandviken och hem igen via Hedesunda och vidare till Ingbo Källor. Vi rullade hemifrån runt klockan 10:00 och solen sken inbjudande. Det skulle bli en fin dag kändes det redan då. Vi åkte upp till OK/Q8 och fyllde upp med lite fin soppa. Ut på 77:an och varselljusen riktade mot Uppsala. 18 grader varmt rean vid starten.

Som sig bör så undviker jag E vägar om det går, så vi svängde av vid Östuna och tog gamla Uppsalavägen in till Uppsala. En väg som jag alltid kör då jag ska in till Uppsala. Lite trafik och en kurvig väg. Som jag vill ha det. Danne kom in för besiktning tidigare än han egentligen skulle besikta. Killen som besiktade hade en Winge. Besiktningen gick bra och Danne fick sina papper. Nu startade jag rutten jag valt i GPS´n och så bar det iväg.

Ut från Uppsala på väg 600. Inte speciellt upphetsande väg utan spikrak i 16 km. Ja i stort set från Uppsala till Björklinge. Det finns lite alternativa vägar, men då färdas man bara framåt några kilometer och ut på 56:an igen. Vi passerade Tierp och c:a 7 km efter så svängde vi av på 292:an. Nu började det likna lite som det ser ut i början av vår Norrtur på semestern. Öbovägen upp till Hästbo för att vika av mot Sandviken. Den var lite roligare än dom andra. Mer kurvor och skaplig vägbeläggning. Så att den skulle få en facelift då vissa bulor var markerade.

Så småningom så rullade vi in i Sandviken. Just som vi kom fram till Monroes så tog batteriet slut i min hjälmkamera. Några mer än vi hade hittat dit. Jag brukar stanna till där då jag tar min kvällsturer runt Gävle – Sandviken. Idag tog jag en Taco Buffé. Daniel tog en hamburgare och den var helt ok sa han. Ett bra betyg av den professional Hamburger Eater som Daniel är.

Mätta och belåtna så körde vi vidare på väg 272. Nu mot Hedesunda via vägen som går till Främlingshem. I början på vägen så står det en skyllt som varnar för skarpa kurvor dom nästkommande 11 kilometerna. Det säger en del. Många fina kurvor bjöds vi på. Långa svepande och några mer tvära. Som jag skrev inledningsvis om att kurvorna sitter som dom ska, fick jag känna på här. Sån härlig känsla. Svepa igenom kurvorna. Ut på 56:an och ner mot Hedesunda. Vi körde Övägen ut mot Hedesunda Camping. En mycket fin väg som kantas av vatten på båda sidor. Efter en bit grusväg var vi åter ute på 56:an.

Nästa stopp var Ingbo Källor i närheten av Tärnsjö. Det rullade på i full speed på 56:an. Ja så fullt vi fick köra alltså. Vi svängde av mot Färneboden Naturreservat. Lite märkligt att det inte står något om Ingbo Källor som väl är den egentliga attraktionen för platsen. Väl framme vi den lilla grusväg som leder ner till Källorna så står det en skylt som visar att man är på rätt väg. Inte så långt ifrån finns ett annat ställe som heter Ingbo och det var den missen jag gjorde förut genom att åka till den. Man tycker att källorna bör väl ligga i Ingbo men icke sa nicke. Dom ligger vid en ort som heter Östa.

Vi parkerade hojarna och det var ingen direkt trängsel på parkeringen. Jag tog upp den ultimata fikakorgen med fullt med hojar på och så gick vi till källorna. Jag har varit där två gånger förut, men lika förundrad blir man varje gång. Så klart vatten. Det sägs att källorna ger 4,3 miljoner liter vatten per dygn eller 50 liter i sekunden. Det senare är lite mer greppbart. Som djupast ska det vara 5 meter. Vattnet på botten håller alltid +5 grader. Sommar som vinter. Vi packade upp fika korgen. Inte vilken fika korg som helst. Nä här fanns det äkta kaffe, Skogaholmslimpa och stekt ägg. Vi pallade bara varsin äggmacka då vi var rätt mätta efter Monroes i Sandviken.

Vi knallade vidare längs spången för att kolla nästa källa som är lite mindre än den första man kommer till. Förut då jag varit här så har det varit ganska tidigt på säsongen och det har varit så blött och lerigt att jag gav upp. Nu gick vi ända fram till nästa. Lika klart vatten där förstås och vi måste bara smaka för det ska vara drickbart. Luktade på det först och kände inget så jag tog en klunk. Det smakade precis som vanligt kranvatten. Danne testade också och han sa samma sak. Bevisligen inte farligt heller för jag kan skriva detta idag.

Vi gick tillbaka till hojarna igen för att fortsätta hemåt. När jag nu tittar på kartan i BaseCamp så ser jag att det finns två väg 56. Tittar jag sedan på Trafikverkets sida så heter den vi kommer ut på väg 888. Vi tog i alla fall den söderut för att vika av mot Molnebo och sedan fortsätt mot Julmyra. Julmyra vägen har jag kört flera gånger. Ett fint avsnitt som går parallellt med sjön Tarmlången. Ett namn som jag aldrig kommer ihåg. Udda namn på en sjö förövrigt så hur kan jag inte komma ihåg det. Passerar Siggefora Camping och Restaurang. En ganska stor camping mitt i skogen. Ligger fint vid sjön Siggeforasjön. Ett mer logiskt namn på en sjö.

Nu började vi närma oss slutet. Ut på väg 272 och vidare mot Uppsala. Strax utanför Uppsala ligger Ulva Kvarn. Jag hade för mig att på Tisdagar så var det uppvisning av bilar och motorcyklar. Jag såg många bilar svänga in där så jag hakade på med Danne efter. Väl framme så såg jag att det stämde. Det var väldigt många bilar och strukturerat. På en sida gamla europeiska bilar och den andra amerikanska. Många hojar fans det också, men det som tilltalade mig mest var ändå bilarna. Min favorit bil fans förstås där. Chevrolet Bel Air om nu någon missat det.

Vi fortsatte resan mot Uppsala och ut på Almunge korset på väg 77. Vi stannade vid Blå vingen och tog ett sista snack innan vi skildes åt. En riktigt lyckad dag på hojen var till ända.

Tack Danne för sällskapet. Alltid lika trevlig att ta en repa med dig som sällskap.

Ha de!

 

 

 


Åtgärder

Information

3 responses

16 08 2017
Daniel Dahlgren

Den här hojturen får 5 stjärnor! 🙂

16 08 2017
Daniel Dahlgren

Hade det funnit 10 så hade den fått det med…

16 08 2017
Runar

Ja ibland blir det riktigt bra. Vi skulle kört baklänges direkt från Blå Vingen 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.
%d bloggare gillar detta: