Singö – Vilket väder

20 05 2018

Hoj Hoj,

Idag la vi andra sysslor åt sidan och tog en tur till Singö. Vi var duktiga igår tyckte vi så nu var vi värda en tur. Packade fika korgen med kaffe, Skogaholms mackor, stekta ägg och kaviar. Sen åkte vi. Stannade till på OK/Q8 och fyllde upp med finsoppa. 16:76 per liter 98 oktan. Sanslöst.

Många saker gör man på ren rutin utan att tänka på att man gjort dom. Så var det idag. I Finsta, ungefär 5 km hemifrån, fick jag känslan av att jag inte tryckte på fjärrkontrollen till garageporten. Osäker på om den var öppen och ingen var hemma så var det bara att vända om och kontrollera. Väl hemma igen så konstaterade jag att jag förstås tryckt på fjärrkontrollen och stängt garageporten. En sån där känsla man får som man bara måste kontrollera. Drog jag ut strykjärnet, Stängde jag av spisen, stängde jag spjället till pannan.

Vi gjorde ett nytt försök. Rullade ut på 77:an mot Norrtälje. Tempen visade på 22 grader. Vilken dag det skulle bli. Svängde av mot Sundsta för att köra väg 1136 ut mot 76:an mot Älmsta i första hand. Vid korsningen från 77:an stod det ett hojgäng som troligen tappat någon eller några deltagare. Viktigt då man åker i grupp att hålla koll på den närmast bakom. Försvinner den stannar man och står still. Till slut så blir ledaren ensam i täten och märker att något hänt. Vänder om för att samla upp truppen igen. Det kan bli rätt stökigt och det räcker nästan med en 10 hojar så kan det stöka till sig.

Vi rullade ut på 76:an mot Älmsta. En starkt trafikerad väg då många åker till och från färjan till Åland. Några som startat för sent upp till färjan som pressar på ganska bra. Av den anledningen så har många nya paparazzi kameror kommit upp. Vi gled in i Älmsta och skulle sträcka på benen vid ICA, men vi hittade ingen plats i skugga så vi rullade vidare. Kom lagom ner till en broöppning med tillhörande bilkö. En klaffbro som är riktigt stor. Vilka krafter som den får utstå i uppfällt läge men dom största är nog vid halvöppen bro. Bron sänktes ner igen och trafiken släpptes på.

Efter ett par kilometer på 283 så vek vi av åt höger mot Nothamn. Strax innan Nothamn tog vi vänster. Detta är en betydligt mindre väg för att ta sig till Grisslehamn. Den är inte i bästa skick, så har man lite bråttom så kan man lugnt ligga kvar på 283:an som är helt ok. Passerade många sommarstugeområden. Till slut kom vi fram strax innan Grisslehamn på 283:an igen. Rullade in i Grisslehamn och fick till vår besvikelse se att glasskiosken med den gräddigaste mjukglassen hade stängt. Vi rullade ut mot Singö. Vid Fogdö – Kolskär stannade vi till och gick ner till vattnet och satte oss på klipporna. Nu skulle det smaka riktigt gott med kaffe och smörgås. 3 limpmackor med ägg och kaviar slukades rätt fort. Smakade underbart vid det fönsterbord vi åter igen lyckades få.

Var tvungen att känna på vattnet som lockande med sitt kluckande strandkanten. Av med hojstövlar och strumpor och letade mig ner bland stenarna till vattnet. Mycket glad för att jag inte handlöst kastat mig ner i vattnet. Redan efter några minuter så värkte det om fötterna. Nu är jag ingen vinterbadare så jag vill ha rejält varmt i vattnet om jag ska bada. Gick upp igen för att återfå känsel i fötterna. Satte mig ner igen och bara njöt av utsikten och dom små vågor som rullade in mot stranden. Rogivande att sitta och titta på.

Bredvid oss en liten bit bort satt det anordningar för att förtöja båtar eller snarare skepp med tanke på storleken på ringarna. Helt enorma och det skulle vara så kul att få veta historien om dom. Vilka skepp förtöjdes här? När var det? Vad lastade / lossade dom? Om dessa ändå kunnat tala. Totalt fanns det 7 stycken sådana här. Grubblat över dessa förut, men ingen klarhet då heller. Får kanske ta kontakt med Hembygdsföreningen på orten som kanske vet något och kan sprida lite ljus över detta mysterium.

Toppen väder. Hojen visade nu 25 grader när vi rullade ut mot Singö. 25 grader så nära havet är inte dåligt. Jag har lyssnat på boken om Singö Spionen av Anders Gustafsson och Mordbrännaren av samma författare. Dessa handlar om Singö. Kul att höra om en plats man känner till. Vi fortsatte ut mot Singö Brygga. Någon brygga finns egentligen inte där utan ett betong fundament.

Vi tog en kort bensträckare och fortsatte sedan mot Ellan. Även den platsen nämndes i böckerna. Från Ellan och vändplatsen för för bussen ska vi någon gång ta oss vidare ut mot Vässarö Brygga. Singös nordligaste spets. I boken Singö spionen nämndes en militäranläggning på norra Singö. Tror inte att det finns någon utan bara i boken. Fast vem vet?

Vi rullade på hemåt igen. Tempen stod på 25 grader och det gjorde den hela vägen ändå tills vi kom till Finsta igen. Jag trodde den hade fastnat på 25 grader. Det brukar ju skilja sig någon halv grad upp eller ner när man kör.

Ha de!


Åtgärder

Information

Ett svar

21 05 2018
Daniel Dahlgren

Mycket fin story, kändes som om man åkte med! Lät som en fin hojtur! 😀👍 Bra skrivet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.
%d bloggare gillar detta: