Avesta verket och Avesta Art

30 05 2018

Hoj Hoj,

Jag satt en kulen kväll i Oktober förra året och tänkte. Undra om jag ska knåpa ihop en tur till Avesta Verket. Sagt och gjort. Jag började med att leta reda på fina vägar i BaseCamp. Asfalterade då en del kanske inte är så bekväma på grus under gummit. Drog lite hit och dit. Några stoppställen var givna. Skultuna Å-cafét, 56:ans Café, Avesta verket och Dalahästen för lite mat innan vi vände söderöver igen.

När rutten var klar skickade jag ut den i våran Hojgänget sida på FB. Tanken var att vara ute i rejäl god tid så kan man passa in det med andra aktiviteter. Sen kommer det givetvis andra mer prioriterade aktiviteter som man får ta istället, men med detta har man i alla fall chansen kanske att styra upp det lite mer. Verkade väldigt avlägset då både jul och nyår skulle passera först och med den en lång transport sträcka över vintern.

Dagar, veckor och månader gick och hux flux så var det dags. Dagen hade kommit. 10 som accepterat och 5 kanske. Skulle bli en fin liten klunga. Jag och Monica åkte iväg till Upplands Väsby vid 7 tiden. Landade vid Upplands Väsby  08:15. Det skulle bli ännu en solig dag. Tempen var redan på 15 grader då vi åkte hemifrån. Efter en liten stund kom Danne med sin ”lånade” hoj. Han har bra kontakter han 🙂 .

Sedan rullade den ena efter den andra in. Morgan hade Andreas med sig som övningskörde. Robin hakade på också. 08:45 gav vi oss iväg. Gamla Enköpingsvägen. Tog den sydliga svängen idag då det finns lite roligare vägar där. Förbi Upplands-Bro och Bro. Efter Bålsta börjar det lika något när vi passerat över E18. Då är man undan från rondeller och övergångsställen. Bara att njuta av turen. 263:an upp till avtagsvägen mot Kivinge. Där börjar den riktigt roliga vägen. Smal kurvig asfaltsväg. Fin beläggning. Inga skador. En titt i backspegeln och ett härligt band med glittrande lysen från hojarna bakom. Folk stannar upp och tittar när vi kommer. Efter att vi rullat lite över en timme var det dags för en bensträckare. Några kände av rumpan lite extra. Med lång träning bakom så klara jag mig bra, men visst är det skönt ändå med ett stopp. Den enda tiden vi hade att passa var 14:30 vid Verket i Avesta. Vi skulle vara med på en guidad tur då.

Några klunkar av det medhavda vattnet så var det dags igen att fösa på gänget. Robin var lite osäker på hur långt han skulle komma på soppan, så det blev avstickare ner mot Enköping för att tanka. 70 vägen ner. Minns då Danne och jag skulle passera rakt över väg 70 då vägarbetet var på gång för fullt. Stenkross där vi passerade över vägen. Inget skoj men vi skulle ju bara rakt över. Upp igen på väg 70 för att hoppa på där vi avvek från turen. In mot Härnevi Rotbrunna. Så fina vägar. Rullar på i 70 km/h. Fina alléer som vi passerar. Här fick jag göra en rutt ändring för att ha en chans att passa tiden till Avesta. Grönt och gult är dom dominerande färgerna. Någon alltför torr grå åker skymtar ibland. Ser nästan ut som torkade lera. Efter tusen och åter tusen svängar rullade vi in i mässingens högborg. Skultuna. Ner till Outlet och Å-caféet. Jag hade ringt i förväg och förvarnat dom på att 12 hungriga hojåkare var på väg och dom flesta skulle nog välja en bikermacka (räksmörgås). Nu var vi sugna på fika och mackan. Räkmackan går inte av för hackor. Riktig god smak på räkorna. Lagom med majonnäs. Vi drog ihop ett par bord till ett långbord.

Mätta och belåtna gick vi ut till hojarna igen. Nästa stopp skulle bli Engelsberg där den stora branden ägde rum. Vi rullade norrut från Skultuna. Nu kom vi fram till väg 683 som går västerut mot Ramnäs. Nu var det vägarbete på den med grusbelagd väg. Jag pratade med Rickard och han sa att om vi åkte tillbaka genom Skultuna och vek av vid kyrkan så kom vi ut på 66:an och kunde ta den norrut en bit. Så fick det bli. Rundpall och ner mot Skultuna igen. Det fick bli väg 628 ut mot 66:an. Den satte sig inte på tvären den heller. Kanonväg. Vi svängde av vid Ramnäs för att köra mot Engelsberg. Jag har varit upp varje år efter branden så jag har sett hur naturen återtar sin position. Det tar förstås många, många år innan träden växer upp igen. Redan 1 år efter branden såg man skott av björk som började spira. Rallarrosen var i full blom.

Nu kom vi fram till området och jag tror dom som inte sett det i verkligen fick en stark upplevelse av att se det. Nu var hela området grönt igen av markvegetation, men inte ett enda träd fanns ju kvar. Det har gått 4 år sedan branden. Några svarta nakna träd var det enda som fanns. Första gången jag var där strax efter branden. Så tidigt att man inte ens fick stanna på vägen, var allt alldeles svart och brandröken var påträngande. Brandslangarna låg fortfarande kvar utifall det skulle blossa upp igen.

Efter denna lite starka upplevelse var nästa stopp 56:ans Café i Krylbo. Nu bar det sig inte bättre än att GPS´n sa att om vi åkte direkt till Avesta skulle vi vara där 14:30 och det var ju då den guidade turen började. Jag fick satsa på Avesta direkt och ta 56:ans Café någon annan gång. Siktet inställt på Avesta så rullade vi på i lite högre takt denna gång. Framme vid Verket prick 14:30. Jag rusade in och hörde om det fans möjlighet för oss att haka på och är man norr om Mälaren är inget omöjligt. Jag hojtade in dom från hojarna och vi fick varsin hörsnäcka och turen kunde börja. Den var så mycket mer än bara en presentation av hur järn tillverkas. Verket innefattar även Avesta Art. En konstutställning inne i Verket. Här fick vi följa med på en resa i konstens värld. Mycket givande och överraskande.

När våra syn och hörsel sinnen blivit mättade var det dags för magen att få sitt. Jag kan varmt rekommendera Restaurang Dalahästen. Husmanskost och ett fräscht salladsbord. Idag tog jag och Monica röding med skagensås och kokt potatis. Mycket gott. Kaffet var ingen höjdare tyvärr. Skulle haft gasolköket och kaffepannan med så hade vi fått gott kaffe. Efter maten var det dags att rulla hemåt. En del vek av redan här då klockan blivit mycket och tider fanns att passa på hemmaplan. Vi övriga fortsatte hemåt igen. Lite trevande till en början då min GPS spelade mig några spratt. Till slut kom vi på banan igen. Vi kom ytterligare till ett vägskäl så småningom med grusväg och här vek några av mot Stockholm igen. Jag, Niclas och Björg fortsatte på gruset. Det varade kanske bar 5 km sen blev det asfalt igen. Snart var vi ute på 272:an mot Uppsala igen.

Tack alla som var med.

 


Åtgärder

Information

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.
%d bloggare gillar detta: