Högt flygande plan (er)

1 07 2018

Hoj Hoj,

Högt flygande plan(er) döpte jag evenemanget jag gjorde till Hojgänget. Namnet kom ju ifrån att vi skulle ta en liten tur ner till Linköping för att kolla in Flygvapenmuseum.

Förberedelserna för min del började redan kvällen innan. Bredde mackor. Om någon mot förmodan inte skulle veta vilken sort så blev det förstås Skogaholm. Bakat på vete och råg. Inget jäkla dinkel fancy pancy. Till det stektes några ägg. Vändstekta för att passa att lägga på en macka utan att rinna. Annars tar jag gärna ägg stekta på ena sidan. Vilken sida spelar ingen roll 🙂

Klockan ringde i vanlig tid. Det vill säga 05:15, men som vanligt var jag även denna dag vaken innan. Faktum är att jag först vaknade redan 03:30, men insåg att det var i tidigaste laget så jag trynade in igen. Gick upp och kokade en termos med äkta kaffe. Koka kaffe är en konst faktiskt om det ska bli gott, men efter 54 år så tycker jag att man för kalla sig proffs. Hällde upp i termosen och packade ner övrigt som skulle med. Lyckades faktiskt få med allt. Lite impad själv. En gång gjorde Monica och jag en picknick korg, även om det nu inte bokstavligt var en korg, och lyckades glömma den. Eller rättare sagt att vi litade på varandra att den andra tog den. Den stod kvar innanför dörren när vi kom hem.

Jag hade bestämt att vid 07:15 träffas vi och avfärd 07:30. Med 6 mil till Gullmars så gav jag mig iväg redan 06:15. 10 grader på mätaren. Först upp till  Sveriges bästa OK/Q8 mack. Lite finsoppa behövdes fyllas på. Trodde inte jag såg rätt när jag kollade priset. Nu har verkligen semester priserna på soppan kommit igång. 16,91 per liter. Det e fan inte klokt. Snudd på 17 kronor. Men det är ju så att man har ju inget val. Man kan i och för sig fylla på med lite fulsoppa, men det är inte rätt. Bara lätta på lädret i vanlig ordning och knyta näven i fickan och rätta sig i ledet.

Nu bar det iväg till Stora människobyn. Tänk att ge sig av dit frivilligt. Ska erkänna att det händer ändå ibland, men inte med ett fordon inblandat. Då blir det den Röde eller kanske den Blå. Fint att åka en tidig morgon. Inte många som vaknat eller i alla fall gett sig ut på vägarna och det är man tacksam för. Rullade in på Gullmars strax innan 07:15 och då var redan Mats och Sussa där. Strax efter så kom Stefan också.

Vi gled iväg något innan då vi nu var fulltaliga från Gullmars. Leffa skull vi hämta upp i Sparreholm. Ut på 226:an och efter Huddinge gick vi över på 259:an. Ner mot Södertälje på gamla Södertäljevägen. Vid Saltå blev den 57:an. Fina vägar. Över till 55:an för att rulla vidare mot Sparreholm. När vi kom dit så stod redan Leffa där och väntade på oss. Vi kom lite tidigare än planerat. Stämde inte alls med tiden BaseCamp visade. Jag ringde till Danne och sa att vi var i Sparreholm och det var tveksamt om han skull hinna till Finspång för att sluta upp. Jag sa att vi tar en fikarast så fick ve se vart vi hamnar tidsmässigt. Av erfarenhet vet jag att ”fikaraster” tenderar att bli rätt långa.

Strax utanför Sparreholm så stannade vi tog vår fika rast. Locken åkte upp på vara packväskor. Strax efter så rann det kaffe genom våra strupar och mackorna blev attackerade. Smakade mycket gott. Som jag förutspådde så blev det an ganska redig fikarast . Vi rullade vidare mot Katrineholm och därefter Finspång. Vid Regna tog vi en bensträckare och jag ringde Danne. Han var då redan i Finspång. Vi hade bara 26 minuter fram dit så vi rullade på direkt.

Krokiga vägar blev det. Precis när vi lämnade Regna kom det ett stort hoj gäng från andra hållet. Framme vid Finspång mötte vi Danne och efter sedvanligt snack så rullade vi på igen. Här lämnade Stefan som skulle på konsert så han rullade på hemåt för att hinna med den också. Vi fortsatt mot Linköping. Vid Vånga visade GPS´n inte den väg jag valt från början. Möjlig orsak var att jag hoppade över en punkt som var fel och GPS´n valde resten själv. Lite märkligt för den ska ändå följa den rutt jag lagt in. Det blev väg 215 ner till Linköping.

Vi guidades fram av Danne till Flygvapemuseum. Där hade Paul anslutit. Vi knallade in och besökte museet som är gratis faktiskt. Mycket att titta på. Vilka maskiner. Kommer givetvis att besök Flygdagarna i Uppsala i Augusti i år. Vi var runt i rummen för dom olika rummen med dom tidstypiska föremålen på plats. Man känner igen mycket av inredningen från barndomstiden. Till slut gick vi ner till resterna av den DC3:a som sköts ner av ryssarna den 13 Juni 1952. Man ser dom personliga ägodelar som påträffats av besättningen. Ruggigt att se. Dom där skorna satt på en av besättningen när dom sköts ner.

Efter det tog vi en fika och en macka. Restaurangen hade stängt, men en fik och en macka fick vi i oss. Där efter bröt Mats och Leffa upp för hemfärd raka spåret och Danne försatte sin semester i Linköping. Sussa och jag fortsatte hemåt på den rutt jag valt att vi ska ta hem. Det blev även lite knas denna gång så början av delen som jag kört tog jag ur minnet. En ny del skulle det bli men se det ville inte GPS´n och där var jag rökt utan riktigt karta. Det blev som det blev. Fördelen, om man nu kan kalla det fördel, var att vi sparade ett antal timmar. Jag kom ändå inte hem förrän klockan 21:00. Trippmätaren stod på 65,4 mil när jag stannade i garaget. En redig sväng.

Ha de!


Åtgärder

Information

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.
%d bloggare gillar detta: