Dag 6 – Boden — Pajala

27 07 2018

Hoj Hoj.

Vaknade upp lite förvirrad då vi sov på vandrarhem för första gången sedan vi startade hemifrån. Vi brukar passa på att sova här då vi har tillgång till tvättmaskin och torktumlare. Ett lagom stopp för att tvätta. Var rätt skönt att sova inne den natten ska jag erkänna för regnet öste ner på kvällen och en rejäl skur kom på natten också.

Touratech väskan med gasolköket var helt torr inuti. Bra betyg. Väntar bara på sponsor pengarna 🙂
Vi gjorde oss i ordning och en snäll man erbjöd sig att städa av efter oss så vi kunde fortsätt vår färd. Mycket att hålla koll på nu. Trafikverkets karta över vägarbeten då dom inte är av denna värd här uppe. Att köra på sprängsten några mil är inget kul och väldigt riskabelt med risk för punktering och det vill man inte råka ut för. Nya däck är ingen garanti för att slippa det, men det är alltid lite säkrare. Efter det får man kolla efter brandområden. Under dagens tur klarade vi oss från båda delarna.

När allt var kollat så gav vi oss iväg. Först tanka upp hojen innan vi gick på den planerade turen. väg 356 från Boden ut mod E10. Som tur är så är inte E-vägar här uppe som längre söderut. Å andra sidan har man inte så många val heller om man vill komma framåt. Första tänkta stoppet blev Vippabackens Servering. Här fanns det ÄKTA kaffe i stora kaffepannor. Bara en sådan sak alltså. Mat fanns även att tillgå, men saknade lite lokala råvaror i menyn. Vi är ju i ett område med både ren och ädelfisk. Det fick bli en laxsmörgås och kaffe. Har ni vägarna förbi så stanna till. Inte bara gommen fick sitt utan även helt makalös inredning med allehanda gamla objekt såsom skidor, snöskor och famla gevär, yxor bara för att nämna några.

Vi tog av från E10 ut på väg 98 mot Haapakylä. Därifrån fick vi köra väg 99 mot Pello och vidare mot Pajala. Tanken var att köra förbi Korpilombolo men där var det vägarbete som inte stod på TSV sidor. Vi kom till Pajala, men fortsatte förbi för att komma till Lovikka som har världens största lovika vante. 3,5 meter hög och 1,5 meter bred. Bara tummen är en meter. Vände om till Pajala för att checka in på campingen. En rätt kul syn fick vi i Torne älv där två personer gick mitt i älven. Jag tror säkert att man kunde gå tvärsöver. Väldigt lite vatten alltså. Innan vi checkade in åt vi på Bykrogen i Pajala. Vi hade turen att det var Laxbuffé. Utsökt gott. Vi testade alla möjliga varianter av lax. På väg till campingen såg vi en brandbil som fyllde på vatten från älven. Tjejen i receptionen på campingen sa att 6 st bränder härjade i Pajala kommun.

Innan vi gick och lade oss, så tog vi en liten promenad till en hängbro. Skapligt högt om man tittade genom gallret ner i vattnet under. Tältet slog vi upp nere mot älven. Det blev en skapligt kall natt med bara 5 grader, men det fungerade bra ändå.

 

 


Åtgärder

Information

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.
%d bloggare gillar detta: