Arlanda Flygsamlingar

20 10 2018

Hoj Hoj,

Så härligt med alla entusiaster. Några som verkligen brinner för sin sak. Några som får oss andra att uppleva och se saker.

Idag var vi till Arlanda Flygsamlingar och tittade på en massa olika flygplan, motorer och annan teknik i samband med flygning. Väldigt mycket folk. Vi kom dit runt 12 och då hörde jag en sa att 1500 fordon hade passerat och då kan man ju tänka att det minst är två i varje bil. Det syntes då vi gick in i hangaren. Den var inte av den största sorten men långt ifrån liten. Där fanns det flygplan både på golvet och hängandes i taket.

Nospartiet till Dana Viking som mötte sitt öde den 27 December 1991 runt kl. 08.48 på väg till Warszawa finns i samlingen.  Efter 78 sekunder flygning hade båda motorerna havererat på grund av att is hade släppt från vingarna och sugits in i motorerna. Jag hörde på CNN först om kraschen bara någon timma efter kraschen. Några timmar senare sändes det via våra nyhetskanaler. Alla 129 passagerarna och besättningen klarade sig. Kaptenen, Stefan G Rasmussen, bromsade farten genom att klippa trädtopparna mycket fint. Planet gick i tre delar vid kraschen.

En simulator av en DC 9:a fanns även att titta in i. Jösses vad med knappar och rattar det finns. Ändå är väl det kanske bara en del av det som finns idag. Visserligen kan ju dagens flygplan i stort sett landa själva. För två år sedan då vi flög till Paris sa kaptenen en ganska förvånande sak.
— Kapen xx och besättningen hälsar er välkomna på denna resa till Paris. Vi kommer att följa med er hela vägen……

Tack för den tänkte jag. Hade han ens övervägt att göra något annat? Hoppa av halvvägs typ? Visste inte om man skulle känna sig tryggare efter den upplysningen. För övrigt gillar jag inte att flyga. Inte själva flygandet utan det där med incheckning av bagage och väntan på bagaget vid ankomsten. Ett evinnerligt släpande bara. Visserligen går ju incheckningen rätt smidigt nu med automaterna. I alla fall när dom gör som en annan vill.

Ja det fanns en hel del att se faktiskt i flygsamlingen. Har ni inte varit där så passa på. Öppet tiderna är Tisdagar 10:00-15:00, Torsdagar 10:00-15:00 och Öppet 1:a helgfria lördagen i månaden 11:00-15:00. Kolla även in deras sida på nätet https://arlandaflygsamlingar.se/

Ha de!

 


Åtgärder

Information

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.
%d bloggare gillar detta: