Weekend i Norrköping

29 10 2018

Hoj Hoj,

Ja när den mörka årstiden kommer så får man hitta på annat att berika sin tillvaro med. Vi tog en weekend i Norrköping.

Bestämde detta redan då vi var nere i Söderköping på Gästabudet. Vi sov då på hotell i Norrköping. Allt var ju stängt då vi kom dit på eftermiddagen då jag inte pallade att gå längre med mitt knä. På söndagen så öppnades inte affärerna förrän klockan 11 och då var vi redan på väg ner till Söderköping igen. Så blev det bestämt.

Vi fick skjuts hela vägen in till Stockholm för att där ta tåget ner till Norrköping. Så smidigt med tåg, när dom går det vill säga. Det fungerade utan problem för oss. Tåget däremot hade ett problem med tekniken som gör att tåget skall luta i kurvorna och därmed så gick det lite ryckigare än normalt. Tog lite längre tid också då föraren fick hålla igen lite i kurvorna. Vi kom ner bara några minuter senare än beräknat så det var ingen fara.

Nu skulle vi bara fixa biljetter så vi kunde åka spårvagn till hotellet. Best Western Princess Hotell som vi sov på förra gången också. Vi kom dit runt 10:30 och blev erbjudan att gå och äta frukost. Tyvärr så hade vi köpt med macka på tåget som vi nyss ätit, så vi var inte så sugna på frukost. Vi ville också ut så fort som möjligt på stan så vi gick bara upp med väskan och sedan ut igen.

Det var mulet och en snålblåst svepte fram. Ingen åskvärme i luften så det var faktiskt lite kyligt. Vi var ju beredda på det så vi hade ju lite extra kläder på oss. Vi skulle koll in lite köpcentra och dom lågt så lägligt rad på rad. Man gick ifrån det ena och in på det andra. Vi kunde på så sätt minimera tiden ute i snålblåsten. Jag var som en paparatzzi med kameran i högsta hugg. Det här blev ju en inlärnings tur med nya kameran också. Kompakt kameror i alla ära och dom fyller verkligen sin funktion som små, lätta smidiga kameror, men en system kamera är något helt annat. Vilka möjligheter det finns.

Vi gick förstås ner till Industrilandskapet och kameran gick varm. Så mycket vattendrag det fanns i Norrköping. Det hade jag ingen aning om. Vatten lockar ju alltid och några fina kort bjöds det på. Vi var förstås in på så många museer vi bara kom åt under den tid dom var öppna. Ett var förstås stadsmuseum där vi fick se hur Norrköping egentligen kom till från att ha varit mindre byar som sedan egentligen vuxit samman och bildat Norrköping. En kunskap rikare.

Inne i museet fanns även maskiner för att ifrån ull väva fina dukar. Vilka maskiner. Man fick följa ullens gång från början till färdiga dukar. Jag frågade om någon i dagsläget hade kunskap om att köra dessa maskiner och det fanns en vävmästare som fanns kvar sen förr i tiden. En yngre tjej var också kunnig i spinneri, men det fanns inga mängder av kunnigt folk. Att bara ladda vissa maskiner såg ut att vara en hell vetenskap. En lite kul grej var att en av maskinerna hade en slags rulla med utstansade hål. Det visade sig vara ett mönster som sedan maskinen vävde i. En maskin, nästan liknande en skrivmaskin, fanns och i den stansades mallarna ut.

Efter detta gick vi till Knäppingsborg. En slags innergård med flera butiker. Fisk, blommor och pynt fanns bland annat där inne. Vi gick en runda längs kanalen och träffde på en herre som stog och fiskade med fluga. En del av kanalen var enbart för flugfiske och en annan för spinn fiske. Han hade fått ett par öringar förut, men nu var det dåligt. Hans kompis stod lite längre upp och han hade ingen lycka han heller.

Dagen hade rullat på rätt fort och det var dags att ta sig tillbaka till hotellet igen för några timmars sömn. Klockarna skulle vridas tillbaka så vi fick en hel extra timme. I vanlig ordning så vaknade jag tidigt. Beroende på hur man ser tiden så var det antingen klockan 04:00 eller 05:00. Jag slö surfade lite på telefonen och kollade in Visit Norrköping. Verkligen att rekommendera dessa Visit sidor. Man får tips om vad man kan gör och se på under vistelsen. Nu såg jag att det var ett Megaloppis på Borgen. Det lät väl inte så dumt. Så dit skulle vi åka.

Efter en god hotellfrukost så åkte vi ner till Centralen och lämnade in väskan i en box. Sen åkte vi ut till Folkets Park där Borgen ligger. En kö på säkert hundra meter ringlade sig fram mot ingången. Nog var det mega alltid och det började redan mega kön in. Det gick skapligt fort i alla fall att komma in. Borgen är ett dansplats och det var gigantiskt stort. Mega var nog en underdrift. Vi kom dit strax efter det att det öppnat så dom flesa som ville hitta fynd passade ju på att vara där tidigt. Lite lustigt med loppis. Den enes skräp är den andres fynd. Det är det det hela går ut på. Hade dom tyckt att sakerna var fina hade dom haft dom kvar helt enkelt.

Efter lite knuffande och buffande så hade vi fått nog och Monica hade förstås gjort några fynd. Vi skulle även kolla in en fotoutställning som jag läste om på webben. Vi tog och dit med spårvagn och letade oss fram. Ja  det var nog helgens besvikelse. Utställningen bestod av kanske max 10 foton i ett rum. Jag vet inte, men jag tycker att foton ska förmedla något. Inte bara vara ett kort.  Jag såg som helst inga finurligheter med korten, men ju underligare dom är så desto ”konstnärligare” är dom.

Vi tog en liten runda igen och då hittade jag detta motiv. Det tycker jag, utan att skryta, slog att alla dom korten som fanns på utställnngen.

Helgen gick som vanligt alldeles för fort och det var dags att sätta sig på tåget igen upp till Stockholm.

Ha de!

 

 


Åtgärder

Information

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.
%d bloggare gillar detta: