När solen kravlar sig upp

30 05 2019

Hoj Hoj,

Igår kväll fick jag en sådan idé att åka och fota soluppgången. Först kolla på vädret och det skulle bli molnfritt. Vart skulle jag då ta vägen för att se den bäst eller i alla fall bra? Inte alltför långt bort heller då den går 03:44. Kollade lite på kartan och insåg att Grisslehamn skulle nog bli rätt ok. 5,8 mil bort så jag behöver starta hemifrån strax efter klockan 02:00. Satte klockan på ringning 01:50.

Vaknade till det underbara ljudet 01:50 av väckarklockan. Lite skillnad att pallra sig upp en sådan här dag. Kokade kaffe och bredde några mackor. Tyvärr inte Skogaholm, men det fick gå ändå. 02:15 var jag på väg. Inte helt mörkt men hellyset gjorde verkan. En tid på dygnet som man får vara extra uppmärksam. Viltet rör på sig. Jag fick se både rävar, vildsvin, katt och rådjur. Vildsvinen höll till alldeles i vägkanten. Vildsvinen är svåra att se. Såg något mörkt i diket som rörde sig bara. Som tur var gick dom in i skogen igen och inte ut på vägen.

Det var 4 grader varmt då jag åkte iväg och tänkte att ute vid kusten blir det nog ännu svalare. Nu hade det börjat ljusna mer och jag såg ett det skulle bli en fin soluppgång. Inga moln eller endast lätta moln på sin höjd. Jag kom fram till platsen jag valt runt 03:15. Den första fiskebåten gick ut från Grisslehamn en kvart senare. Dagens fångst skulle bärgas. Vi brukar ta med kaffe och knäckemacka upp till Grisslehamn och sedan köper vi nyrökt fisk hos Buhres Fisk. Långt borta i horisonten såg jag två lastfartyg. Allt var lugnt och stilla. Lite krusningar på vattnet var det enda. Passade på innan solen skulle komma upp att dricka lite kaffe. Underbart gott. Att det blir så gott när man är ute. Gott annars med, men lite extra om man är ute med termosen.

Sakta med säkert började jag ana hur solen började häva sig upp över talltopparna. Det blev ljusare och ljusare och snart var den över talltopparna. Den skickade en strimma av guld över vattnet. Så vackert. Satt en stund och bara kollade. Högre och högre steg den över horisonten. Snart badade skogen bakom mig i solsken. Nu började man känna värmen från solen. Tänk vilken enorm värmekälla. Dags för en kopp kaffe till i solen.

Jag tog en sväng ner till Albert Engströms Ateljé. Ett vackert litet hus som ligger på en klippa. Skulle inte vara dumt att vakna i denna stuga och blicka ut över Östersjön. I alla fall inte sommartid, men kan nog vara nog så bistert på vintern när stormarna viner kring husknuten. Då är man nog glad att man är på Tbv.

Några kända och tänkvärda citat av Albert:
”Jag är nu äntligen på Valand. Larsson är en idealmänniska, nobel intelligent, styv allvarlig i sin konst och med ett ord härlig. Jag är förtjust i honom. Här knogas, förstår du.”

”Bekantskapen med en människa är ett guldfynd.”

Nog för att jag börjar bli till åren, men att Albert, enligt första citatet, kände mig så väl kunde jag i min vildaste fantasi inte tro. Kan bara konstatera att min ankomst redan var förutbestämd.

Jag gick tillbaka igen mot bilen. Passerade den Optiska telegrafen. En innovation på den tiden. Kan bara tänka mig hur en fungerade vid dåligt väger. Typ inte alls, men vid klart väder ett fantastiskt framsteg. Tänk att redan då började det binära talen prata. Åkte ner till fiskehamnen och tog några kort. Det var en underbar morgon så jag hade ingen brådska hem. Monica jobbade och kom inte hem förrän runt 8:30, så jag hade god tid på mig. Visserligen hade tiden flugit iväg sedan soluppgången 03:44. Den var nu runt 5.

Det var dags att rulla hemåt. Stannade till vid Älmsta och tog ytterligare några kort på Väddö kanal. Mötte bara några enstaka bilar på väg hem. En bil kom med en båt som dom troligen skulle ut att fiska med för den var lite speciell med att gäng spöhållare monterat.

Det blev många bilder att redigera, men gör bara en mycket sparsam redigering. Jag vill att bilderna ska vara så naturliga som möjligt. Bara för att det går behöver man inte förvränga dom. Det ska se naturligt ut. Det är mitt motto.

Ha de!

 

 

 


Åtgärder

Information

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.
%d bloggare gillar detta: