Funderingar..

12 12 2019

Hoj Hoj,

Var på Karolinska Sjukhuset igår för uppföljning av Dexcom. Vad är då Dexcom? Jo det är ett hjälpmedel som hjälper till att se och följa hur en diabetikers blodsocker (BS) ligger till. Diabetes typ 1 är en jäkla sjukdom. Har man feber tar man Alvedon och dricker mycket. Ont i halsen tar man nåt som lindrar för det. Får frågan ibland om vad Hugo kan äta. Till skillnad från allergi kan han äta allt, men vi håller ner kolhydrater så gått det går för att minska intaget av insulin. Kolhydrater görs om till glukos i kroppen vilket ökar BS.

Diabetes är ett ständigt avvägande om insats, mätning av kolhydrater när det är mattider. Något att äta varannan timma. Är BS på väg upp eller ner? Hur snabbt på väg upp eller ner? Hur mycket ska man öka eller minska insulinet för det han äter beroende på om BS är på väg upp eller ner? Beräkna hur mycket han kommer att äta för att ge rätt mängd insulin + beräkna mängd för eventuellt stigande eller sjunkande tendens. Ständig övervakning 24 timmar per dygn. Dag som natt alltså. Dexcom larmar innan värdena blir höga eller låga så vi kan sätta in åtgärder innan det når kritiska värden. BS är som en stor oljetanker som det tar tid för att byta kurs. När den väl fått den nya kursen så kan den byta skepnad till en F1 tävlingsbåt och dra iväg som ett skott. En ständig parering av BS nivån.

Man blir medveten om vilket enormt jobb en fungerande kropp. Bukspottkörteln som är så enorm på att hålla vårt BS på en jämn nivå oavsett vad vi egentligen äter.

Ha de!


Åtgärder

Information

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.
%d bloggare gillar detta: