Årets sista dag

31 12 2019

Hoj Hoj,
Ja som sig bör så skriver jag en summering över det gångna året igen.

Januari:

Besökte MC Mässan som nu var på Friends Arena. Mycket trångt och bökigt innan vi kom ner till själva utställningen på golvet. I gången upp stod det drösvis med försäljare och det gjorde att det korkade igen ganska ordentligt. Väl armbågat sig fram till en nedgång till själva mässan så blev det bättre. Den monter som imponerade var KTM med en uppsjö av kläder och andra prylar i märket. Kläder och hojar var separerade vilket jag tyckte var bra. Den genomgående känslan jag fick var att MC Mässan i Stockholm är på väg att dö ut.

 

Februari:

Då kung Bore hade kommit med lite snö och därmed sätter hinder för tvåhjulingar så blev februari en månad med mycket fot och fotoredigering. Tog fram mina skills från PhotoShop kurserna jag hade som lärare på KomVux i Sollentuna. Ett otroligt kraftfullt program som satte standarden för fotoredigering för många år sedan. Mycket skoj går det att göra med programmet som här till höger till exempel. En svävande kamera. Redigeringen jag brukar göra är att få bilden att se ut som den gjorde då jag tog kortet. Det blir rätt stor skillnad ibland på fotot mot hur det verkligen såg ut. Men vem ser det som det ser ut? Kameran eller jag? Kameran har ju ingen hjärna som kan lägga färger tillrätta eller urskilja alla nyanser. Om man tänker efter så är ögat ett helt otroligt objektiv. Ljuskänsligt och med ett otroligt skärpedjup.

På luncherna tog jag med mig kameran ut i Stockholm och fotade lite vardagsfoton som det inte är så gott om. Fotogruppen översållas med foton på Kyrkor och Gamla Stan. Mycket fina foton, men saknar det liv som jag vill få i mina bilder. Gärna folk i rörelse eller någon annan situation. Det ger så mycket mer åt bilden inte bara en fasad av en byggnad.

Speciellt gillar jag streetfoto och porträtt foton. Fånga ögonblicken som är lite speciella. Mycket av fotografering i utemiljö med personer som rör sig är att kunna förutse vad som kommer att hända härnäst. Hur kommer bilden att ändra sig? Lyckas man hitta just rätta ögonblicket så har man fångat en riktigt bra bild.

Mars:

I slutet av Mars tog vi en Lärdag på stan. Ingen krogrunda. Vi besökte M/S Visborg. Destination Gotlands nya båt. Vart går gränsen mellan fartyg och båt? Har det med teknik att göra. Ett fartyg seglas fram typ fullriggare och en båt drivs med motorer. En bjässe till båt och vi gick ända upp till kommandobryggan. Åtskilliga trappor upp. En sådan bjässe styrs med en lite joystick bara.

Nedräkningen till 1 November hade börjat på allvar. 182 dagar kvar till fas två av livet skulle börja. Sommarens hojsemester började ta form och planerna var att bränna av dom två landskap som var kvar Gotland och Öland. Det var den ända sväng som skulle bli denna semster. Annat kom ivägen för denna resa så dom finns kvar att utforska.

April:

Påskhelgen åkte vi ner till Paul och Kerstin. Vi tog bilen då vädret kan var lite för att inte säga mycket nyckfullt kring påsken. Det skulle bli ett riktgit fotosafari och Paul tog med mig på några utflykter med kameran. Härliga roliga dagar hade vi och många foton blev tagna. En liten kut såg jag för första gången i vilt tillstånd vid Flatvarp. Många fina foton blev det denna helg. Vi skulle passa på att fånga soluppgången, men vi kom iväg lite sent fast vi fick bra bilder ändå.

Jag hade inte mitt nya objektiv som jag har nu. Jag använde Sigma 70-300 mm fast det var ingen skakreducering på det objektivet. Full zoom så blir det svårt att undvika suddiga bilder på grund av att man skakar lite. Blev skapligt i alla fall med dom resurserna. Det var en mycket trevlig helg som vi tyvärr fick bryta lite tidigare än planerat, men vi han med mycket i alla fall.

Jag skaffade ett ND filter som gör att man dagtid kan fota så det ser ut som kväll. Med andra ord så är det ett filter som är mörkt. Detta gör att man får långa slutartider som i sin tur gör att sådant som rör sig blir så suddigt att det inte syns. Till höger en bild från Sergelstorg klockan 13:00 en vardag. Torget var fullt med folk som rörde sig i olika riktningar. Slutartiden var uppåt 20 sekunder. En person ser man som står still på sin plats.

Den 27 April var det första turen med hojen. Åkte till BMW Motorrad i Upplands Väsby och köpte oljefilter, luftfilter. Hem och tog lite service på gården så var den redo igen att sluka ett antal mil.

Maj:

Så var det dags för besiktning. Kollade runt lite vart det fanns drop in och hittade till slut ett i Enköping. Det blev en sval tur till Enköping. 6 grader varmt vid starten och sedan skönk det till 4 grader. Underställ var en bra idé att ta på sig. Hojen gick som vanligt igenom utan problem. Jag tror vi var dom som kom längst ifrån denna dag på besiktningen. Ewa, Dexter och Freja körde förbi besiktningen och kände igen oss så hon svängde in där också. Vi åkte till alla till McDonalds och käkade innan vi åkte hemåt igen.

Maj är en sådan där månad då alla evenemang exploderar och man får sålla varje helg för att hinna med. 12 Maj var det Stora Tågdagen i Oxelösund. 2 termosar med kaffe och skogaholmsmackor i packväskan så körde vi ner mot Oxelösund på småvägar förstås. Leif och Annelie var tyvärr inte hemma så det blev inget besök. Vi åkte ut till Femöresfortet och kikade. Första gången vi var där. En kopp kaffe på en klippa satte fint.

I slutet av maj var det dags igen för Malmköpings marknad. Nu blev det bil dit då molnen slickade trädtopparna hemma på Tomtebovägen. Desto närmare vi kom Malmköping så klarnade det upp och till slut blev det riktigt soligt.

I Maj blev den av till slut av. Resan som blivit inställd så många gånger. Turen till Rjukan och Vemork i Narge. Besöka Norsk Hydros fabrik där framställning av tungt vatten ägde rum. Under okkupationen så var Tyskarnas mål att forsla detta tillbaka till Tysklands för att tillverka atombomber. Motståndsrörelsen lyckade förhinddra att Tyskarna kom över något vatten. Det var jätte intressant att vara inne i fabriken där förvaringen av det tunga vattnet var. Jag hade ju i nionde klass haft föredrag om just detta och mycket av det som guiden berättade kända jag mycket väl igen trots att det var över 50 år sedan.

En tidig morgon innan solen gått upp tog jag bilen upp till Grisslehamn för att möta soluppgången. På vägen upp så kryllade det av vilt läng och på vägen. Man fick ta det riktigt lugnt. Det var 4 grader varmt då jag åkte hemifrån klockan 02:15. Klockan 03:30 gick första fiskebåten ut från Grisslehamn för att vittja näten och ta hem fångsten. Fick ett fint kort då den stävade ut mot soluppgången.

Strax därefter började solen visa sig ovanför horisonten. Något magiskt är det med soluppgångar. Detta sken som blir på himlen är magnifikt.

Juni:

Ja har man hoj så är det aldrig för långt till en tunnbrödsrulle. Palle skrev att i Linköping finns det lite speciella tunnbrödsrullar så varför inte. Det måste vi ju pröva. Samtidigt så kunde vi träffa Palle och Kerstin också. Helt perfekt. Så fick det bli. Det är ju en bit så den obligatoriska termosen med kaffe gjordes i ordning förstås. Mackor blev det också. Upp på hojen och mot tunnbrödsrullen 29 mil bort. Nu blev det tråkvägen ner då vi hade lite bråttom ner i alla fall.

Hem tog vi lite småvägar då vi inte hade någon brådska. Vi kom in i flera regnskrurar på vägen hem. Tog av åt något håll där det såg ljusare ut, men till slut så kom det även regn där. Vättern runt eller något likande motionslopp höll på som mest och Motala var fyllt av semskins arslen. Vägar avstängda. Tänkte åka till motormuseumet, men se det gick inte det. Där var det avstängt. Vi rullade vidare hemåt.

Juni rullade på med en mängd mindre utflykter som var mycket fina och värda att komma ihåg.

Juli:

Denna månad började med en sväng ner till Trosa även kallat ”världens ände” då det förr fans bara en väg till och ifrån Trosa. Inget speciellt. Vi fick bara för oss att åka ner dit så där ändå. Som vanligt äkta kaffe och Skogaholm med i packväskan. Så mysigt att bara åka iväg en liten sväng. Det är frihet det. Trosa är en fin stad med c:a 13000 innevånare. Vi hade kalasväder så vi njöt hela tiden, som man alltid gör när man är ute på Adventure.

NEXUSBALL Rally. Ja va ska man säga. Gick runt och tittade på bilarna som miljömupparna skulle svimma om dom såg. Efter ett tag började man se dom som gick runt bland bilarna och sprätte som höns. Klarade inte av situationen utan måste iväg från tupparna och hönsen. Vi träffade Danne och tog en fika på Slottet för att få lite distans. Ner igen och kollade lite innan starten. Härligt ljud var det i alla fall som fyllde Stockholms gator. Vi passade på att besöka Nationalmuseum när vi ändå var i närheten. Vi var säkert där en timma eller två. Lite hungriga gick vi mot Nybroplan och tänkte ta en tunnbrödsrulle. Även om det är gott så ger jag inte 98 kronor för en sådan. N vi gick vidare till Kungsan där jag brukar ta min lunch ibland. är kostar den mer humana 60 kronor med extra allt..

Grisslehamnsdagen passade vi också på att besöka. Mycket folk var det och knappt några parkeringsplatser kvar, men med hoj så löser det sig alltid. Inga problem att ställa ifrån sig den. En ostmacka med kaffe på Ronjas som öppnat igen. Många stånd med krims-krams från Kina typ. Inga hantverk även om det fanns några äkta hantverkare där. Är man i Grisslehamn så måste man ju bara ut på Singö. Vi åkte ut mot Kalvskär. Gick en bit ut mot havet till och fick en mycket vacker vy mot Åland.

Kälvskär gav mersmak så Monica och jag åkte ut en mycket tidig morgon för att fota soluppgången. Iväg mot Kalvskär med bil denna gång. 10 rävungar, 4 rådjur, 2 harar och 2 katter var vad vi såg på väg ut. Säkert många fler som såg oss. 04:23 såg vi första glimten av solen som steg upp ur vattnet. Ett lastfartyg från Holmen passerade strax innan. En liten bris gjorde havet lite oroligt med vackra reflexer av solen blev det ändå. Trots att det var mitten av Juli så var det inte sådär jätte varmt innan solen steg upp. Solen värmde skönt när den väl kom.

Augusti:

Ja då var jag inne i semesterperioden. Vi hade ju ingen längre resa planerad denna sommar då lite familjära ting kom i vägen. Familjen går trots allt före allt annat. Kortare turer blev et givetvis. Vaxholm är alltid en trevlig liten utflykt. Denna gång var Jennifer med och vi åkte ner till Vaxholms Hembygds Café. En häjdare om ni inte varit där. Ett enormt bord med fika bröd och lättare maträtter. Vi tog en Go´fika som hette duga.

Vi satt nere vid kajen ett tag och kollade in båtar och folk som passerade. Några båtar kom och tankade vid sjömacken. Några trutar svävade med förväntansfulla blickar över dom glassar som människorna nedanför gick med. Kanske någon tappade sin eller höll den obevakad för ett ögonblick.
Vi rullade på hemmåt igen och på 276:an såg vi en MC som hade blivit stoppad av en civilpolisbil. Det blinkade blått överallt från bilen.

September:

Jag prövade på Tennis igen som jag inte spelat på säkert 40 år. Tog med kameran och fotade lite, men det var ingen rusning där. Jag och en pappa som hade sin dotter som var intresserad av att börja. Tränarna var förstås där och två sparring tjejer. Jag tänkte att man kan väl testa lite lugnt. 63 år på nacken så ska man nog ta det lite lugnt om man inte hållit igång tidigare. Kunde bara konstatera likheten mellan en hund som frenetiskt jagar en boll. Så var jag. For som ett skållat troll, 63:årigt troll, efter bollen och tyckte det var skitkul. Strumporna rök all värdens väg med stora hål i. När vi bollat i c:a 30 minuter tog min motståndare på sig träningsoveralls jackan. Hon frös. Det var allt annat än vad jag gjorde så jag tyckte det var lite psykning. Det tog ett tag innan jag fick bra träff på bollen. Glasögon och ett antal kilon mer att släpa på märktes.

Återgått till arbetet igen efter semestern så blev det dom vanliga lunchpromenaderna igen. Så avkopplande och härligt att komma ut på lunchen med kameran och fång lite vardagsbilder från Stockholm. En musikant på Drottninggatan. Spelade och sjöng riktigt bra. Det finns några pärlor som glimmar till ibland på Drottninggatan.

Oktober:

En sväng in till Norrtälje med kameran är inte fel heller. Kameran är alltid med mig. Till och med ibland in på ICA. Man vet aldrig när man kan fånga just det där ögonblicket. Det blev en fika på Norrtäljes klart bästa fik. Café Hörnan. Många minnen där ifrån. Mycket trevligt inredd med lite pittoreska saker. Som dessa barnskor för att nämna något.

Oktober var också den månad som jag för sista gången åkte till gruvan för att skyffla ettor och nollor. Efter 19 år så tyckte jag det fick räcka. En mycket fin avtackning och ett helt underbart kort med allas små minnen och lyckönskningar. Mycket personligt med bilder på både pingviner, dammsugare (bakelse) och ankor inte att förglömma. Mycket fina presenter som påminner om fd arbetskamraterna på Baker McKenzie. Som jag sagt förut jag går inte i pension. Jag börjar Livet 2.0

November:

Första veckan efter jag lämnat Baker så bara rasslade det till så var den förbi. Så har det varit sedan dess. Helt otroligt vad tiden går fort. Jag har inga problem med att fylla dagarna och man fyller dom i den takt man önskar. November är en månad då alla julmarknader börjar ta fart. Det är minst en varje helg så man får välja dom bästa eller vad man tror är dom bästa.

Nu kan man botanisera lite på hemmaplan också då affärer och andra ställen är öppna. Var faktiskt till biblioteket. Följde med Jennifer då Nellie skulle låna böcker för att träna sitt läsande. Det var ett riktigt fint bibliotek med liten hörna med barnböcker och ingången dit var ett fint valv med blommor. Såg riktigt fint ut. En skön detalj nere vid bågoen mot golvet var dom skor som bågen stod i.

En olycka med kameran på grund av att man ibland inte tänker hela vägen fram. Kameran med det nya objektivet åkte i golvet i hallen. Vi hade varit och handlat och kassar och annat som var löst tog jag med in tillsammans med kameran som jag hade låg på armen mot kroppen. Jättesäkert tyckte jag tills jag böjde mig ner för att ställa ner kassarna. Då dråsade den i golvet och objektivet tog stöten med spräckt lins som följd. Är huvudet dumt får plånboken lida.

Vi var till Wira Bruk på Julmarknad. Mycket folk som vanligt, men vi hade tur och hittade en parkeringsplats direkt. Många stod i kö på andra ställen för att någon plats skulle bli ledig.

December:

December bjöd på lite uflykter också. Vi åkte Tomtetåget från Almunge. En tur på runt 20 minuter. Hugo var förstås med och gillade det skarpt. Passerade en ”Bing-Bångare”, bevakad järnvägsävergång.

Några svängar till Arlanda förstås blev det också. Var där när Airbus 380 landade. Det var en mäktig syn.

Ja det blev långt och ändå bara lite av det som jag skrivit om tidigare. Nu är det 7 timmar kvar på 2019. Nyårsmiddagen fick bli Karins Lasagne. Helt ok.

Ha det och jag önskar Er ett riktigt Gott Nytt År!!

 


Åtgärder

Information

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.
%d bloggare gillar detta: