Semester tur

27 02 2020

Hoj Hoj,

Nu börjar första delen av sommarens hojtur ta form. Några dagar på hojen. Som jag skrivit förut så längtar vi uppåt landet igen då vi ”bara” kom in en bit i Norge förra året. En stor check box för mig blev i alla fall kryssad. Besöket på Norsk Hydros anläggning för tungt vatten i Vemork. En otrolig upplevelse för mig då jag längtat dit i många, många år. Jag hade ett föredrag om Tyskarnas härjningar i Norge och deras försök att komma åt tungt vatten. I en byggnad med 6 våningar var vätgasen en råvara vid framställningen av ammoniak för produktion av Norsk Hydros dåvarande huvudprodukt, konstgödning. Vid elektrolysprocessen bildades tungt vatten.

I år kommer vi att komma iväg långt tidigare än förut. Redan den 8 Juni rullar vi mot norr. Vildmarksvägen skall köras i år och den öppnas den 6 Juni, så vi kommer att komma dit runt den 10 Juni. 4 dagar efter det att vägen öppnat. Det kommer troligen att innebära en hel del snö vid sidan av vägen. Snödjupet brukar vara runt 5,5 meter när plogningen sätter igång nästan en månad innan öppningen av vägen. En natt i Lycksele och sedan ut mot Umeå. Efter det blir det söderut igen. Öster om E4:an. Ja det går faktiskt, men det blir bra mycket längre. Allergisk mot E vägar. Någon enstaka km på E4:an är ibland nödtvunget innan vi tar av igen på roligare vägar.

Nu ska jag kolla med mina böcker och nätet vad som finns längs vägen att se på.

Läget är ju lite annorlunda nu då jag liksom har semester hela tiden. Monica är ju ledig i alla fall några dagar i streck då vi kan ta några svängar som är lite längre än bara en dagstur.

Ha de


Åtgärder

Information

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.
%d bloggare gillar detta: