Skultuna

2 06 2020

Hoj Hoj,

Danne och jag tyckte det var dags att ta en liten sväng med hojarna. Vi såg att vädret skulle vara riktigt bra 1 Juni. Sommarmånad och allt som därtill hör. Vi tyckte det var dags att undersöka årets utbud av bikermackor, räkmackor för den oinvigde. Vad testar man dom om inte nästgårds i Skultuna? Jag drog några streck i BaseCamp och förde över dom till Garmin. Det blev en körtid på lite över 9 timmar.

07:41 fick jag ett meddelande. ”Godmorgon! Vaken?”. Det var Danne som stod utanför på vägen. Jag ska erkänna att vaken var jag, men inte stigit upp. Danne hade varit uppe med tuppen och tagit en tur runt Vaxholm innan han kom hit. Nu fick jag fart. Hade inte förberett någonting i form av fika korg. Skogaholms limpa var inköpt så det var bara att sätta fart och koka kaffe och breda mackor och steka ägg. Fika korgen var klar på rekord tid.

Baxade ut hojen från garaget och drog igång hojen. Boxern ruskade villigt till och snart så var vi på väg. In på macken i Gottröra och gav hojen lite frukost. Vi rullade på mot Sigtuna via 263:an. Ett helt makalöst väder. 18 grader redan vid starten och varmare skulle det bli. Vi vek av från 263:an mot Biskopsarnö för att därifrån bara ta småvägar till Sigtuna. Jag kan säga att alla undvikanden borttagna från BaseCamp utom kurvigaste vägen visade sig senare bli en utmaning.  Vi passerade fantastiskt vackra vyer med stora fällt som man knappt kunde skönja slutet på. Även stora knallgula rapsfält. Så vacker mot den för dagen klarblå himlen. Få saker som kan mäta sig med det. Vi rullade på i laglig takt just för att kunna hinna med och se hur vackert det var.

Vi kom fram till Skultuna en kvart efter att dom öppnat. Tajmat in i minsta detalj. Nu skulle årets bikermackor testas. Det fanns dagens och gårdagens att pröva. Vi är inga fegisar så vi testade gårdagens. Vi fick precis ett bort utomhus i skuggan bredvid ån. Ett skådespel utspelade sig nere i år då vi såg två snokar leta något att äta bland stenarna i ån. Tydligen fler som gilla de stället. Mackorna var helt ok. Mycket att gå igenom då vi inte setts på ett tag bortsett från Nifsta för någon vecka sedan. Vi tog en lov runt och tittade på prydnadssakerna innan vi klev upp på hojarna igen för nästa etapp som skulle bli upp till Engelsberg.

6 år efter branden så har björksly tagit över området. Vilken fasansfull brand. Vilka enorma ytor. Helt ofattbart när man bara såg reportagen därifrån. Vi var upp någon månad efter att det var släckt och brandlukten låg fortfarande tät i luften. Det var skillnad att se det i verkligheten. Då först fick man en riktig uppfattning om hur stort det verkligen var.

Vi körde vidare ut på 256:an en liten bit innan vi tog av mot Kårbenning. Snuddade söder om Krylbo och vidare mot Näs Bruk. Vid By Kyrkby började det riktiga äventyret. Som jag skrev innan så var alla markeringar för att undanta vägar utom kurviga vägar. Många grusvägar hade vi passerat, men denna var något utöver det vanliga. I början var den som en mindre grusväg, men den övergick snart i mer likt en skogsväg. Grova stenar på vissa partier och jag trodde att det här kommer bara att leda ut på någon åker. Att sträckan sedan var runt 8 km enligt GPS´n gjorde ju inte saken bättre. Fågelvägen var den c:a 4 km ser jag på kartan. Inte någon väg direkt för en Honda Goldwing. Danne kryssade fram utan problem med skeppet. När vi kom fram till en helt vanlig grusväg efter denna skogsväg så var där en vägbom. Som tur var så var den öppen. Det var ingen bom där vi åkte in. Man tänkte tanken om den varit låst. Jag kanske hade kunnat leta mig ut genom buskaget, men inte en Winge.

Nu kom vi ut på en ”vanlig” grusväg igen. Nu rullade vi på bra då vi var kollosalt fikasugna och Skogaholmsmackorna gjorde att det vattnades i munnen. Snuddade Årsunda och Hedesunda mot Söderfors. Vid bron över Dalälven vet jag att det fanns en bra plats för att fika. Rullade in på planen och plockade fram våra fikakorgar. Behöver jag säga att det smakade otroligt gott? Finns nog inget som slår en Skogaholmsmacka med ägg och kaviar. Speciellt inte om man stannat till med hojen för en fika.

Efter fikat rullade vi på mot Tierp. Danne flaggade för att det var även dags att ge Wingen något i ”magen”. Vi stannade till vid en Preem i Tierp och Danne fyllde upp. Sedan bar det av mot Skärplinge och Österbybruk. Vi svängde in en snabbis till Nicke och Björg för lite snack. Dom var utan vatten så det blev inget fika, men vi hade nog inte haft riktigt tid ändå. Klockan hade rullat på bra som vanligt när man har kul.  Danne hade ju ytterligare an bra bit innan han var hemma.

Vi passerade Alunda och vid Knutby stannade vi och köpte varsin dricka och lite blodsockerhöjande. Fick bli en Co-Co. Smakade inte helt fel den heller. Som varmast hade vi 30 grader på turen och det låg inte under 27 grader när väl tempen hade stigit från morgonen. Jag hade vatten med mig, men det hade tagit slut. Det gäller att dricka och vi skulle nog behövt druckit mer egentligen. Stärkta med vätska och socker så rullade vi på den för mig sista biten mot Rimbo. Danne vek av i Rimbo mot Sthlm-Nacka.

Det blev en riktigt fin och härlig tur trots den insmugna skogsvägen som BaseCamp tyckte vi skulle ta. 49,4 mil slutade det för mig denna dag i sadeln.

Tack Danne för mycket trevlig sällskap. När kör vi igen?

Ha de!


Åtgärder

Information

3 responses

2 06 2020
Daniel Dahlgren

Mycket fin rapport från dagen! Du skriver med stor ingivelse, tror att alla som läser detta ”fick åka med” ändå! 🙂

2 06 2020
Runar

Tack Daniel.
Ja jag hoppas att jag kunde förmedlade lite av känslan vi hade denna underbara dag.

2 06 2020
Daniel Dahlgren

inlevelse skulle det stå…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.
%d bloggare gillar detta: