Semester dag 3

9 06 2020

Hoj Hoj,

Då var dagen kommen då vi skulle ta oss förbi Stekenjokk. En längtan som skulle gå i uppfyllelse.

För en gångs skull så var vi igång i skaplig tid denna morgon. Redan klockan 8:30 var vi klara att börja lasta ut och checka ut. Åsa med personal var på plats och tog ett foto av dom. Vi gillar Ledkrysset. Nu fick vi rum nummer 24 som har dusch på rummet. Mycket behändigt. Trevlig och glad personal gör vistelsen ännu trevligare. Hiss upp till Vandrarhemmet vilket är bra då man ha en del packning att släpa på.

Idag var målet Saxnäs, men först var det Stekenjokk som var den egentliga orsaken till resan. Då det var ett snörekord i år så skulle det bli spännande att se hur mycket av det som var kvar nu. Vi kom inte så långt utanför Östersund då denna gluttade fram genom skogen. Det som är fint med vägarna här uppe är att på varje sida om vägen så är det fritt från buskar och träd minst 30 meter. Det gör att viltet syns innan dom står mitt i vägen. Den här ölgen valde att vända om och gå tillbaka in i skogen igen. Det blev väl för stökigt tyckte han.

En annan sak beträffande vägarna att här är dom doserade i kurvorna. Känns väldigt bra på något sätt när dom lutar åt rätt håll. Vissa av vägarna är underbara, men det finns även dom som är riktigt dåliga. Gropar i asfalten och stora svackor så man tror att bilen ska slå i underredet.

Vi passerade Gäddede och började närma oss Stekenjokk. Vi hade sett några enstaka renar i skogarna längs vägen. Man får vara beredd för plötsligt så står dom bara där mitt i vägen efter en sväng. Nu såg vi en hjord på långt håll som strosade omkring på vägen. Lite ”fångade” var dom med ett räcke och en stup på ena sidan och en brant som var svår att ta sig upp på även för en ren på andra sidan. Till min förvåning så började dom springa, trots att vi var en bra bit ifrån. Ville ju inte stressa  dom, så dom fick lunka på i egen takt tyckte jag. Till slut  så hittade dom ett ställe som var mindre brant och kunde ge sig av från vägen. Dom ser rätt lustiga ut när dom springer då bakbenen liksom svänger ut vid varje steg.

Mer och mer snö börjar synas i skogarna bredvid vägen. Fabbe tuggar sig upp för. Det slår lock för öronen. Radio Jämtland som strömmar ur högtalarna låter dovt en stund innan locket för öronen släpper med ett antal gäspningar. Dom snötäckta fjällen kommer närmare och närmare. Sen kommer snön längs vägrenen. Ökar och ökar för varje hundratals meter. En annorlunda känsla och en upplevelse som helt enkelt måste upplevas. Vi har varit hit i Augusti flera år med motorcykel. Fantastiskt vackert. Sed om stora fjällmassiven. Tappa perspektivet efter en stund tills man ser en pytteliten bil i fjärran och den enorma natur som visar sig i fonden. När vi nu kom dit var det mulet och blåste en hel del. Snön yrde över vägen och stundtals var det svårt att se vägen. 2,5 grader ”varmt” gjorde att det bet ordentligt när vi gick ur bilen. Öppningsdagen hade det varit bilkö vid bommen upp till Stekenjokk. Nu var vi i stort sett ensamma. Vi kanske såg 15 bilar på sträckan Gäddede – Saxnäs som är139 km lång.

Till höger ser ni hur mycket snö det var stundtals nu den 8 Juni 2020. Det var något mer än 2 meter snö. En skum känsla att åka genom nästan en tunnel av snö mitt i sommaren. Även utan snön så älskar vi Stekenjokk och Vildmarksvägen. Hela Vildmarksvägen är runt 500 km lång och går från Strömsund – Stekenjokk – Vilhelmina. En fantastisk väg att åka om ni inte varit där. Helst med hoj förstås.

Underbar utsikt även ner från Stekenjokk mot Saxnäs. Branta fjäll och djupa dalar. Nu var det högt  flöde i dom bäckar som fanns längs vägen ner och vattnet forsade fram med  full kraft. Ett skådespel i sig att se och höra vattnets melodi som fyllde fjällvärlden. Vår övernattning skulle bli i Saxnäsgårdens vandrarhem. Första gången vi övernattar här. Vi var här förut ett år och chansade på boende men då var det fullt. Nu var det vi och två killar på hoj som bodde I nedervåningen helt separerat från vårt boende. Varje våning har sju rum med dusch och kök med köksutrustning för självhushåll. Mycket fina rum också och vi fick ett med utsikt över Kultsjön och fjällen. Under normala förhållanden så finns här en restaurang med en underbar utsikt över Kultsjön.

Idag fortsätter vi mot Lycksele.

Ha de!


Åtgärder

Information

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.
%d bloggare gillar detta: