Semester dag 5

15 06 2020

Hoj Hoj,

Färden fortsatte från Lycksele. Umeå skulle bli nästa anhalt för att sova. Kontaktade, eller snarare försökte få kontakt med vandrarhemmet utan resultat. Nu fick vi ju chansen på att pröva något nytt. Ringde till Gamla Fängelset i Umeå och där fick vi plats i Roséns cell nummer 16. Gustav Rosén var ägare av, Västerbottens-Kuriren 1902–1926, då han i anslutning till det så kallade Umeåbråket dömdes till fängelse för ärekränkning med sina litterära angrepp på konservativa makthavare. Han sattes i fängelse i en mindre cell först, men fick sedan flytta till Cell Nr 16 som var betydligt större. Han frigavs 1916.

Ett mycket trevligt och familjärt fängelse måste jag säga. Vi blev lite sena, men ägarinnan väntade på att vi skulle komma. Mycket trevligt mottagande. Efter vi hade blivit visade koder och rum så bar vi upp det nödvändigaste. En fördel då man reser med bil. Man behöver inte släpa med sig hela bohaget in där man ska övernatta. Med tält blir det ju lite annat, men stor skillnad ändå.

Efter vi installerat oss så gick vi ut för att ta något att äta. Lite Kinamat skulle sitta fint. Vi fick lite mattips av ägarinnan på fängelse, så vi letade upp en alldeles bredvid Rådhustorget. Restaurang Balder låg bra till. En fin restaurang och vi blev hjärtligt mottagna. Vi var dom ända matgästerna så det kanske var därför som servitrisen sken upp som solen. Kina buffé sitter alltid som en smäck. Nu kunde jag äntligen ta en parkeringsöl. Tog en Kina sort, Tzingtao. En mycket god starköl som jag kommer att ta vid nästa tillfälle som en parkeringsöl på en Kina Restaurang fungerar. Första klunken slank ner utan att svida. Hånglade lite med smaklökarna innan den fortsatte och landade mjuk i magen. Kollade bolaget och den får beställas. Blev serverad den lilla flaskan förstås (64 cl) :-). Ingen sketen 33 cl.

Efter den utsökta maten och betjäningen så gjorde vi stan typ. Tog en runda ner mot Umeälven. Mycket varmt denna fina kväll. Mycket folk ute som välkomnade värmen. Skolavslutning präglade Umeå denna kväll. Ungdomar med mössor som ska kämpa sig in på arbetsmarknaden och hoppas att dom har den ambitionen. Vi fortsatte vår resa söderut. Sundsvall var det tänkta målet.

På väg söderut är Högakustenbron ett givet stopp. Så även denna gång. Vi kom fram till bron och fick se 3 stycken som målade stängerna på bron. Högt upp i skyn satt dom och målade. Inget för den höjdrädde kan jag säga. Ni ser 3 små prickar till höger om bropelaren. Det blev en fika och en smörgås på terrassen till hotellet. Kaffe är alltid gott när man är kaffesugen, även om det inte är äkta. Vi rullade på vidare mot Sundsvall.

Någon i resesällskapet var sugen på att komma hem, men jag hade nog kunnat stanna en dag till i Sundsvall. Vi svängde i alla fall in och tog en promenad när jag väl listat ut vilken parkerings app som användes. Inte lätt då det finns en uppsjö av dom. Många parkeringar har visserligen fler att välja på, men här såg man varken skylt eller kod. Med hoj är det betydligt lättare. Gratis parkering vid Esplanaden. Insåg efter en stund att vi tog vägen rakt över busstorget med bilen. Inte så lätt alla gånger. Ingen som reagerade ändå på vår framfart, så vi var säkert inte dom ända som tog den vägen.

Även här var det studenter på gång. Ett par kraftiga smällare på Torget och en skapligt stor rök som spred sig över torget var tydligen avstampet. Några hade tydligen den egenskapen att insupa drycker genom porerna. Nerdränkta totalt med något som jag inte såg ut att vara juice. Inte enbart i alla fall. Glada var dom i alla fall och sanering var för stunden ett senare problem. En mjukglass måste prövas även i Sundsvall. Den var väl OK, men slår inte den i Grisslehamn och storleksmässigt slår ingen den på Prins Henrys i Rimbo vilken för övrigt hade helt ok smak också. Pratade med några vakter om kvällen som dom trodde ändå skulle bli lugn. Många fester gjorde hos någon elev i klassen och dom var ju redan en tajt grupp.

Därifrån åkte vi sedan hemåt.

Längtar till nästa tur som inte är planerad ännu.

Ha de!

 

 


Åtgärder

Information

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.
%d bloggare gillar detta: