En resa tillbaka i tiden.

8 07 2020

Hoj Hoj,

Idag tog vi en resa tillbaka fast ändå framåt. Hur hänger det ihop då? Jo vi tog Lennakatten in till Uppsala. BLJ 5 Thor fick dra oss resenärer in till Uppsala med Lokmästare Henrik Johansson vid spakarna. Det fanns givetvis en duktig eldare också som jag inte kan namnet på. Mjukt och fint tog han oss in till Uppsala och tillbaka till Marielund.

Då jag själv är lite ”tåg tokig”, kan man säga så, så tycker jag detta är mycket kul. Rälsbuss och TP lok har jag åkt många gånger med Pappa en gång i tiden. Fick till och med köra TP loket en bit mot Hallstavik från Rimbo. När jag jobbade gick jag ofta ner till Centralen och lyssnade på RC loken som drog iväg. Ett ljud som jag får gåshud av. Så härligt ljud. Kraftfullt.

Åter till Lennakatten. Vi rullade ut från Marielund på utsatt tid. Rätt många resenärer, men inte så vi klättrade på varandra. Bara ingen glömde sin resväska i väntsalen. Vi satt i den öppna vagnen. Jag tänkte hänga ut lite och ta några foton i farten. Thor pustade på. Ångan välde ut då Thor fick jobba lite i  en uppförsbacke. Hjulens rytmiska dunkande mot rälsen. Lokets frustande. Som musik i mina öron. Detta var andra gången vi åkte med ångloket. Nästa gång blir det rälsbussen. Bodde som barn bredvid järnvägen Rimbo – Uppsala. Samma bana som nu går från Faringe in till Uppsala. Hade man inget att göra tog man tåget in till Uppsala och köpte en glass och åkte hem igen. Då pappa var lokförare så hade familjen gratis biljetter. Några timmar fylldes i alla fall. Där var det rälsbussen som gick. Den vaggande gången minns man. Undrar om det är lika idag?

Jämn fart hela tiden. Lagom fart att ta sig fram på ett värdigt sätt. Samtidigt som man sitter i vagnen skulle man vilja se det utifrån. Se BLJ 5 Thor puffa fram genom det grönskande sommarlandskapet. Tror jag ska ta mig dit någon gång där det lutar uppför och fotografera när ångan väller ut. Gärna i lite motljus om det nu är möjligt eller med lite längre slutartid och följa loket så man får en rörelse känsla. Får kolla upp med Henrik vart det lutar lite uppför.

Hemresan gick lika mjukt och fint den. Snart rullade vi in vid Marielund och resan var färdig för denna gång.

 

 


Åtgärder

Information

2 responses

8 07 2020
joebona

En trevlig resa, skulle vara roligt att åka med ett ånglok någon gång.

9 07 2020
Runar

Ja det var trevligt. En lagom tur med barnen så de inte hann ledsna. Själv skulle man nog kunna ta den längre på 1 timma. Kanske blir den med rälsbussen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.
%d bloggare gillar detta: