Skultuna

2 08 2020

Hoj Hoj,

Kan man ha det bättre än så här? Härliga hojkompisar att dela en dag med i sadeln. Knappast.

Jag tyckte det var dags att göra en gemensam hojtur då det var länge sedan. Satt mig ner med BaseCamp (Garmin karta på datorn) och trafikverkets karta NVDB på webben. Till Skultuna för en räksmörgås hade jag tänkt mig, men hur komma dit på det mest roliga sättet var frågan. Planen växte fram och ett datum för turen blev satt till den 1 Augusti.

Några enkla förberedelser dagen innan med att steka ägg som skulle tas vid fikarasten på vägen hem. Klockan på ringning 07:30. Vi skulle mötas 09:45 vid McDonalds Upplands Väsby. 08:45 rundade BMW´n grindstolparna på väg mot Upplands Väsby. Först förbi OK/Q8 macken och fylla upp tanken. Rullade iväg mot mötesplatsen. 19 grader varmt visade mätaren på hojen. Solen bombarderade asfalten. Bäddad för en superdag alltså. Framme vid McDonalds hade redan några kommit när vi kom dit. Vart efter tiden gick så strömmande det in fler och fler. 3 stycken ännu inte med i Hojgänget kom med. En varierande samling med hojar. Som jag säger: Det spelar ingen roll vad man kör, bara man kör.

På utsatt tid så rullade vi iväg mot Skultuna. Mot Stäket – Upplands Bro och Bro. Körde utanför Bro på Ginnlögs. Kollade bakåt i rondellen och såg den härliga svansen av 16 stycken hojar. Vilken härlig syn. Gamla Enköpingsvägen genom Bålsta och sedan började den roliga första delen av turen. Över E18 mot Övergran. Svängde av från 263:an på vägen till Biskops Arnö. Fina vägar med 4 siffriga vägnummer. Tyder på fina vägar. 50 meter på 55:an 0ch vidare mot Biskopskulla på liten asfaltsväg igen.

In på Härnevi Ås vägen och en bensträckare vid Aspuss. Skönt att sträcka lite på benen efter halva vägen upp mot Skultuna. En prat och vätskepuas. Tempen låg nu på 24 grader så det är viktigt med att dricka så man håller sig allert. Det blev väl ett stopp på kanske 30 minuter innan vi rullade vidare ut på vägen igen mot den hägrande räksmörgåsen eller en bit mat. Många började känna suget i magen och även undertecknad. Hastighetsbegränsningar hölls då man hinner se på den fantastiska omgivningen. Vilka fält vi passerade emellanåt. Genom dungar av tät skog. Förbi gårdar och hästgårdar. Lätt kuperad terräng.

Vi kom fram till Skultuna och vi var inte dom enda att besöka Å Cafét denna dag. Jag hade ringt dagen innan och förvarnat att ett gäng hojåkare kommer och kanske flertalet av dom väljer räksmörgås. Det fanns så det räckte åt dom som valde den. En del ville förstås ha en rejälare lunch och tog något annat. Det finns lite av varje att välja bland. Alla var mätta och belåtna och jag sa att vi samlas 20 minuter senare igen för att åka vidare, så dom som ville kolla in Skultuna´s och Orrefors fina verk skulle hinna med det.

Göran bröt upp då han hade en tid att passa och Marie-Louise fortsatte mot Strängnäs. Vi övriga åkte upp till macken för att dom som behövde tanka kunde göra det innan vi fortsatte dom sista 11 milen. När några hungriga hojar hade fått lite ”mat” i tanken så fortsatte vi nordväst mot Kumla Kyrkby. Åter igen på småvägar. Vidare mot Sala och rundade några rondeller. In mot Norrbyprästgård och mot Heby. Verkligen fina hagar med betande kor att vila ögonen på. Ut på 72:an vid Heby för 4 km större väg. Vid Morgongåva vek vi av igen på mindre väg.

Nu var vi på väg mot fikastället som jag planerat. Ytterkvarn fick bli platsen för den. Ett naturreservat som ligger i Uppsala Län. Vid Ytterkvarn låg här en gång ett blomstrande järnbruk och rester efter detta finns kvar vid rastplatsen intill den forsande Skattmansöån. Nu var det gott med kaffe. Fortfarande mätt efter räksmörgåsen vid Skultuna, så blev det bara kaffe för vår del. Ulf rullade vidare i egen takt hemåt och vi fortsatte i våran.

Övergrans Kyrka blev slutet för den gemensamma turen denna gång. Några fortsatte rakt fram mot Bålsta och några följde mig mot Arlanda och fortsatte på 263:an mot E4:an och Stockholm.

Det blev en härlig dag i sadeln att ta fram när Kung Bore knackar på.

Tack alla som var med på turen.

Ha de!

 

 

 


Åtgärder

Information

3 responses

2 08 2020
Eeva

Fantastiskt rolig tur. Fint nedtecknat också.

2 08 2020
Runar

Tack Eeva,
Jättekul att vi blev så många. Det var länge sedan.

2 08 2020
Skultuna — MC Turer | Mon site officiel / My official website

[…] via Skultuna — MC Turer […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.
%d bloggare gillar detta: