I brist på annat

12 03 2021

Hoj Hoj,
Den 11 Mars 2021.
Snön vräker ner och det blåser med 9,5 m/s. Hoppade förståndigt nog över att hämta bänken till rummet. Fick precis SMS att den kommit då jag kom hem från Norrtälje. I stället gick jag ner till studion och tog några foton med olika ljussättningar. Bara jag kunde ta emot folk för porträttfotografering någon gång. Fast det lär nog dröja ett bra tag till trots att vaccineringen kommit igång. Jag undrar lite hur pass effektivt det kommer att bli, då man trots vaccinering ändå kan smitta? Personligen tror jag detta kommer att fortgå säkert 1 år till. Tror också att det inte någonsin kommer att bli som innan pandemin. Det blev lite off topic.

Åter till vad jag egentligen skulle skriva om. Jo när man inte kunde göra något annat så var jag ju ner till studion och fotade lite. Kul faktiskt att pröva sig fram med lite olika ljussättningar. Vilken skillnad det får för fotot bara man flyttar softboxen åt det ena eller det andra hållet. Närmare eller längre bort. Uppåt eller nedåt. Lägger man sen till att välja olika styrkor på fotoblixten så finns det helt otroligt många sätt att komponera fotot. Börjar faktiskt kunna räkna ut vart den ska stå och styrka för att få fotot som jag tänkt mig. Övning ger färdighet. Önskar mig förstås ännu en blixt, utöver dom 2 jag redan har, som jag kan fokusera ljuset ifrån, men som vanligt så kostar prylarna skjortan.

Den sista lilla touchen kan man sedan göra i Lightroom och Photoshop. Jag satt en bra bit in på småtimmarna och fixade lite i Photoshop. Många år sedan jag utbildade bland annat i Photoshop på KomVux i Sollentuna. Mycket har tillkommit sedan dess, men jag inser nyttan av att utbildat i det. Då inga färdiga prov fanns till programmen tog vi själva i datagruppen fram proven för dom olika programmen. Ett tidskrävande arbete utöver den tid som förberedelser inför lektionerna tog.

Tänk vad det går att åstadkomma med lite trix i Photoshop. Mina vanliga foton på natur och stadsbilder gör jag inga extrema förändringar på. Färgerna ska vara så som jag ser dom vid det ögonblick jag tar fotot. Det kan hända att ibland måste jag ändra en aning för att få det att se ut som det gjorde. Främst rör det sig om ljus och kontrast. Sen är det förstås kul att leka lite fritt med stilleben som den här med flaskan.

Ha de!


Åtgärder

Information

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.
%d bloggare gillar detta: