Husbil ner till Mantua, Italien.

6 10 2021

Hoj Hoj,
Vi har ju planer på att längre fram sälja huset och skaffa husbil och kuska runt med den till olika ställen. Sommartid lär det bli mycket Norrland och vintertid kanske vi letar oss söderut.

Dexter (barnbarn) skulle köra en motocrosstävling nere i Italien. För att få ledigt från skolan skulle han göra detta som ett skolprojekt och dokumentera. Till det behövdes förstås foton och han kom genast att tänka på mig. Jag fick frågan om att åka med som fotograf och coodriver. Med B96 körkort så får jag ju ratta obegränsad vikt. En sådan chans fick man ju bara inte missa.

Vi började resan 15:15 den 21 September. 200 mil framför oss. Vi rullade på ner till Malmö och Öresundsbron över till Danmark. Nu hade det blivit mörkt, så man såg inte så mycket av landskapet. Vi rullade hela tiden med avbrott för tankning. Genom Danmark och ner till Rødby. Där blev det 45 minuters resa med färja över till Puttgarden. Mycket smidigt då färjan går i skytteltrafik så det blir inte någon längre väntan. Nu kom vi fram lagom så det blev bara en väntan på kanske 10 minuter innan vi blev vinkade ombord.

Tanken var ju att ta väg 1 till Hamburg och sedan väg 7 ända ner mot München. Nu blev vi omdirigerade av Google Maps och där kan man väl säga att cirkusen började. Meningen var att vi skulle genom Österrike och in i Italien. Efter att vi passerade München så kom vi mot Schweiz och Liechtenstein. Hur det kan bli. Efter lite efterforskning så insåg vi att min Google Maps inte var som andras. Valde lite godtyckliga vägar och ville inte beräkna om en rutt som den fått för sig att använda. Ville att vi skulle åka tillbaka trots att vi var på rätt väg efter omständigheterna. Nä tacka vet jag Garmin GPS. Torbjörn´s Goggle Maps var inte lika envis så vi följde den.

Vilka vyer och små samhällen vi passerade. Det sved i fototarmen att inte kunna ta sig ner till dom och fotografera. Det får kanske bli en annan gång. Vi skulle ju rulla på så vi kom fram till en crossbana som Dexter kunde träna lite på. Vi kom fram till klockan 21 den 22/9. En tjusig fullmåne som jag måste fotografera förstås innan det var dags att krypa ner och sova.

Somnade nog ovaggad för det var inte så lätt att sova när vi var på rull. Många vägarbeten och lagningar med cement som gjorde att bilen skakade något enormt. Vaknade tidigt i vanlig ordning. Solen var på väg upp på en klarblå himmel. Det skulle bli en varm dag. Fick givetvis inte med mig kortbyxor som hade behövts ännu senare under vistelsen. Torbjörn bytte hjul till ett med skovelmönster då det var en lös grusbana som var träningsbanan.

En uppvärmning innan det var dags att köra ut på banan. Ett fint område med hela 4 crossbanor och en till var på väg att byggas. Här satsas det på motorsport helt klart. Då var det klart för att känna på banan. Banan vattnades innan då den var snustorr och skulle säkert torka upp snart igen då solen gassade.

En instruktör var med grabbarna och tjejerna (tror det var fler än 1). Det här var ju dom som hade blivit uttagna av Yamaha att köra BluCru. Yamahas satsning på unga förare. Dom var indelade i 65, 85 och 125 cc. Dexter kör i 85 cc klassen.

9 stycken som gav sig iväg ut på banan. Det här var en ganska lång bana som dom lyckats göra på ett ganska litet område ändå. Två långa hopp som utnyttjades som ni ser på bilden bredvid. Det kändes bra tyckte Dexter om än lite pirrigt inför morgondagen då förberedelserna för tävlingen på lördagen började. Alla stora namn inom crossen på samma plats. Spännande.

Fredagen bestod däremot mest i väntan. Långa väntetider på att få ut Dexters kläder. Alla hade lika crosskläder. Ännu längre väntetid på besiktningen och att få transpondern för tidmätning. Många långa timmar blev det. Genomgång av regler och lite övrig information gavs. Jag passade på att göra en koll om jag kunde hitta en vanlig toalett utan det berömda hålet i golvet. Lyckades hitta utställda normala toaletter. Vilken lycka.

Lördagen kom. Jag letade upp en dusch. Jag kan ju säga att var jag inte vaken innan så blev jag det då jag klev in i duschen. Iskallt vatten. Det blev en snabb dusch. Snart var det dags för Dexter och dom andra att känna på banan och öva några starter. Efter det var det dags att rulla fram till startgrinden.

Nu var det adrenalin stinna förare som stod vid grinden. Motorerna varvade upp och grinden föll och 31 förare rusade fram på startområdet. In i första böjen. Trångt. Alla vill få bästa spår. Lyckades fånga Dexter i böj nummer två. Bra fart. Full fart mot första hoppet. Tacksamt att han hade gula handskydd på hojen. Så svårt att hålla kolla annars om man ska fånga honom med kameran.

På samma bana skulle världsmästarna köra på söndagen. Måste varit en otrolig upplevelse för Deckan att få köra på denna stora bana. Han kämpade på bra. Var nog lite nervös för jag tyckte att han i vissa lägen höll igen mer mot vad han brukar. Han höll sig på hjulen i 15 minuter + 2 varv så det är riktigt bra.
Placeringen blev 19:e plats av 31 och det tycker jag var en riktigt bra prestation.

Söndag förmiddag var Deckan ute på en annan bana och körde lite. Många som var där och tränade lite. Några små el-crossar var där också. Lite skumt att se dom vina iväg med däcksprut. Bra fart i dom också, men man saknar ju ljudet. Deckan körde några varv i hettan som var.

Med på banan var också Jeffrey Herlings från Holland. Han vann MXGP – VM 2018. Han har lett serien tills nyligen då han ligger tvåa med 2 poäng bakom Tim Gajser från Slovenien.

Hemresan gick genom Österrike och upp och rullade på bra, men tidsmässigt var det inte så stor skillnad mot resan ner trots lite habrovinklar.

Tack Torbjörn för att jag fick komma med ner på detta oförglömliga äventyr.

Ha de!


Åtgärder

Information

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.




%d bloggare gillar detta: