Summering av 2021

28 12 2021

Hoj Hoj,

Då var det dags av den årliga summeringen av det gångna året. Ett år som gått på lite halvfart med event och träffar.

1 Januari: Jag började året med att åka till Fjällbostrand för att fotografera. Vacker natur vid havet med klippor och bergskammar i varierande färger. Jag körde med focusstacking och av 27 foton blev det ett foto färdigt. Använde även olika bländare och sammansatte til HDR foton. Detta för att få mer dynamik i bilden och bättre balans mellan ljus och mörka partier.

20 Januari: Nu var förberedelserna i full gång inför fotoutställningen jag hade på Café Chocolate. 40 st foto satte jag ut till beskådning. Inte helt lätt att välja ut dessa foton. Det skulle ju vara foton av allmänt intresse och få besökarna att förhoppningsvis känna något för bilderna. Stort jobb med att skriva ut, rama in, skriva etiketter och gruppera.

30 Januari: Då blev det premiärdag för fotutställningen. 29 foton blev upphängde och det tog en evinnerlig tid. Det måste ju sitta snyggt också. Raka led ska det vara. Upphängningen tog närmare 4 timmar. Vernissage som sig bör och träffade många som sett mina foton på FB och kom fram och pratade. Mycket trevligt. Dom flesta av dom foton som blev sålda gick redan första dagen.

1 Februari: Månaden började med en tur upp till Jägarsjön för fotografering. Olika tekniker testades med gott resultat. Det var en klarblå himmel med snön som glittrade på den frusna sjön.

27 Februari: En tur till Rönnskärs Udde, Väddö. en mycket fin plats att fota på. Många fina vinklar går det att få. Lite besvärligt att ta sig fram med kamera och stativ. Det blev en fantastisk dag med 12-13 grader varmt. Isen klamrade sig fast på en del klippor. Var egentligen ute efter att fånga en havsörn, men fick veta att det satt en på en klippa en bra bit från där jag var.

12 Mars: Snön vräkte ner och det blåste 9,5 m/s. Vad fanns det att göra än att gå ner till fotostudion och testa lite olika ljussättningar. Så fick det bli.

9 April: Det blev en turné med dom sista milen med Fabbe och mig ihop. Under resan norröver fick jag veta att min nya Skoda Kamiq hade kommit och var klar för leverans. Det var spännande. Jag hade en tur ner till Växjö så det skulle bli premiärturen för Micke, som jag döpt den till. Hälsade på Paul och Kerstin på vägen ner. Paul och jag tog en fotorunda till Edsbruk. Mycket trevligt tur och många foton blev det. Fortsatte sedan ner till Moheda och tog in på Vandrarhem. Åkte över till Tommy och Emma och fick åka häst och vagn med Mona som drog oss runt.

19 April: Daniel och jag var ut och letade efter en gammal silvergruva i skogarna runt Rimbo. Tittade på nätet om den men kunde inte hitta någon mer information om den. Jag la in vart jag trodde var räät plats i Topo Maps i telefonen. Insåg att när vi enligt den var framme så var det helt fel. Jag messade Sif som som jag fick tipset av och hon hade sett det på FB. Vi fick veta vilken karta som använts och då kunde man skönja platsen och då letade vi oss fram. Det var ett rum på c:a 2×2 meter och c:a 3-4 meter ovanför oss var det öppet.

11 Maj: Det blev en tur in till Södersjukhuset för kontroll av Hugo. Dit ska man inte åka bil och inbilla sig att man kan parkera den. Inget alternativ heller att åka kommunalt då det tar evigheter att ta sig dit och hem. Jag ”parkerade” där jag var minst i vägen och väntade i bilen. Jag var inte direkt ensam om att leta parkeringsplats heller. Det cirkulerade bilar hela tiden. Hemma igen blev det stortvätt av hojar och bil. När tvätten var klar och sakerna undanplockade igen tog jag årets första hojtur. Det blev som en belöning efter slitet som var med tvättarna och skönt för min värkande rygg.

18 Maj: Naturen har fullkomligt exploderat i blom. Jag vaknade långt före tuppen och såg en härlig dimma då jag tittade ut. En kopp kaffe och tog kameran och gick ut. Det blev en härlig morgon promenad med några foton från ett dimmigt Rimbo.

3 Juni: Gjorde ett bildspel för kyrkans räkning med befintliga foton och några nytagna för ändamålet. Ett 4 minuter långt bildspel blev det.
En spännande fotografering av 23 st förskolebarn och deras pedagoger. Alltid spännande att fota barn och att få 23 stycken något sånär still är en utmaning. Jag han bara sätta upp första blixten så stod det en prydlig rad framför mig. Jag sa att det dröjer en stund då alla inte hade kommit ännu och att jag ropade när det var dags. Jag fick dom i 3 rader med pedagogerna längst bak. Fotot pryder nu lokalen där barnen gick.

6 Juni: Svenska Flaggans dag. En stor dag för mig då det är den dagen då Vildmarksvägen öppnar. Vi passade förstås på att börja vår resa upp mot Vildmarksvägen med några övernattningar längs vägen. Första stoppet blev Mora och Åmåsängsgårdens Camping. Det ligger en bra bit utanför Mora så vi tog bilen in för att äta. Valet blev en Kina restaurang. Killen på restaurangen var mycket fotointresserad och fotade för tillfället med mobil, men ville skaffa systemkamera. Frågade efter lite tips och jag försåg honom med massor.

7 Juni: Östersund blev nästa stopp. En hel del stopp innan förstås för fotografering. 26 grader varmt hela vägen upp. Vi besökte koboltgruvan i Loos. Vi checkade in på Hotell Linden. Ganska centralt läge. Nu blev det Indisk mat på kvällen. En restaurang vi varit på året innan då vi gjorde samma resa. Fotade några modeller för dagen nere vid hamnen.

8 Juni: Då var vi framme vid dagen då vi skulle klättra upp på Vildmarksvägen mot Stekenjokk. Många stopp blev det förstås igen på vägen då fotografering var en av anledningarna att vi åkte upp och då med bilen också. Svårt att få med allt på hojen även om det i år hade varit perfekt för varmt var det.Inte alls så mycket snö i år som för 1 år sedan.

9 Juni: Övernattade på Saxnäs Mountain Lodge. Vi fick ett hus med 7 bäddar alldeles för oss själv. Vi satt ute och snackade med några killar vi träffat i Gäddede fram till klockan 22:30. Inte en enda mygg syntes eller kändes för den delen heller.

10 Juni: Nu blev det Gamla Fängelset i Umeå igen som fick bli vårat nattlogi. Varit där förut också. Det var dags för studenterna att gå ut så stan var fylld med studenter på torg och i parker. Vi gick till Kina restaurangen vi var året innan och tog en Tsingtao parkeringsöl. Vi tog en buffé och vi fick extra med fritterade räkor och grönsaker på ett fat. Vi var till Umedalens skulpturpark och kikade inna vi sturde Micke hemåt igen.

14 Juni: 4 dagar efter hemkomsten från norr så längtar jag upp igen. Val av fordon har nu blivit svårt. Förr var det givet med hojen, men nu vill jag ha min fotoutrustning med så då blir det svårt med hoj. Kanske har vi blivit gamla och lite bekväma. Insett att det är väldigt smidigt med bilen med och att bara parkera den och låsa så kan man röra sig obehindrat.

18 Juni: Årets första mjölk-letar-tur. Planen var en tur upp mot Gävle, men mörka moln som tornade upp sig norrut gjorde att jag ändrade mina planer. Vid avfarten till Öregrund ändrade jag beslutet och chansade på 3 dl mjölk i Öregrund. Coop stängde 19 i Öregrund så det blev tji mjölk. Körde istället mot Östhammar över Kavarö. En fin väg att ta sig till Östhammar från Öregrund. Där hade ICA öppet till 21 och jag fick mina efterlängtade 3 dl.

22 Juni: Tittade för ett tag sedan efter campingstolar smidiga nog att få med på hojen. Såg ett par som skulle passa, men 1000 kr styck passade inte. Idag hittade jag dom för 250 kr styck. Perfekt. Så smidiga och lätta att sätta ihop. Tar knappt någon plats alls och både Monica och jag kommer upp ur dom när vi satt oss.

5 Juli: Det blev en minisemester med en tur ner till Paul och Kerstin. Val av fordon blev frågan igen men även denna gång vann Micke så det blev bil ner med fotoryggsäcken. Vägrenen klipptes strax söder om Södertälje så det var enorma bilköer. Masade sig fram i 5 km/h och varade säkert någon mil. Tills lsut kom vi fram och det blev fotografering och en massa tokigheter som vanligt. Mycket trevlig hade vi på denna minisemester.

11 Augusti: Nu åkte vi över till Tallinn och hälsade på Andreas och Siie. Mycket smidigt med båt från Kapellskär till Paldiski och en timmas bilresa till Tallinn. Det blev en fin tur över i 20 gradig värme och sol över Östersjön. Inga vågar att tala om direkt. Det var jättekul att träffa Andreas och Siie. Andreas hade vi inte träfffat på 2 år så det var verkligen ett kärt återseende. Det blev många promenader runt Tallinn och kameran gick varm.

26 Augusti: Bara regn och rusk. Det har blivit väldigt lite om ens några hojturer denna sommar. Känner inte det där suget efter en tur längre. Det kanske kommer igen. När man väl får på sig alla kläder och rullar iväg så är det så mysigt, men det är det där innan man kommer iväg. kanske blivit för bekväm med Micke.
Inskolning av Hugo i skolan. Kommer att vara med i två veckor för att visa. Killen som har Hugo är duktigt och har haft en annan med diabetes typ1 som har penna (spruta). Pumpen som Hugo har är ny för honom och hur den sköts.

21 September: Husbil ner till Italien för att fotografera Dexter då han tävlar i 85cc klassen. Yamaha gör verkligen en beundransvärd satsning på yngre förare. Målet är ju förstås att sålla fram ämnen för att föra Yamaha framåt i crossen. Det var 28 grader varmt under alla dom dagar vi var nere.

7 Oktober: Nu skulle vi upp till Flatruet. Jag skulle fånga lite höstfärger i Dalarnas län. Längtat många år att få åka upp och fånga hösten. Vi sov vid Det Gamla Panget i Tällberg. kan starkt rekommendera detta. en bit utanför Leksand med underbara värdar. Upp vid Flatruet träffade vi på en Tysk på trampcykel. Han hade cyklat från Tyskland upp dit och när vi träffade honom regnade det rejält och var bara +4 grader varmt.

19 Oktober: Hösten gjorde entré. Så gott som alla löv hade nu fallit till marken. Var in till Norrtälje och fotade lite. Trots vinterjacka kändes det lite kyligt.

Jag väljer att sluta här. Det blir så långt och mycket är samma och samma. En sväng över till Tallinn igen är väl det annorlunda. Vi var och tittade på Julmarknaden i Tallinn, men på grund av dessa tider så var den starkt nedbantad och inte alls som den var innan corona.

Nu får jag önka Er alla ett Gott Nytt År.

Ha de!


Åtgärder

Information

Ett svar

31 12 2021
joebona

Trevlig läsning, det hinner hända mycket på ett år.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.
%d bloggare gillar detta: