Pannkaka vs Spettekaka

17 01 2022

Märklig rubrik. Eller hur? Hur poppade den upp i min skalle? Förklaring kommer.

Jag följer några fotografer på Youtube. Kollar in hur deras kompositioner är, men försöker ändå inte efterapa. Vill få en egen stil på foton och redigering. Att efterapa någon ger ingen personlighet i bilderna. Jag följer en del fotosidor också på FB och kan nästan direkt säga vilken som tagit fotot. I alla fall vissa foton som är rätt extrema i redigering och val av objekt. Tyvärr många gånger samma objekt och till och med samma vinkel. Med detta sagt inte att fotona är dåliga på något sätt utan jättefina. Varje fotograf har sin stil, men vissa foton tilltalar mig mer än andra. Troligen är det för att dom går mer i den riktningen/stilen som jag fotar.

Många tips i PhotoShop kan man också få. PiXimperfect är en kille som har många fina tips för att redigera foton i PhotoShop. Lite snabb kanske, men det går ju att pausa. Trots att jag för många år sedan var lärare i PhotoShop kursen (bland annat) på KomVux i Sollentuna, så har ju en hel del uppdateringar gjorts så programmet har blivit ännu mer kraftfullare och viss AI teknik har ju applicerats. På den tiden var PhotoShop mycket dyrt så vanliga användare hade det knappast. I alla fall inte i legal version. Nu prenumererar man månadsvis (120 kr) och får tillgång till fler program (PhotoShop, Lightroom Classic, Premiere Rush, Bridge) och även använda switen på telefon och padda och alla uppdateringar som kommer. Nu står det väl som på dom flesta uppdateringar av program att stabiliteten ökat, men ibland blir det riktigt fina uppdateringar.

Jag skrev ju inledningsvis att jag följer några fotografer på Youtube. Det var nu i morse då jag såg en video från ett mycket bergigt landskap i Kanada (Alberta). Det var då jag kom att likna vårt landskap, i alla fall i mina breddgrader, som en pannkaka jämfört med deras spettekaka. Så fina strukturerade pelare av berg som reser sig upp i skyn och fångar solens upp-och nedgång på riktigt häftigt sätt. Fast man tar sig till den bästa delen av Sverige (Norrland) kan man inte uppleva denna typ av landskap. Inte ens i närheten av det bergiga landskap med massor av kontraster.

Nu ska jag ta en promenad. Möjligen följer kameran med 🙂

Ha de!


Åtgärder

Information

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.
%d bloggare gillar detta: