Grevinnans Rå

24 01 2022

Idag blev det en utflykt tillsammans med Jennifer till Grevinnans Rå, som också är ett naturreservat i Norrtälje kommun. Vårat besök riktade in sig på en övernattningsstuga och rastplats.

Ett 53 hektar stort reservatet som omfattar mindre höjder och mindre våtmarker. I reservatet finns stugan. Det fanns en grevinna på Penningby slott vars ägor sträckte sig hit. Gränsen markerades av en s.k råsten vilken syns ännu idag. Råstenen är den vanligaste av äldre gränsmarkeringar på landsbygden och i skogsmark. Den består i allmänhet av en rest toppig sten, något nedgrävd. Stugan ligger längs Roslagsleden.

Roslagsleden

I stugan finns öppen spis och ved. Man kan däremot inte räkna med att ved finns, så för att vara säker så ta med egen. Överbliven ved sparas tacknämligt på plats. Då slipper man bära den tillbaka igen och andra gäster kan utnyttja den. Vägen dit som är ganska lång och just denna årstid lite knepig med snö och is så kan det vara lite strapatsfyllt och många gånger spännande. Gjorde en graciös landning bland mossa och snö tack och lov. Varken jag eller kameran led av det, men tog lärdom av det och kommer hädanefter att ha kameran i en kameraväska när det blir lite längre promenader i skog och mark. Jag får ta det omaket att plocka upp den var 50:e meter och fotografera 🙂
En sträcka över en vårmark var belagd med en spång. För er som är bekanta med dessa och särskilt med snö på vet att där var det lite extra spännande. Minsta lilla lutning så glider fötterna iväg.

Roslagsleden

Sommartid tror jag promenaden är riktigt fin då den kantas av ung lövskog. Små späda björkar och aspar. Nu var barrskogen det som dominerade med sin grönska. Skogen verkar att ha klarat sig bra från stormar då jag endast såg ett vindfälle. I naturreservat får endast dom träd som utgör ett hinder för gångvägen och då rasrisk föreligger åtgärdas och kapas. Ganska kuperad terräng ju närmare målet vi kom. Några lite smalare partier genom skrevor som på bilden nedanför.

Roslagsleden

När vi hade gått kanske 45 minuter skymtade vi stugan. Grevinnans Rå. Lite trött var man eftersom man hela tiden gick på spänn och parerade mellan såphala trädrötter. Som fotograf försöker man ju även att lyfta blicken, men det var inte lätt. Varje meter måste synas och bedömas vart nästa steg ska hamna. Man får helt enkelt sakta in ibland och lyfta blicken, då man skannat av terrängen en bit fram. En sista liten backe uppför ett berg och jag tänkte inte stupa där. Tog en liten omväg från stigen där det var mycket is och berg vilket jag ansåg som en ytterst dålig kombination.

Grevinnans Rå

Äntligen var vi framme. Där var stugan. Halmtak som sig bör. Smältvattnet droppade ner för stråna. Det var 3 grader varmt och som vanligt hade man tagit på sig lite extra kläder utifall att. Rejält varm var man nu i alla fall. Lördagen den 12 Augusti 1967 körde 2 fullastade traktorvagnar från Bergshamra såg via Furnäset upp till Grevinnans Rå. En del träd fick fällas för att karavanen skulle komma fram. Delarna till stugan hade spikats ihop i Bergshamra och så fort karavanen var på plats började arbetet med grunden.

Grevinnans Rå

Det såg lite väderbitet ut på utsidan, men väl inne så blev jag riktigt överraskad. Otroligt fint och välbevarat och jag hoppas verkligen att det kommer att få vara så. Säkert många som vandrat längs Roslagsleden som vilat eller sovit över här.

Grevinnans Rå

En öppen spis finns för att kanske grilla en korv eller två. Grillplats fanns även utanför stugan med några bänkar av kluvna träd. Möjligen fanns det anordning för att hänga en kittel över elden för att värma lite mat om man nu hade vatten med sig. Tittade inte om det men skulle inte förvåna mig. Det finns förstås inget vatten i stugan och toalett är ett traditionellt utedass. Säkert en upplevelse för dom som inte prövat ett sådant förut. Undersökte det inte, men här hemma blev jag nog lite nyfiken på om Kungen och Drottningen fanns på bild där inne. Ingen aning varför, men det fanns ofta på utedass förr i tiden. Kanske därav uttrycket kommer att man sitter på tronen. Vad vet jag 🙂

Som sig bör så fanns det en gästbok och den måste man ju bara skriv in sig i. Gör det på alla ställen där en sådan finns. Passade förstås på att göra lite reklam för mig också genom ett visitkort och en webbadress i boken 🙂

Grevinnans Rå

Det var dags att börja vandringen tillbaka till bilen igen. Vi hade fått vila upp oss lite så nu var det dags att ta sig ann utmaningarna igen.
Ha de!

Grevinnans Rå

Åtgärder

Information

2 responses

24 01 2022
joebona

Kul läsning och det ser fint ut. 🙂

24 01 2022
Runar

Tack.
Ja den var mycket fin. Tror inte buset ens vet om den eller orkar ta sig dit. 45 minuters promenad på en inte alltför lätt stig.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.
%d bloggare gillar detta: