50 mm promenad

28 01 2022

Låter skumt eller hur? Nu menade jag promenad med 50 mm objektiv. Ett fast objektiv som är superbra. Tyvärr använder jag det alldeles för sällan. Man blir så bortskämd med ett zoom objektiv som är från vidvinkel till zoom. Med ett 50 mm objektiv får man ju vara zoomen själv och gå fram eller tillbaka. Detta blev ett skittråkigt inlägg för er som inte är fotointresserade ska jag väl säga direkt.

Det blev en mycket kort promenad för det var riktigt kyligt och solen började gå ner. 50 mm objektivet är bra att fota i lite mörka situationer, men med f/1.8 blir det väldigt kort skärpedjup. Asken bakom 4 hjulingen står c:a 8 cm bakom. Då ser man tydligt skillnad mellan f/1.8 på den övre bilden och f/11 som är på den nedre. Det syns till och med på framhjulet på f/1.8 att det är lite suddigt.

Många tycker detta är ett perfekt objektiv för porträtt då du kan välja ganska lätt hur mycket bakgrundsoskärpa (bokeh effekt) du vill få. Med en APC sensor så blir förhållandet att det motsvarar ett objektiv på c:a 80 mm vilket gör att du själv måste flytta dig bakåt för att kanske få med alla på bilden. Kan vara svårt i ett vanligt möblerat rum. Med fullformat sensor så blir det 50 mm och det brukar fungera bra. Hur fungerar detta objektiv med landskapsbilder? På landskapsbilder vill åtminstone jag få med så mycket som möjligt och då passar mitt 18-400 objektiv perfekt. Men ofta skulle det ändå räcka med detta 50 mm objektiv. Hade jag på bilden nedanför ökat ISO och minskat bländaren, så hade jag fått skärpa närmast kameran och bort.

Fasta brännvidder vilka dom än må vara ger otroligt skarpa foton. 50 mm f/1.8 kallas ofta för nifty fifty lens. 50 mm är också den som kallas för normal brännvidd för att fotot liknar så som vi ser omgivningen. Nu ska jag väl säga att dagens zoom objektiv ger skarpa foton också och normalt ser man ingen skillnad. Det har ju i sin tur att göra med megapixel på sensorn. Skulle man jämföra dom pixel för pixel så ser man först då skillnaden. Fotot på Herman nedanför är taget med zoom objektivet 18-400 mm och brännvidden är 50 mm, f/4,5 ISO 1250. Hur skarp som helst det också. Hade jag ökat bländaren ytterligare hade hela hunden kommit i fokus, men huvudsaken att ögonen är i fokus.

Ska jag däremot fotografera fåglar och andra vilda djur är ju ett zoom objektiv ett måste.

Ha de!


Åtgärder

Information

2 responses

28 01 2022
joebona

Jag har använt det objektivet till mycket, har det när jag inte behöver zoomen. Man måste nästa bestämma sig innan man ger sig iväg att inte behöva zooma så man är inställd på det. Det funkar till så otroligt mycket och knivskarpa bilder blir det.

28 01 2022
Runar

Så är det ju. Man får bestämma sig bara. Det kommer att användas mer nu och inte bara ligga i skåpet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.
%d bloggare gillar detta: