Action på is.

12 02 2022

Idag fick jag tillfälle att fota isracing. 7 stycken bilar var samlade på isen. Mest hörbar var en SAAB med en 2 takts DKV motor på 100 hk. Lite raka rör så den var det första jag hörde då jag klev ut ur bilen på parkeringen. Ljudet bådade gott. Ett ettrigt ilsket ljud som spred sig över sjön.

Blank is på sjön, så det fanns inga vallar att luta sig emot för bilarna. Lite lättare att köra utan vallar då det gick att flyta ut om ingången blev för fort till böjen. Samtidigt så kan vallarna bli rätt hårda och då är det inte så kul att ”luta sig” emot dom. Det var inte första gången som dessa körde på is.

Fullsmetade däck med dubb som greppade ordentligt i den blanka isen. Jag hade stor nytta av mina inköpta ”trä-på-dubb-sulor”. Det blåste ordentligt så Monica, som inte hade några dubbar, gled ibland förbi mig en bit bort. Riktigt halt alltså. Banan var riktigt lång, så det tog en stund att åka ett varv trotts nästan varvstopp på bilarna. En V8 Porsche fanns även med på isen. Dubbarna slet obarmhärtigt upp isen och sprutade som snö efter bilarna och skapade härliga möjligheter till fina foton. Solen, även om den knappt visade sig, var på motsatta sidan och gav ändå ett fint backlight på isen som sprutade.

Porsche – Peter Tvengström

Jag såg lite olika körstilar och en som körde mest brett var en Volvo Amazon. Fullt ställ i varje kurva. Killen hade en stuga i Funäsdalen och körde en hel del på isarna där uppe. Många norska förare kom dit och körde med hårt trimmade bilar med flera hundra hästkrafter.

Micke var förstås där med sin Volvo 244. En bil som jag själv ägt en gång. Dock en Volvo 244 GLT. Jäklar vilket drag det var i den. En sådan där bil som jag idag önskar att man hade haft råd att ha kvar. Jag kommer inte riktigt ihåg årsmodellen, men antal hästkrafter var jämförbart med senare årsmodell av Turbo motorn. Efter denna årsmodell sänktes hästkrafterna för att dom med Turbo inte skulle bli ledsna.

Volvo 244 – Micke

En annan typisk bil i dessa sammanhang är förstås BMW. Skön väghållning och följsam. Inbjuder förstås också att ställa upp innan kurvan och åka brett genom den. Härligt att se dom dansa fram genom kurvorna med isen sprutandes som ett moln av snö.

För er som inte sett ett fulldubbat rallydäck, så tog jag ett foto. Som ni ser så finns det en hel del dubb som är obarmhärtig mot blankisen men ger ett förträffligt grepp. Trots blåsten så var det en riktigt kul dag på isen. Tänk-om kom ju förstås om det var sol och mindre blåsigt. Då hade dagen lyfts till skyarna. Som vanligt så hade vi ju äkta kaffe med och och smörgåsar och det satt fint kan jag meddela.

Ha de!


Åtgärder

Information

4 responses

12 02 2022
joebona

Kul läsning. Det kan vara riktigt kul att se sådana evenemang när man har chansen. 🙂

12 02 2022
Runar

Ja det var riktigt kul. Riktigt nöjd med z6 på lite snabba foton.

12 02 2022
joebona

Fina bilder.

12 02 2022
Runar

Tackar 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.
%d bloggare gillar detta: