Angarnssjöängens Naturreservat

25 03 2022

Igår var jag till Angarnssjöängens Naturreservat (länk). På vägen dit såg jag två ormvråkar som dansade i skyn. Följde efter varandra i en fin seglats. Inga vingslag utan bara gled på vindarna. Kunde tyvärr inte stanna och fotografera deras dans. Det är ofta så att när man ser något så är det inte lämpligt att stanna.

På väg ner till sjön såg jag något högt upp i skyn och insåg att det var ingen av dom vanligare fåglarna. Att det rörde sig om en rovfågel var ju helt klart. Upp med kameran och zoomade in så mycket det gick. Hade några tänkbara kandidater vad det kunde vara. Hemma såg jag att Duvhök stämde bäst in på fågelns teckning. Överhuvudtaget ingen expert på det här med fåglar och inte någon fågelfotograf, men kul när man kommer på något lite extra.

Jag har skrivit att jag sett parkering proppad med bilar då jag åkt förbi med hojen till och från gruvan. Nu när jag själv varit där måste jag säga att det är en mycket fin plats med grillmöjligheter innan man kommer ner till sjön. En 6,7 km promenadslinga finns runt sjön. Jag tänkte ta den igår, men insåg att bortre delen av sjön verkar vara täckt av mycket vass och förstår att så är det för häckande fåglar som vill ha sådant habitat. Satan vad vackert ord. Nästan som en äkta fågelskådare ju 🙂

Ett fint fågeltorn finns, men den delen av sjön var fortfarande isbelagd, så där var det bara några vilsna grågäss som stod förundrande. Däremot i den delen där isen släppt var det full fart på uppvisningarna. Några imponerade med att stänka vatten så mycket det bara gick.

Det bjöds på fantastisk flyguppvisningar. Formationsflygningar utförda av Grågäss. Sveper förbi i full fart så det gäller att hänga med.

Extremt roliga inflygningar för att landa på vattnet.

Det gällde att hålla huvudet högt vid landningen för att det skulle bli så fint som möjligt och imponera. Det blev ett lyckat besök vid Naturreservatet och jag kommer att åka dit igen och kanske se en mer varierande skara fåglar och kanske, bara kanske, kunna lista ut vilka det är.

Gårdagen bjöd inte bara på fågelkvitter utan även lite annan skönsång. Det var hög tid att lufta BMW´n igen. Förberedelserna hade varit igång lite innan med laddning av hojen och hjälmarna. Vårluft i däcken (mycket viktigt). GPS´n hade ju nyligen fått uppdatering utifall vi nu inte skulle hitta till Norrtälje 🙂

Ett besök på stans bästa Café, Café Hörnan (länk), och en bikermacka (räkmacka för icke insatta). Vägarna var fina utan grus. Småvägar i samhället här är det förstås mycket grus kvar på. Man får passa sig när man stannar i korsningar för rullgrus under skorna. Det har blivit många bikers fall. Lite för mycket lutning på 270 kilo och rullgrus under sulorna slutar bara på ett sätt. Rent instinktiva försöker man reda upp situationen vilket kan innebära brutna fotleder eller annat otyg. Tacksam förskonat från detta.

Ha de!
Åtgärder

Information

2 responses

25 03 2022
joebona

Hahaha, det finns mycket att lära i fågelskådar språket. Men som adult så tycker jag det är spännande med fåglar, man brydde sig inte så mycket när man var juvenil man tyckte bara att dom var vackra. 🙂

25 03 2022
Runar

Jaxdu ser vad fågelskådning kan skapa 🤣🤣

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.
%d bloggare gillar detta: