Nifty Fifty

3 04 2022

Nifty Fifty kallas ett objetiv på 50 mm med bländare från 1.8 och nedåt. Dessa objektiv ger helt fantastisk skärpa och det går att få ett mycket kort skärpedjup. Bilden nedan är med bländare 1.8 och redan i bakkant på Bosse (Bose) börjar skärpan försvinna och det är 4 cm dit. 4 cm framför är det ingen skärpa igen så ett skärpedjup på c:a 8 cm. Perfekt alltså för porträttfotografering för att få en suddig bakgrund. Är det däremot fler på fotot och alla står på samma linje i förhållande till kameran kan man fortfarande köra med bländare 1.8 fast det är en chansning, men så fort någon står bara lite bakom så får man öka ISO värdet för att få ett högre bländartal. Runt 7 eller 8. Sen beror det ju också på hur många som gruppen består av så får man ju anpassa efter det.

Jag var ut på en promenad idag med Nikkor 50 mm objektivet på. 50 mm är förövrigt ungefär så som vi ser tillvaron med våra ögon och kallas därför också som normalobjektiv. Lite ovant när man är van med 18-400 objektivet. Nu får man själv vara zoom och förflytta sig framåt eller bakåt. Fågelfoton är ju inte att tänka på om dom inte sitter rätt nära förstås. Nedan ett foto direkt ur Nikon kameran. Nikon ger mycket kontrastrika foton och tillsamman med detta FX objektiv så blir det kalas.

Nedanstående foto är taget med ISO 100 f/4.0 1/100 sek. Redan på stenen bakom figuren så börjar skärpan försvinna. Valde att lägga fokus aningen framför figuren så med bländare 4.0 blev figuren ändå i fokus och det framför den. Figuren står alltså i bakkant av skärpedjupet som ändå blir knivskarpt.

Nedanstående foto är taget med ISO 100 f/8.0 1/80 sek. Denna har fokus från början till nästan längst bort. Det går till och med att läsa Mäklarhuset där borta som ligger på andra sidan vägen.

Nu går det ju att få en bakgrund med oskärpa även på objektiv större än 50 mm så klart. Det mesta beror på vilken minsta bländare som objektivet har.

Ha de!


Åtgärder

Information

2 responses

3 04 2022
Daniel Lönn

Utmärkt! Kan knappt bärga mig i väntan på mitt! 💖

3 04 2022
Runar

Det ska bli kul med lite Nifty Fifty promenader framöver 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.




%d bloggare gillar detta: