Cykeltur

13 04 2022

Idag blev det en lite längre cykeltur. 15 km fram och tillbaka till Jägarsjön. En fin cykelväg via gamla banvallen mot Hallstavik. Ena halvan asfalterad och den andra grus. Så nöjd med min gamla 3 växlade Monark som jag köpte för 700 kr förra året. Investerade direkt i nya slangar och däck. Rullar så otroligt lätt.

Riktigt långa mindre backar som det rullar fint åt det ena hållet, men är heller inte kämpigt åt motsatta håll. Sist jag åkte här är säkert runt 55 år sedan. Då var det med lite rejälare don. Ett TP lok. Åkte med pappa upp till Hallstavik med timmer. Fick köra en bit också. Dieselloket fick kämpa lite upp för den långa backen med en massa vagnar lastade med timmer och även vanliga godsvagnar. Jag minns att et var en mycket solig dag och solen gassade vilket gjorde att rälsen expanderade i värmen och en solkurva bildades. Som tur var stod nu pappa vid spakarna och kunde bromsa så mycket det gick, men den tunga lasset sköt på och loket gick över solkurvan med en enorm smäll. När tåget stannade gick pappa ut och kontrollerade att lok och vagnar stod på rälsen och att rälsen var hel. Allt var i sin ordningen och han körde förbi alla vagnar och satte sedan knallskott för att markera platsen så att personal fick åka ut och titta mer noggrant så allt var helt och inga sprickor i rälsen.

En liten bit efter Bobacken såg jag ett gäng med hjortar som låg och tog det lite lugnt. En hjort bock som hade mist sitt ena horn. Kanske hade mist det vid en duell, men han hade ändå två stiliga damer vid sin sida.

Jag fortsatte en bit längre fram för att komma lite närmare. Det tog inte lång tid innan jag blev upptäckt av flera i gruppen. Stiliga djur är det. Strax efter jag lyckades ta fotot så tyckte dom det blev lite jobbigt och drog till skogs igen.

En bit längre fram höll Norrtälje Energi på att förbereda med plaströr för fiberblåsning. Det blev lite bökigt och en kille erbjöd sig att hjälpa mig med cykeln förbi dom uppgrävda dikena. Med ens så kände man sig väldigt gammal, men jag tog tacksamt emot hjälpen. Cykelfärden fortsatte mot målet. Väl framme på den lilla väg som leder ner till sjön, så fick man en sådan där flashback av vårarna ute i Ekeby och grusvägen ner till Rimbo. Alla som bor vid en grusväg eller har åkt på en vet hur dom blir på våren när tjälen och isen/snön smälter. Cykeldäcken sjönk väl ner ett par cm i gruset och det blir liksom ingen styrsel kvar. Som tur var så blev det inte så lång bit som det var såhär. Det som slog mig när jag kom ner till sjön var att det var otroligt mycket med vatten i den. Det finns ett bord på en betongplatta, men den var det inte ens att tänka på att ta sig dit. Sjön var översvämmad en bra bit från bordet.

Det var inte så mycket liv som jag hade trott, men en och annan fågel, mest av samma art, flög ändå förbi eller gjorde några starter. Det är kul att se och fånga på foto hur dom liksom springer på vattnet samtidigt som dom frenetiskt flaxar. Mycket snabb slutartid på nedanstående foto då vattnet inte hunnit sjunka tillbaka utan hänger i luften.

Det kommer att bli fler cykelturer med kameran då Monarken imponerade stort på mig.

Ha de!


Åtgärder

Information

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.
%d bloggare gillar detta: