Svårt att välja?

22 04 2022

Jag skulle ut på en promenad och stod i köket och funderade. Jag ville inte ha väskan med mig så vilket av objektiven skulle jag ta. 50 mm objektivet eller superzoomen 18-400? Kunde ju kanske hitta någon fågel och då skulle ju bara superzoomen fungera, men samtidigt kul att fota med 50 mm objektivet. Ganska snabbt konstaterade jag att så länge jag var i köket blev det inte ett enda foto. Greppade kameran och gick ut. 50 mm satt på så den fick det bli.

Måste säga att jag är grymt nöjd med Nikon Z6 kameran. Personifierat den med några inställningar så jag snabbt kan ändra typ av fokus. Älskar funktion för ögondetektering då jag gärna fotar porträtt. Även ögonfokus för våra fyrbenta vänner finns och fungera riktigt bra. Till och med på Gertrud som är helt svart. Svarta katter/djur brukar det vara svårt att få fokus på, då fokus behöver lite kontrast mellan ljusare och mörkare partier.

Jag fotar ofta landskaps foton med fokusstacking och stativ. Jag kan använda lågt ISO och även om bländaren blir liten med stort skärpedjup, så behövs ibland ändå fokus på olika delar av fotot. För det mesta blir bländaren stor med kort skärpedjup och då är det ett måste med fokusstacking.Till detta kommer även den ypperliga pekskärmen till användning. Bara peka vart fokus ska vara och det ställs in och ett foto tas. Nedanstående foto från Fjällbostrand är ett stackat HDR foto av 18 bilder. HDR betyder High Dynamic Range och med olika bländare får man fram ett foto som är mer kontrastrikt än med bara ett foto. Här ligger fokus från nedersta delen av fotot till träden längst bort.

Ögonfokus är som jag skrev tidigare en mycket bra funktion för porträttfotografering. Ögat är en viktig del för att få ett bra foto och där ska fokus ligga. Då följer resten med så att säga. När man ser ögonfransarna är det perfekt fokus.

Lägsta ISO är 50 på Nikon Z6. Med L 1.0 (ISO 50) och liten bländare f/22 kan man få fina foton mot solen om det är en klar sol utan slöjmoln framför. Då får man fina solstrålar i fotot. Fotot nedanför är från Norrtälje idag. Taget vid Hamnbron mot Societetsbron.

Ha de!


Åtgärder

Information

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.
%d bloggare gillar detta: