Hojtur till Uppsala

15 05 2022

Igår (lördag) tänkte vi åka in med hojen till Uppsala. Vi skulle till ett café och kolla om dom fortfarande hade potatisbakelser. För er som inte känner till dom har ni gott miste om något om ni gillar ”dammsugare”. Potatisbakelserna har ungefär samma fyllning som dammsugarna, fast lite mindre söta. På Ofvandahls började Hovkonditori på Sysslomansgatan 5, fanns förr en konditor som bakade just dess potatisbakelser. Han började sedan jobba på Henry´s Konditori i Rimbo och bakade förstås dessa underbara bakelser på konditoriet. Det fick bli en köttbullemacka med rödbetssallad istället. Den var mycket god. Saftiga köttbular och ett mjukt bröd. Mycket gott.

Vi var ute i mycket god tid för att se en bilutställning i Tuna Bygdegård, men det visade sig då vi kom dit att det var tom och utställning var först den 18 Juni. Strax innan bygdegården började det regna. Sedan höll det på från och till hela vägen in till Uppsala. Ibland kom det rejäla skurar. Efter att vi fikat gick vi en runda i Uppsala. Gillar Uppsala. Inte alls samma stress som i Stockholm. Det finns hur många fik som helst.

Fyrisån som rinner rakt igenom Uppsala är en given plats för många att slå sig ner med en lunch. Här med den pampiga domkyrkan i bakgrunden.

Det kom ibland rejäla skurar, men det hindrade inte denna man för att ta en joggingrunda. Han såg rejält blöt ut så han hade nog varit ute ett tag i regnet. Fastnade för detta foto i svartvitt istället för färg. Den blev ”renare” i svartvitt. Så mycket färg annars som gjorde bilden lite rörig.

Jag tycker faktiskt att stadsbilder generellt blir behagligare att se på i svartvitt. Som denna bild över Fyrisån.

Vi träffade Irina och Michel från Tyskland som var på en semestertripp genom Sverige till Uppsala. Han jobbade på IVA och hon var narkossköterska i Hamburg. Han sa att han sett så mycket tragiska händelser med unga som fått sitt liv helt upp och nervänt så han sa även han att passa på att gör det du vill medans du kan för man vet aldrig. Dom blev påkörde för en något år sedan då dom hade en Land Rover Defender camping utrustad. Nu bytte dom upp sig till en Mercedes Unimog. Ett riktigt monster.

När man är i Uppsala så brukar det bli ett besök i Domkyrkan också. Så blev det även denna gång. Riktigt pampig kyrka, men så är det också en domkyrka. Storan, som är den största kyrkklockan väger 7 360 kg. Sveriges största kyrkklocka. Inte mindre än 4 orglar finns i kyrkan. Vi var där en gång när en kantor övade inför en högmässa. Så djupa bastoner att dom knappt hördes, men jag lovar om dom kändes.

Ha de!


Åtgärder

Information

2 responses

15 05 2022
joebona

Uppsala verkar vara en fin stad, jag har ju aldrig varit där men sett många fina bilder därifrån. Fin berättelse. 🙂

15 05 2022
Runar

Tackar. Ja jag gillar Uppsala framför Stockholm. Ett lugnare tempo där än i Stockholm.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.
%d bloggare gillar detta: