Simpnäs Brygga

22 05 2022

Fick ett infall at ta en sväng till Gävle – Sandviken, men planerna blev ändrade

När jag åkte iväg efter ett stopp vid Sättraby för att mecka ihop hjälm – Navigator telefon så började hojen hosta när jag skulle iväg. Sånt där läskigt hostande så motorn la av för en kort sekund. Kör man då sakta och ligger i en sväng får det förödande effekter. Då dråsar man i backen rätt fort. Hostade till efter ett tag igen och det var då jag valde att inte köra över Gävle – Sandviken. Stannade till vid Ununge och tog ett foto på björkarna. Vek av vid Hallstavik och funderade på vart jag skulle.

På väg ner mot Hallstavik kom jag på att jag kan ju köra ut mot Väddö och sedan ut till Simpnäs Brygga. Mot Häverö alltså från Hallstavik. Förbi Trästa där en gång en färja gick över Väddö kanal. Numera är den ersatt av Trästabron. Jag var en gång hos min syster vid Norrbybrygga när jaktplan hade övning genom att flyga i radarskugga i kanalen. En rote, 2 plan, kom dundrades genom kanalen och steg fint över färjan och sjönk ner igen på andra sidan. Ett enormt ljud då dom brakade förbi i hög fart. Minns det som igår. Det var en härlig syn. Jag tog en bensträckare vid ICA i Älmsta.

det var dags att stiga upp igen i sadeln för färd mot Simpnäs Brygga. Vägen ut dit är en kringel krokig väg. Förbi Barnens Ö där många barn varit på kollo. Många stugor utspridda längs små avstickare från vägen. Ett större samlingshus finns också. Måste varit drömmen för dom som kanske inte sett så mycket natur. Till Barnens Ö anställs c:a 700 personer till kollogårdarna. Det är en ansenlig mängd personal.

Vid Framnäs ligger en restaurang som brukar vara öppen på sommaren. Den ligger alldeles bredvid Bagghusfjärden med fin utsikt över fjärden. Kan tänka mig att det är populärt att ta en öl eller två i den sjunkande solen en sommarkväll.. Med tanke på 700 personer plus sommargäster på Banrnens Ö så kan jag tänka mig att den går bra.

Så kom jag då fram till Simpnäs Brygga. Vatten och speciellt hav ger en speciell känsla. Det var 13 grader varmt och en snålblåst, så det var ingen åskvärme att tala om. Men vad fint det var.

Hittade ett perfekt ställe att slå sig ner på några månader om året så själen kan få ro, som Ulf Lundell sjunger i ”Öppna landskap”. En härlig lite röd stuga på en kobbe som borde vara Kallskärskobben. Till vänster om denna på fastlandet ligger lotshuset. År 2015 var det till salu för 6 000 000 kronor. Då ficka man liksom med på köpet en fantastisk utsikt över Norrfjärden i den 5 våningar höga byggnaden.

Medans jag stod där såg jag en båt närma sig ute på Norrfjädern. Då fick man ju givetvis vara kvar och se vad det var, även om jag anade det. Det var Waxholmsbolagets Monsun som var på väg in från Arholma. En 15 minuters båtresa ut till Arholma. Det som länge intresserat mig vara att se Batteri Arholma. Vem vet det kanske kommer. Såg att man kunde ta sig till Arholma med SL kortet. Arholma har en hel del naturreservat och det syntes på kikarna som hängde på dom resenärer som klev av båten.

Nu vände jag hemåt igen. Förbi Bagghusbron där det blev ännu ett strandhugg. Det var inte mycket trafik i Väddökanal så brovakten kunde ta det lugnt. Öppnas varje halvtimma efter kontakt med brovakten.

Vet fortfarande inte varför hojen hickade till i början av turen för sedan märkte jag ingenting. En tur på 15,5 mil blev det. Mer än jag säker körde hela förra säsongen.

Ha de!


Åtgärder

Information

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.
%d bloggare gillar detta: