Skultuna

18 07 2022

Så blev Skultuna turen äntligen av. 12 grader varmt då jag åkte till Norrtälje för att hämta upp Roger som övningskör med mig.

Klockan 07:55 klev jag upp i sadeln för att åka till Norrtälje. Fyllde upp tanken på ST1. Roger stod och väntade färdig att ge sig iväg. Först till OK och fylla på bensin och luft. I behov av båda. Sen tog vi Gamla Norrtäljevägen till Angarn där vi vek av mo Upplands Väsby för att möta gänget vid McDonalds.

Vi kom dit i god tid före starten och eftersom jag ledde turen så var som det ska vara. En efter en så rullade hojarna in. Först kom Annika på Prinsen. Prinsen som är inneboende hos mig 6 månader om året. Får lite kärlek under vinterns mörka period.

Snart var alla som anmält sig på plats och vi var redo för avfärd mot Skultuna. På utsatt 10:15

Mot Stäket där Rickard anslöt sig. Vi körde Gamla Enköpingsvägen mot Bro. Istället för att åka igenom bro lade jag turen på Ginnlögs väg som går i utkanten av Bro och kommer ut igen på Enköpingsvägen. Mycket smidigt och fint. Vid Bålsta lade jag rutten vid första rondellen ut på Kalmarleden och sedan Kraftleden för att undvika alla rödljus i Bålsta. Kan vara lite meckigt att hålla ihop en grupp då det ibland slår om till rött för en del av gruppen. Ännu en gång gick vi sedan på Enköpingsvägen igen mot vårt första bensträckarstopp som fick bli vid Övergrans Kyrka. Ungefär 1 timma från McDonalds i Upplands Väsby. Rätt lagom att ta ett stopp varje timma.

Efter det stoppet så började dom lite roligare vägarna. In på väg 582, Hjälsta-Eneby vägen. En riktigt fin väg med fin beläggning. Vi är ju nu i Uppsala län. Det kanske förklarar en del 🙂
En kort visit, 50 meter, på väg 55 och in på väg 566, Biskopskulla-Berg. Böljande fält så långt ögat når. Rapsen var inte utblommad så den lyste gult på fälten. Passerade Långtora och alldeles strax var vi framme vid nästa bensträckare. Sittfläsket började bli lite mört för några som inte fått så många mil ännu. Där blev det ett lite längre stopp. Många diskussioner med åtföljande skratt förstås. Vi var nu precis norr om Enköping.

I backen bakom parkeringen finns ett gravfält. En trappa leder upp, men själv har jag inte varit upp. Här brukar vi även ta ett gruppfoto och så skulle det ju bli även denna gång. Det första fotot blev aningen märkligt då jag inte han fram till gruppen utan kom in glidande från höger på kortet samtidigt som merparten av gruppen hade vänt sig om för att se min graciösa placering längst bak. Det blev ett riktigt skojigt kort.

Skam den som ger sig så det fick blir ett nytt och denna gång rundade jag inte gruppen utan landade framför gruppen istället. Det blev väl lite bättre, men absolut inte lika roligt 🙂

Det var dags att sitta upp igen och nästa stopp skulle bli Skultuna. Ut på Sparrsätravägen mot Skultuna. Vi korsade väg 70 som går mot Enköping. Efter åtskilliga kringelkrokar så var vi framme vid Skultuna. Här mötte Danne och Kattis upp som varit på konsert i Uppsala. Väldigt mycket folk och det är tur att Å-cafet byggt ut så alla får plats. En lång kö till kassan och det var till och med två kassor så det gick riktigt fort. Valet stod mellan räkmacka eller köttbullemacka. Jag valde köttbullemackan, men jag får nog säga att en var ganska så tafatt. Lite torra köttbullar faktiskt. Den absolut godaste köttbullemackan jag är var på Ofvandahls Hovkonditori i Uppsala. Saftiga köttbullar och bra smak på rödbetssalladen. Helt perfekt.

Efter mat och en koppa kaffe, doch ej äkta, var det dags att rulla hemåt igen på liknade vägar som vi kört upp på. Upp mot Sala och sedan mot Uppsala. Vid Norrby kyrka tog vi av mot Öja. Många orter passerade vi innan vi kom ut i Heby. Framme vid Morgongåva körde vi höger mot Nässelsta och Skattmansö. Därefetr kom vi till första stoppet på hemvägen. Ytterkvarn. Här samlade vi hop oss ännu en gång för en gruppbild. Inte lika kul som förra, men lite mer samlat.

Här passade jag på att ta en äkta kopp kaffe från termosen. En bit hönökaka med skagenost slank även ner. Turen fortsatte sedan ut igen mot Övergrans Kyrka. Vid Kulla-Hällmyraa blev det en liten sväng på en grusväg. Vet inte riktigt hur den slank in. En kille som stod och rensade lite sly blev rätt förvånad då 9 hojar kom glidandes på den lilla grusvägen med stundtals lite gräs i mitten. Det blev bara några hundra meter innan vi var ut på asfalten igen. Vi kom ut på Hållsta-Eneby vägen igen då ett gäng med sportbilar kom. Dom kom ut på enköpingsvägen och väntade in några som dom tappat och vi gled om. Vid Övergrans Kyrka var det hastighetskontroll och vi gled ju in lungt och sansat och sportbilarna blev ju lite hindrade av oss så dom höll ju automatiskt nere farten. Medans vi stod där så blev några in vinkade och fick sig en lite böter.

Härifrån var det sedan fria aktiviteter och var och en åkte åt sitt håll. Roger åkte ner till Shell i Bålsta och tankade och sedan tog vi via Skokloster och Knivsta vägen till Norrtälje.
För mig stannade turen på 44,5 mil.

Det blev en härlig dag med detta glada gäng som man lägger till minnenas arkiv.
Ha de!


Åtgärder

Information

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.
%d bloggare gillar detta: